| Avoinna arkisin klo 9-17

Säästä energiaa! Keinot energiatehokkaaseen arkeen

15-11-2016

Säädä sisälämpötila kohdalleen

Sopiva sisälämpötila on yksi tärkeimmistä asumismukavuuteen vaikuttavista tekijöistä. Kun kodin lämpötila on kohdallaan, ei sisätiloissa tarvitse palella edes paukkupakkasilla. Toisaalta liian lämmin sisälämpötilakaan ei ole hyväksi, sillä se kuivattaa huoneilmaa, saa ilman tuntumaan tunkkaiselta sekä tekee helposti olon väsyneeksi ja haittaa keskittymiskykyä.

Asunnon ihanteellinen sisälämpötila on noin 21 °C, eikä lämpötilan tulisi ylittää lämmityskaudella 23–24 asteen rajaa. Makuuhuoneessa lämpötila saa olla vieläkin alhaisempi, ja usein 18–20 asteen lämpötila takaa makoisimmat unet.  Sisälämpötilaa on yllättävän vaikeaa arvioida pelkästään aistihavaintojen perusteella, sillä esimerkiksi lämpimiin oloihin tottuneelle 21 astettakin voi tuntua aluksi suorastaan kylmältä. Huonelämpötilaa kannattaa mitata säännöllisesti. Paikkansapitävän lukeman saat, kun mittaat lämpötilan noin 1,1 metrin korkeudelta niin sanotulta oleskeluvyöhykkeeltä.

Sauna on käyttöä varten

Lähes jokainen suomalainen omakotitalo on varustettu saunalla, ja monelle kerrostalossa tai rivitalossa asuvallekin oma sauna on välttämätön ominaisuus. Sähkökiuas on nopea ja näppärä käyttää, mutta samalla se on varsinainen energiasyöppö, joka tuo helposti sähkölaskuun mojovan lisäyksen vuosittain. Siksi saunan lämmitystapaan kannattaa kiinnittää huomiota.

Suurin osa saunaan kuluvasta sähköstä kuluu kiukaan kuumenemiseen. Koska saunan lämpimäksi saaminen kuluttaa sähköä enemmän kuin sen lämpimänä pitäminen, kannattaa sauna pyrkiä lämmittämään yhdellä kertaa koko perheen käytettäväksi. Jotta kiukaan ei tarvitsisi hurista lämpimänä itsekseen, on saunaan hyvä mennä heti, kun se on lämmennyt tarpeeksi. Oman kiukaasi lämpenemisajan selvität kokeilemalla.

Pienet teot, suuret vaikutukset

Pienetkin teot vähentävät turhaa energiankulutusta ja auttavat samalla säästämään ympäristöä. Päivittäiset energiansäästövinkit ovat helppoja toteuttaa, eikä niiden kokeilemiseksi tarvitse tinkiä asumisen mukavuudesta. Kannattaa siis kokeilla!

Muista nämä arjessa:

  • Sammuta sähkölaitteista virrat kokonaan, kun laitteet eivät ole käytössä. Valmiustilakin kuluttaa sähköä.
  • Sammuta valot huoneista silloin, kun niissä ei oleskella. Tyhjässä huoneessa valot eivät hyödytä ketään.
  • Vuosikymmeniä sitten televisiot saatettiin laittaa ”lämpiämään” ennen käyttöä, mutta nykyään moinen on silkkaa tuhlausta. Pidä televisiota päällä vain silloin, kun katsot sitä.
  • Älä availe jääkaapin ovea jatkuvasti. Myös liian täysi jääkaappi lisää sähkönkulutusta.
  • Pakkaspäivä on ilmalämpöpumpun lepopäivä. Jos kodistasi löytyy ilmalämpöpumppu, tarkista käyttöohjeista, kuinka kovalla pakkasella laitteen toimintakyky heikkenee. Usein rajana on noin -15–20 °C.

Kuvassa näkyvän kohteen tiedot löydät täältä (mikäli kohde on vielä vapaana): https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA5253/

Aurea LKV

Lue lisää:

Vinkkejä mukavampaan lämmityskauteen

Pidä asunnon sisäilma kunnossa

Kesäasunto talvikuntoon!

Jaa kirjoitus eteenpäin