| Avoinna arkisin klo 9-17

Vaikuttaako lämmitysjärjestelmä asunnon arvoon?

26-05-2015

Viimeisen kymmenen vuoden aikana perinteisten puu-, öljy- ja sähkölämmitysten rinnalle ovat kirineet monet uudenlaiset lämmitysmuodot. Ilma- ja maalämpöpumput ovat osoittautuneet monen mielestä kannattaviksi sijoituksiksi, ja lyhyen ajan sisällä myös aurinkopaneelit ovat alkaneet kiinnostaa kuluttajia laskeneiden markkinahintojen vuoksi. Puulämmitys pitää edelleen pintansa edullisena ja ekologisena lämmitysmuotona, samoin pelletti- ja hakelämmitys ovat varteenotettavia vaihtoehtoja. On hyvä muistaa, että lämmityskustannuksiin vaikuttaa myös tehokas eristys ja esimerkiksi ikkunoiden kunto.

Jokaisella lämmitysjärjestelmällä on hyvät ja huonot puolensa, ja mielipiteitä parhaasta lämmitysjärjestelmästä löytyy joka lähtöön. Kustannustehokas lämmitysjärjestelmä saattaa nostaa asunnon arvoa, mutta toisaalta kalliimpi lämmitysjärjestelmä ei välttämättä suoranaisesti laske asunnon jälleenmyyntihintaa.

Pientalon lämmitysjärjestelmän valinta vaikuttaa asunnon E-lukuun, joka ilmaisee energiatodistuksessa rakennuksen energiatehokkuuden kokonaisenergiankulutuksen pohjalta. Uusiutuvaa energiaa hyödyntävät lämmitysjärjestelmät pienentävät E-lukua, mikä puolestaan saattaa lisätä asunnon jälleenmyyntiarvoa. Ostajat kuitenkin arvottavat erilaisia asioita asuntoa valitessaan, joten energiatehokkuus ei yksin riitä määrittelemään asunnon arvoa.

Lisää tietoa kodin energiatehokkuudesta löydät Ekologisen asunnonostajan opas -blogikirjoituksestamme.

Jaa kirjoitus eteenpäin