| Avoinna arkisin klo 9-17

Kesä mökillä – mökkiläisen muistilista

17-05-2018

 

Tarkasta lääkekaapin sisältö

Mökillä voi sattua ja tapahtua ja matka lähimpään lääkäriin saattaa olla pitkä. Varaudu mökillä siis pieniin ja vähän isompiin haavereihin-

Lääkekaappi mökillä on hyvä pitää ajantasalla samoin kuin kotona. Perustarpeisiin kuuluvat sidetarpeet, laastarit sekä desinfiointiaine.

Perussärkylääkkeitä on hyvä pitää saatavilla ja hydrokortisonivoide on apu hyönteistenpuremiin ja auringon polttamaan ihoon. Allergialääkettä on myös hyvä pitää saatavilla ja se helpottaa allergisten reaktioiden lisäksi hyönteistenpuremien aiheuttamaa kutinaa.

Kyypakkauksen tulisi kuulua joka mökin perustarvikkeisiin. Paitsi ensiavuksi käärmeenpuremiin, kyypakkaus auttaa myös ampiaisen piston oireisiin.

Lääkkeiden ja haavanhoitovälineiden lisäksi mökillä on hyvä pitää aurinkovoidetta niin vartalolle kuin kasvoille. Kun mökillä on omat aurinkovoiteet, ei niitä tarvitse muistaa pakata mukaan joka reissulle.

Muista paloturvallisuus mökillä

Mökillä lämmitetään puusaunaa ja takkaa tai grillataan avotulella. Paloturvallisuus on siis syytä ottaa tosissaan. Jokaisella mökillä tulisi olla kunnon sammutuspeite sekä käsisammutin. Muista, että palokunnan matka mökille voi olla paljon pidempi kuin kotiisi!

Tarkasta talven jälkeen myös tulisijan ja kiukaan kunto. Lämmitä aluksi pienellä tulella ja tarkkaile vetävätkö hormit. Jos havaitset tulisijassa halkeamia, ota yhteys nuohoojaan.

Tulipalon tai muun hätätilanteen varalta on hyvä varautua myös puhelimen 112 -sovelluksella. Sovellus on maksuton ja sen voi ladata Android-, Windows-, Iphone- sekä Jolla-puhelimiin sovelluskaupasta. Sovellus nopeuttaa avunsaantia ja välittää soittajan tarkan sijaintitiedon hätäkeskukseen. Muista soittaa hätäpuhelusi sovelluksen kautta.

Ukkosta ilmassa

Suomessa ukkonen aiheuttaa harvoin pahoja vaurioita, mutta asiaan on kuitenkin hyvä varautua. Salama osuu yleensä korkeaan paikkaan, kuten puuhun tai sähkölinjoihin. Aukealla paikalla salama voi kuitenkin iskeä jopa taloon. Jos mökilläsi on sähköt, mutta se sijaitsee haja-asutusalueella tai maaseudulla on ukkosen aiheuttaman ylijännitteen riski suurempi kuin kaupungissa.

Suuren riskin alueella ukkoselta voi suojautua erityisillä ukkossuojarakenteilla. Sähkölaitteet puolestaan voi suojata ylijännitesuojilla. Perinteinen sähköjohtojen sekä internet- ja televisiokaapelin irrottaminen suojaa myös laitteet. Mökin lisäksi kannattaa muistaa kodin ukkossuojaus ja irrottaa laitteiden johdot, kun kodista ollaan pitempään poissa.

Suojaa kotisi loman aikana

Kesällä mökillä saatetaan viettää pitempiä aikoja ja lomasta voi nauttia paremmin, kun tietää pysyvän kodin olevan turvassa. Lomakausi on perinteisesti riskialttiimpi aika asuntomurroille.

Kodin lukitus on oltava kunnossa ja muista tarkastaa, että kaikki ovet ovat lukitut lomalle suunnatessa. Kotiin voi myös hankkia hälytysjärjestelmän turvaksi ja hälytysjärjestelmän tarrat asettaa näkyville paikoille voron pelotteeksi.

Hyvä turva kodille on pitää se asutun näköisenä, kun olet poissa. Pyydä naapuria hakemaan postisi ja käy välillä leikkaamassa nurmikko tai tilaa nurmikon leikkaus. Luotettavaa naapuria voi myös pyytää tarkkailemaan kotiasi ja ilmoittamaan, jos lähistöllä liikkuu outoja henkilöitä.

Älä mainosta lomaasi ja poissaoloasi julkisesti, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Varkaat voivat tarkkailla tilejäsi somessa ja saada sieltä osoitetietosi ja tiedon, milloin et ole kotona.

Lue lisää:

Muista nämä vapaa-ajan asunnolla: Muistilista mökille

Valmistaudu talvea varten, osa 1 – omakotitalon muistilista

Jaa kirjoitus eteenpäin