| Avoinna arkisin klo 9-17

Inspiraatiota lastenhuoneen sisustukseen, osa 1

09-01-2018

Lastenhuoneen kalustus kasvaa lapsen mukana

Lastenhuoneen sisustus muuttuu ja kehittyy sitä mukaa, kun lapsi kasvaa. Sen vuoksi kalusteita joudutaan aika ajoin uusimaan, ja esimerkiksi sängyn, koulupöydän ja -tuolin tulisi olla juuri oikean kokoiset lapsen pituuteen nähden. Säädettävät kalusteet seuraavat mukana lapsen kasvaessa ja ovat siksi oivallisia valintoja lapsiperheeseen. Laadukkaisiin huonekaluihin satsaaminen kannattaa, sillä pitkäikäiset huonekalut kestävät myös sisarukselta toiselle.

lastenhuoneen sisustus
Varavuoteeksi taipuva nojatuoli tai rahi tarjoaa petipaikan myös yökylään saapuvalle kaverille. Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA5860/
lastenhuoneen sisustus
Jatkettava sänky kasvaa näppärästi lapsen mukana. Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA6024/

Millainen sänky lapselle?

Hyvät yöunet ovat olennainen osa lapsen kasvua ja kehitystä, ja hyvin nukuttu yö palauttaa voimia päivän leikkien, koulun ja harrastusten jälkeen. Kunnon patja ja laadukas tyyny auttavat lasta nukkumaan, ja niiden valinnassa kannattaakin hyödyntää asiantuntijan apua.

Sängyn valinnassa on otettava huomioon myös lapsen nukkumistaipumukset: levottomalle nukkujalle voi olla apua turvalaidasta, kun taas rauhallisempi nukkuja voi mieltyä parvisänkyyn, joka tarjoaa oman, levollisen nukkumisympäristön yläilmoissa. Rauhallisen nukkumissopen lisäksi parvisängyn etuna on monikäyttöisyys, sillä sängyn alle saa sovitettua näppärästi koulupöydän tai vaikkapa kivan löhöilynurkkauksen.

lastenhuoneen sisustus
Kun lapsia on useampi, on kerrossänky nappivalinta. Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA6113/
Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA6047/
Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA6047/

Lastenhuoneen valaistus

Lastenhuoneen valaisimien valinta riippuu ennen kaikkea siitä, mitä huoneessa tehdään: jos huone on pelkästään nukkumista varten, pehmeä ja lämpimän sävyinen valaistus riittää, mutta jos huoneessa myös leikitään, piirretään ja tehdään läksyjä, on valaistuksen oltava riittävän tehokas. Turvallinen valaisin on riittävän tukeva, kuumentumaton eikä häikäise lapsen silmiä.

Riittävän kirkas yleisvalaistus varmistaa, että valoa riittää myös lattiatasoon asti, sillä suurin osa lasten leikeistä tapahtuu juuri siellä. Toisaalta illan tullen lastenhuoneen valaistusta on hyvä pystyä säätämään hämärämmäksi, jotta lapsi rauhoittuu vähitellen päivän riennoista kohti nukkumaanmenoa. Läksyjen tekoa ja askarteluja varten tulisi koulupöydältä löytyä myös tehokas, sävyltään päivänvaloa lähellä oleva valaisin, joka ei rasita silmiä ja toistaa värisävyt luonnollisina. Iltasadun lukemiseen puolestaan riittää tunnelmallinen ja himmeämpi seinävalaisin.

Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA6156/
Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA6156/

Yleisvalaistuksen ja kohdevalaistuksen lisäksi lastenhuoneeseen tuovat ihanaa tunnelmaa myös erilaiset sisustusvalot ja valosarjat. Hauska idea on kiinnittää seinälle riittävän korkealle pieni seinänaulakko ja ripustaa siihen pallovalot tai muu kaunis ja kestävä valosarja. Yövalaisin puolestaan auttaa saamaan unen päästä kiinni, vaikka nukkumaanmeno vähän jännittäisikin.

lastenhuoneen sisustus
Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA6113/

Lue artikkelin toinen osa täältä!
Lue lisää aiheesta:

3+1 ideaa kodin valaisemiseen

Ideoita makuuhuoneen sisustukseen

Jaa kirjoitus eteenpäin