| Avoinna arkisin klo 9-17

Käsitteet haltuun: Mitä tarkoittaa uudiskohde?

03-10-2017

Uudiskohteessa pääset vaikuttamaan materiaalivalintoihin

Uudiskohteella tarkoitetaan sellaista asuntoa tai kiinteistöä, joka on vasta rakenteilla tai jo täysin muuttovalmis. Verohallinnon ohjeistuksen mukaan ”Uuden asunnon kaupasta on kyse silloin kun asuntokauppalain (843/94) 4 luvun 1 §:n mukaisesti perustajaosakas rakentamisvaiheessa tai sen jälkeen myy asunto-osakkeen tai elinkeinonharjoittaja muuten myy asunnon otettavaksi käyttöön ensimmäistä kertaa uudis- tai korjausrakentamisen jälkeen.

Uudiskohteet ovat tavallisesti hyvin haluttuja kohteita, sillä juuri valmistuneeseen kotiin muuttaessa ostajan ei tarvitse kantaa huolta remonteista. Täysin uuteen kotiin muuttaessa voit olla myös varma siitä, että asuntosi on rakennustavan, kodinkoneiden ja muun tekniikan vaatimusten suhteen ajan tasalla.

Uudiskohteen etuna on myös se, että ostaja pääsee usein itse vaikuttamaan rakenteilla olevan kohteen materiaali- ja sisustusvalintoihin. Mitä aiemmin kohteen hankkii, sitä paremmin kodin ulkonäköön ja ominaisuuksiin ehtii vielä vaikuttaa. Esimerkiksi pintamateriaalien valinnat voidaan tehdä yhdessä sisustussuunnittelijan kanssa, jonka vinkkien avulla kotiin saadaan harmoninen ja viihtyisä tunnelma. Toisinaan uudiskohteissa voidaan päästä vaikuttamaan myös esimerkiksi lämmitysjärjestelmän valintaan, mikäli kohteena on omakotitalo. Myös muut lisä- ja muutostyöt ovat mahdollisia kohteesta riippuen, ja niistä kannattaakin kysyä lisätietoja kiinteistönvälittäjältä.

Ennakkomarkkinointi ja varaaminen

Ennakkomarkkinointi tarkoittaa tilannetta, jossa kohteen rakentamista ei ole vielä aloitettu, mutta kohteita on silti jo mahdollista varata. Kun löydät sinua kiinnostavan uudiskohteen, voit ottaa yhteyttä välittäjään, jolta saat tietoa kohteen senhetkisestä varaustilanteesta ja muista seikoista, joiden avulla voit tehdä päätöksen kohteen varaamisesta. Jos päätät varata kohteen, varauksen yhteydessä maksetaan varausmaksu, joka lasketaan myöhemmin osaksi asunnon myyntihintaa. Varausmaksu ei vielä ole sitova, ja mikäli varaus jostain syystä peruuntuu, saa ostaja varausmaksun takaisin täysimääräisenä.

Varaamisen jälkeen, sovittuna ajankohtana, on aika muuttaa varaus sitovaksi kaupaksi. Kuten muidenkin asuntojen kohdalla, myös uudiskohteiden tapauksessa kauppa tehdään aina kirjallisena. Useimmat asunto-osakkeiden uudiskohteet ovat niin sanottuja rs-kohteita, jotka on kytketty asuntokauppalain rakentamisvaiheen suojajärjestelmään.

Uudiskohteen ostossa tärkeitä käsitteitä ovat velaton hinta ja myyntihinta.

Milloin uudiskohteeseen voi muuttaa?

Rakenteilla olevan uudiskohteen arvioitu valmistumisaika selviää kohteen myynti-ilmoituksesta, kysymällä välittäjältä sekä tietysti myös kauppakirjasta. Ennen kohteeseen muuttamista pääset vielä tutustumaan asuntoon ja ilmoittamaan mahdollisista puutteista, mikäli sellaisia huomaat. Kun kohteen maksuerät on hoidettu sopimuksen mukaan, saat avaimet uuteen kotiisi ja voit alkaa valmistella muuttoa.

Löysitkö itsellesi sopivan uudiskohteen? Kysy rohkeasti lisätietoja ostamisesta sekä lisä- ja muutostyömahdollisuuksista kohteen välittäjältä!

Lue lisää:

Miten ostaja voi valmistautua asuntoesittelyyn?

Ensiasunto mielessä, mitä tulisi ottaa huomioon?

Käsitteet haltuun: Mikä on kuntotarkastus?

Jaa kirjoitus eteenpäin