| Avoinna arkisin klo 9-17

Vinkkejä allergiakodin arkeen

25-01-2018

Ilmankostuttimesta apua kuivaan ilmaan

Talvella allergikon ongelmana on usein liian kuiva sisäilma. Yleisesti talvikaudella hyvänä sisäilman kosteusprosenttina pidetään noin 25–45%, ja sen alle menevä ilmankosteusprosentti voi aiheuttaa erilaisia oireita. Oireisiin voivat lukeutua esimerkiksi silmien, ihon ja limakalvojen kuivuminen ja hengitysteiden ärtyminen.

Laadukas sisäilman kostutin voi helpottaa kuivasta sisäilmasta johtuvia oireita. Sisäilman kostuttajia on saatavana pisaroivana ja höyrystävänä mallina, joista jälkimmäinen lämmittää veden höyryävän kuumaksi ja on siten hygieenisempi valinta. Erityisesti allergiakodissa on tärkeää huolehtia laitteen puhtaanapidosta, jotta mikrobit eivät lisäänny laitteessa ja kulkeudu sieltä huoneilmaan. Jos käytät ilmankostutinta, muista myös tarkkailla kodin kosteusprosenttia, ettei se mene yli viitearvojen.

Allergiasuodattimet ja ilmanpuhdistimet

Ihanteellinen allergiakoti on mahdollisimman pölytön ja hajuton. Markkinoilla on saatavilla ilmanpuhdistimia, joista jotkut astmaatikot ja allergikot kokevat saavansa apua oireisiinsa.

Ulkoa tulevilta ilmansaasteilta, katu- ja siitepölyltä sekä kaasumaisilta epäpuhtauksilta voivat suojata erilaiset allergiasuodattimet. Allergiasuodattimia on saatavilla esimerkiksi tuuletusikkunoihin ja ilmanvaihtoventtiiliin. Myös pölynimurin vaihtamista allergiaystävällisempään kannattaa pohtia: monissa imurimalleissa on erilliset allergiasuodattimet, jotka osaltaan voivat auttaa allergiakodin siivouksessa.

Sisustus ja säilytys allergiakodissa

Sisustusmakua ei onneksi tarvitse allergian takia muuttaa, vaan pääsääntöisesti allergiakodissa voi suosia monenlaisia sisustusratkaisuja. Sisustustavaroiden suhteen vähemmän voi kuitenkin olla enemmän: esimerkiksi viltit, ryijyt, pitkänukkaiset matot ja taljat voivat kerätä helposti itseensä pölyä, jota voi olla vaikea puhdistaa riittävän hyvin.

Liinavaatteiden ja tavaroiden säilytyksessä kannattaa suosia avohyllyjen sijaan mieluummin ovellisia kalusteita ja kannellisia säilytyslaatikoita, joihin pölyä kertyy vähemmän. Kierrätyskalusteista voi löytää aarteita kodin sisustukseen, mutta lemmikkikodissa olleiden tai varastossa säilytettyjen huonekalujen tuomista allergiakotiin kannattaa harkita tarkkaan.

Mitä huonekasveja allergiselle?

Kasvit ovat pitäneet pintansa sisustustrendinä jo monen vuoden ajan, ja vihersisustus on yhä suositumpaa. Allergisen tai astmasta kärsivän kannattaa tutustua ennen kasvin hankintaa siihen, pidetäänkö kyseistä kasvia yleisesti allergisoivana.

Isolehtisten kasvien pinnalle kertyy helposti pölyä, joka on muistettava puhdistaa kasvin pinnalta säännöllisesti. Muutenkin allergiakodin kasvien kuntoa kannattaa tarkkailla: tavallisen kukkamullan pinnalle voi kertyä helposti hometta, joka puolestaan voi aiheuttaa allergiaoireilua.

Suosi allergiatunnusta

Allergiatunnus on allergia-, iho- ja astmaliiton merkki, jota saavat käyttää tutkitusti turvalliset tuotteet. Kodin tarvikkeista Allergiatunnuksellisia vaihtoehtoja löytyy esimerkiksi vuodevaatteista, huonekaluista ja muista sisustustuotteista. Myös pyykinpesukoneista ja kuivausrummuista on mahdollista valita Allergiatunnuksella varustettu vaihtoehto.

Myös kodin pintaremonttia tehdessä on mahdollista valita allergiaystävällisiä vaihtoehtoja. Maalien ja rakennusmateriaalien M1-tunnus kertoo, että tuotteet ovat mahdollisimman pölyämättömiä ja ärsyttämättömiä. Allergiatunnuksen kriteereihin voit tutustua myös Allergialiiton sivuilla.

 

 

Jaa kirjoitus eteenpäin