| Avoinna arkisin klo 9-17

Asuntokaupan aakkoset, osa 2: Maakaaresta yhtiövastikkeeseen

29-12-2015

M: Maakaari. Maakaarella tarkoitetaan lakia, jolla säädellään kiinteistökauppaa Suomessa. Maakaaressa on omat säädöksensä esimerkiksi kauppakirjojen sisällöstä, virhevastuusta sekä myyjän ja ostajan velvollisuuksista.

N: Näytöt. Kun asunto laitetaan myyntiin, sitä esitellään asuntonäytöillä. Näytöt voivat olla kaikille avoimia yleisiä asuntoesittelyjä tai erikseen sovittuja yksityisesittelyjä. Näyttöä varten myyjän kannattaa siistiä asuntonsa mahdollisimman houkuttelevaksi. Lisää vinkkejä asuntoesittelyyn valmistautumiseen löydät täältä.

O: Ostotarjous. Kun uutta asuntoa etsivä löytää itseään kiinnostavan kodin, voi hän jättää siitä ostotarjouksen. Myyjä voi hyväksyä tarjouksen sellaisenaan, hylätä sen kokonaan tai tehdä vastatarjouksen uudella hintapyynnöllä. Ostotarjous on sitova, joten sen jättämistä kannattaa harkita huolellisesti, mutta toimia silti nopeasti.

P: Pientalo. Pientaloksi lasketaan Suomessa talo, jossa on 1–3 kerrosta ja enintään kaksi asuntoa. Omakotitalot ja paritalot ovat tyypillisimpiä pientaloja, mutta pientalo voi olla myös kaksikerroksinen omakotitalo, jossa on kaksi asuntoa.

R: Rakennus. Niin vakituisesti asuttavat talot kuin vapaa-ajan asunnotkin ovat rakennuksia. Puhekielessä rakennuksesta käytetään usein sanaa kiinteistö, mutta juridisesti kiinteistöllä tarkoitetaan sitä maa-alaa eli tilaa tai tonttia, jolla mahdolliset rakennukset sijaitsevat.

S: Sijoitusasunto. Sijoitusasunto tarkoittaa asuntoa, joka ostetaan ja laitetaan sitten vuokralle. Se on suhteellisen turvallinen vaihtoehto oman varallisuuden kerryttämiseen. Lisää tietoa sijoitusasunnoista voit lukea täältä.

T: Toimeksiantosopimus. Kun asunto päätetään myydä kiinteistönvälittäjän kautta, laaditaan välittäjän kanssa toimeksiantosopimus. Toimeksiantosopimus voidaan laatia myös silloin, kun asuntoa etsivä antaa kiinteistönvälittäjälle tehtäväksi sopivan asunnon löytämisen. Toimeksiantosopimuksesta voit lukea lisää täältä.

U: Uudiskohde. Uudiskohde tarkoittaa sellaista myytävää uutta asuntoa, jossa kukaan muu ei ole vielä ehtinyt asua. Asunto saattaa olla myyntihetkellä juuri rakennettu tai vasta rakennusvaiheessa. Uudiskohteessa ostaja pääsee usein vaikuttamaan kodin materiaalivalintoihin valitsemalla mieleisen vaihtoehdon muutaman tarjotun materiaalin joukosta.

V: Velaton hinta. Velattomalla hinnalla tarkoitetaan hintaa, johon on lisätty myyntihinnan lisäksi mahdollinen taloyhtiön lainan velkaosuus. Tätä lainaosuutta voidaan lyhentää pikkuhiljaa säännöllisesti maksettavien vastikkeiden avulla. Vaihtoehtoisesti ostaja voi usein maksaa koko velkaosuuden kerralla pois asunnonoston yhteydessä.

Y: Yhtiövastike. Yhtiövastike on taloyhtiössä maksettava kuukausittainen maksu, jonka avulla katetaan taloyhtiön ylläpidosta koituvia kustannuksia ja mahdollisia taloyhtiön lainanlyhennyksiä ja korkoja. Yhtiövastike vaihtelee taloyhtiöittäin suurestikin, joten vastikkeen määrä kannattaa selvittää heti kiinnostavan asunto-osakkeen sattuessa silmään.


Ostamassa tai myymässä asuntoa? Kerro siitä meille!

Aurea LKV

Jaa kirjoitus eteenpäin