| Avoinna arkisin klo 9-17

Ensiasunto mielessä, mitä tulisi ottaa huomioon?

29-08-2017

Ensiasunnon ostaminen on jännittävää puuhaa – ja se tunne, kun ensimmäisen kerran pääsee astumaan oman kodin omistajana sisään uuteen asuntoon, on takuulla ikimuistoinen.

Kun ensiasunnon hankkiminen tulee ajankohtaiseksi, kannattaa sinun ihan ensimmäisenä kartoittaa omat haaveesi ja suhteuttaa ne tämänhetkiseen tilanteeseesi. Onko sinulle tärkeää, että tuleva kotisi sijaitsee lähellä työpaikkaa tai harrastuksia? Haluatko, että kattavat palvelut löytyvät kävelyetäisyydeltä? Entä millainen asumismuoto sinua kiehtoo – kerrostalo, rivitalo vai jokin muu? Tahdotko muuttaa uuteen tai vasta remontoituun kotiin, vai aiotko joka tapauksessa päivittää tulevan kodin pinnat omaan makuusi sopivaksi? Onko sinulle pakollinen juttu esimerkiksi sauna, parveke tai oma piha? Listaa kaikki toiveesi ja pohdi sen jälkeen, mitkä näistä toiveista ovat sellaisia, joista voit tarvittaessa joustaa, ja mistä puolestaan et missään nimessä tahdo tinkiä.

Kun olet listannut tulevan kotisi kriteerit ylös, on aika käydä juttelemassa pankissa taloudellisesta tilanteestasi ja siitä, millaisen hintahaarukan sisältä sinun kannattaa lähteä etsimään tulevaa kotiasi. Asuntolaina on järkevintä mitoittaa siten, että asumismenojen jälkeen rahaa jää myös elämästä nauttimiseen ja vielä vähän säästöönkin. Myös internetin asuntolainalaskureista voi olla hyötyä alustavassa suunnittelussa. Pankista hankittu lainalupaus helpottaa asunnon etsimistä, sillä sen turvin voit tehdä ostopäätöksen nopeasti siinä vaiheessa, kun sopiva asunto löytyy.

Vaikka oletkin vasta ostamassa asuntoa, kannattaa ostovaiheessa miettiä myös hieman sitä, millainen on tulevan kotisi jälleenmyyntiarvo. Tulevaisuudessa perhekoko saattaa muuttua tai asuinpaikkakunta vaihtua, ja silloin sinulle on hyötyä siitä, että asuntosi jälleenmyyntinäkymät ovat suotuisat. Kasvukeskuksesta, palveluiden ja hyvien liikenneyhteyksien läheltä hankittu asunto on aikanaan myös todennäköisesti helppo myydä eteenpäin. Vain hyvin harvat asuvat ensiasunnossaan koko loppuelämäänsä, joten ensiasuntoa ostaessa ei kannata turhaan stressata sitä, onko asunto varmasti sinulle sopiva myös vuosikymmenien päästä.

Kun nämä ennakkovalmistelut on tehty, on asuntonäyttöjen aika – ja se onkin varmasti yksi kodin hankinnan hauskimmista vaiheista! Asuntonäyttöön valmistautumisesta voit lukea lisää esimerkiksi täältä. Muista, että kiinteistönvälittäjältäsi voit aina kysyä, jos jokin asunnon ostamiseen liittyvä asia mietityttää – asuntokaupan ammattilaisena hän on sinua varten.

Onnea ensiasunnon etsintään!

 

Lue lisää:

Näin asunnon osto etenee! Pieni muistilista ostajalle

Käsitteet haltuun: Mikä on varainsiirtovero?

Jaa kirjoitus eteenpäin