| Avoinna arkisin klo 9-17

Muuttajan vinkit: muistilista ennen muuttoa

21-02-2017

Muistilista ennen muuttoa tehtävistä asioista:

Kuukausi (tai aiemmin) ennen muuttoa:

  • Kilpailuta muuttofirmat ja varaa muuttokuljetus.

Valmiiden muuttopalveluiden hyödyntäminen säästää aikaa ja vaivaa, ja monella muuttoyrityksellä on tarjolla erilaisia palvelukokonaisuuksia, joista voit valita itsellesi sopivimman. Muuttofirmoilla voi olla paljon toimeksiantoja etenkin kuunvaihteessa, joten jos päätät käyttää muuttopalveluita, yrityksiin kannattaa olla yhteydessä mahdollisimman pian muuton ajankohdan varmistuttua.

  • Ilmoita muutosta työnantajalle ja kouluun.

Työnantajalle kannattaa ilmoittaa muutosta mahdollisimman pian, jotta saat varmasti muuttopäivän vapaaksi. Jos sinulla on lapsia ja heillä on edessään koulun tai päiväkodin vaihto, ilmoita asiasta mahdollisimman hyvissä ajoin koulu- ja hoitopaikkoihin.

  • Huolehdi sähköliittymän siirrosta.

Kiinteistökaupan, kuten omakotitalon tai vapaa-ajan asunnon ostamisen yhteydessä on tarpeen huolehtia myös sähköliittymän siirrosta. Sähköliittymä ei siirry uudelle omistajalle automaattisesti, mutta se voidaan lisätä osaksi kauppakirjaa. Asunto-osaketta ostettaessa liittymän siirtoa ei tarvita, vaan pelkkä sähkösopimuksen tekeminen riittää.

  • Irtisano edellisen asunnon vuokrasopimus.

Jos olet muuttamassa vuokra-asunnosta ensiasuntoon tai olet asunut väliaikaisesti vuokralla uuden kodin etsimisen ajan, muista irtisanoa asunnon vuokrasopimus ajoissa. Vuokralaisen irtisanoessa vuokrasuhteen irtisanomisaika on yksi kuukausi, ja irtisanomisaika lasketaan aina sen kuukauden lopusta, jonka aikana irtisanominen on suoritettu.

  • Aloita tavaroiden läpikäyminen.

Mitä aikaisemmin jaksat aloittaa kodin tavaroiden läpikäymisen, sitä helpompaa on muuttoviikolla pakata tavaroita kasaan. Myy ylimääräiset vaatteet, astiat ja huonekalut kirpputorilla, lahjoita ne eteenpäin tai vie kierrätykseen – näin kevennät omaa muuttokuormaasi ja voit samalla ilahduttaa niitä, joille lahjoittamasi tavarat tulevat tarpeeseen.

Kaksi viikkoa ennen muuttoa:

  • Tee sähkösopimus.

Jotta uuden kodin sähköt on varmasti kytketty heti muuttopäivästä alkaen, kannattaa vanha sähkösopimus irtisanoa ja tehdä uusi sähkösopimus viimeistään kaksi viikkoa ennen muuttoa. Sähkön myyjän saat valita itse, ja muuton yhteydessä onkin hyvä mahdollisuus vertailla ja kilpailuttaa eri yritysten tarjontaa. Usein uuden sähkönmyyjän voi valtuuttaa irtisanomaan vanhan sopimuksen, jolloin sinun ei tarvitse huolehtia sopimuksen irtisanomisesta itse.

  • Siirrä internet-liittymä.

Tarkista omalta palveluntarjoajaltasi, millaisia liittymätyyppejä heillä on tarjolla uuteen osoitteeseesi. Internet-liittymän siirrosta kannattaa olla yhteydessä palveluntarjoajaan mielellään jo paria viikkoa ennen muuttoa, tarkemmat siirtoajat vaihtelevat eri palveluntarjoajien välillä.

  • Tee muuttoilmoitus.

Muuttoilmoitus on tehtävä viimeistään viikon kuluttua muutosta, mutta mitä aikaisemmin hoidat muuttoilmoituksen, sitä nopeammin se on poissa tehtävien asioiden listasta. Muuttoilmoitusta tehdessäsi voit samalla katsoa, mitkä kaikki yritykset, järjestöt ja viranomaiset saavat tiedon osoitteenmuutoksestasi automaattisesti.

  • Huolehdi muista sopimuksista.

Jos muutat omakotitaloon, muista tehdä myös jätehuoltosopimus ja vesisopimus. Lämmitystavasta riippuen saatat joutua huolehtimaan myös esimerkiksi kaukolämpösopimuksesta tai öljyntoimituksesta. Sekä omakotitaloon että kerros- tai rivitaloon muutettaessa on muistettava myös päivittää kotivakuutuksen tiedot. Samalla voit tarkistaa, kattaako kotivakuutuksesi mahdollisia muutossa aiheutuvia vahinkoja.

  • Ala valmistautua muuttopäivään vähän kerrallaan.

Muuttolaatikoiden hankkimisesta kannattaa huolehtia hyvissä ajoin, sillä niitä tarvitaan yllättävän paljon. Suuntaa-antavana ohjesääntönä pidetään usein yhtä laatikkoa yhtä asuinneliömetriä kohden, joten esimerkiksi 70m2 asunnon tavaroita varten tarvitset useita kymmeniä laatikoita. Tässä vaiheessa voit jo alkaa vähitellen pakata tavaroita, joita tarvitaan harvemmin, kuten kirjahyllyn kirjoja tai varastossa olevaa irtaimistoa.

Lue muuttoviikon vinkit täältä!

 

Omaa kotia etsimässä?

Aurea LKV

Jaa kirjoitus eteenpäin