| Avoinna arkisin klo 9-17

Haaveissa tontin ostaminen?

10-10-2017

Haaveista suunnitteluun, suunnittelusta toimeen

Oman talon suunnittelu on pitkä projekti, ja usein suunnitteluvaihe on alkanut jo kauan ennen kuin varsinaisia päätöksiä on edes tehty. Ehkä olet kierrellyt asuntomessuja, lukenut rakennusoppaita ja seurannut talonrakennusta käsitteleviä blogeja – ja tietysti poiminut mukaasi kaikki käytännölliset ideat, joita voisit joskus itse rakennusprojektissasi hyödyntää.

Ennen tontin ostamista on hyödyllistä pohtia tarkkaan, millaiselta alueelta tonttia kannattaa lähteä etsimään. Millaiset kulkuyhteydet sinä ja perheesi tarvitsette? Entä kuinka lähellä palveluita tulevan talonne pitäisi sijaita? Tarvitsetteko tilaa harrastuksille tai vaikkapa rakennusoikeuden pientä hevostallia tai muita piharakennuksia varten? Jos tontti sijaitsee sinulle ennestään tuntemattoman kunnan alueella, kannattaa myös vierailla kunnan verkkosivuilla ja tutustua enemmän mahdolliseen tulevaan asuinalueeseesi.

Talo tontin ehdoilla

Unelmien taloa suunniteltaessa kannattaa pitää mielessä, että alueen rakennusmääräykset ja tontin ominaisuudet vaikuttavat merkittävästi siihen, millaisen kodin tontille voi rakentaa. Jos tontti sijaitsee asemakaava-alueen ulkopuolella, voidaan ennen rakennusluvan saamista edellyttää suunnittelutarveratkaisua. Joskus suunnittelutarveratkaisu voi olla jo valmiiksi hankittuna siinä vaiheessa, kun kohde tulee myyntiin. Kaava-alueella suunnittelutarveratkaisua ei tarvita, mutta kaavamääräykset voivat asettaa omat rajoituksensa sille, millaisen talon tontille saa rakentaa.

Myös kunnallisen vesi- ja viemäritekniikan saaminen tontille sekä sähköliittymän hankinta ovat asioita, joista on hyvä ottaa selvää tontin ostovaiheessa. Maaperäkin vaikuttaa osaltaan siihen, millaisia kuluja rakentamisesta tulee. Lisätietoa kaavoituksesta, rakennusoikeuksista ja muista tärkeistä rakentamisen edellytyksistä saat kiinteistönvälittäjältä.

Omakotitalon rakentaminen on pitkäjänteistä työtä

Kun mieluinen tontti on hankittu ja rakennusmääräyksistä otettu selvää, on aika alkaa suunnitella tontille unelmien taloa. Valmis, avaimet käteen -periaatteella hankittu talopaketti säästää aikaa ja vaivaa, mutta kokonaiskustannukset voivat nousta verrattuna siihen, että talo rakennettaisiin omin voimin. Itse rakentamalla talosta saa myös varmasti täysin yksilöllisen, mutta toisaalta omatoimirakentaja joutuu varautumaan siihen, että rakentamiseen ja eri työvaiheisiin kuluu runsaasti aikaa. Lisäksi voi tulla eteen yllättäviä lisäkuluja, jotka kasvattavat budjettia. Kustannusarvion ja aikataulun suunnitteleminen sekä itse rakentamisvaihe vaativat pitkäjänteisyyttä, ja rentoutumisellekin on hyvä muistaa järjestää aikaa.

Sittenkin valmis koti?

Jos nykyinen elämäntilanteesi ei ole otollinen talonrakennusprojektille, on omakotitalon ostaminen helppo ja turvallinen vaihtoehto rakentamiselle. Valmiista omakotitalosta on helppo päivittää pinnat omaan makuun sopiviksi, ja laajempien remonttien avulla talosta saa takuulla omiin tarpeisiin soveltuvan kodin. Jos haluat täysin uuden kodin, kannattaa silloin katsastaa uudiskohteiden valikoimamme. Etsitpä sitten kotia läheltä kaupunkia tai maaseudun rauhasta, meidän kauttamme löydät varmasti etsimäsi.

 

Itse rakentaen vai valmiina ostaen? Tutustu myytäviin tontteihin ja muihin kohteisiimme täällä.

Jaa kirjoitus eteenpäin