| Avoinna arkisin klo 9-17

Kesäasunto talvikuntoon!

10-11-2015

Kylmillään vai peruslämmitys päällä?

Rakennuksen talvisuojaukseen vaikuttaa merkittävästi se, ylläpidetäänkö sisätiloissa peruslämpöä vai katkaistaanko lämmitys talveksi kokonaan. Nykyajan mukavuuksin varustetulla vapaa-ajan asunnolla lämpötilan pitäminen muutaman asteen plussan puolella on suositeltava ratkaisu, sillä se estää vesiputkien vaurioitumista ja halkeilua ja suojaa sähkölaitteita jäätymiseltä ja oikosuluilta.

Vesiputkia ja viemäriä ei välttämättä tarvitse tyhjentää, jos peruslämpö on tarkoitus pitää päällä läpi talven ja mökki on ympärivuotisessa käytössä. Kylmilleen jäävässä mökissä käyttövesiputket, lämminvesivaraaja, viemärit ja vesisäiliöt on sen sijaan tyhjennettävä huolellisesti vaurioiden välttämiseksi. Päähana kannattaa sulkea aina, kun mökiltä ollaan lähdössä pois pidemmäksi aikaa.

Huolehdi ilmanvaihdosta ja varaudu luonnonilmiöihin

Ummehtuneen hajuinen mökki ei houkuttele luokseen vapaa-ajan viettoon. Liian suuri ilmankosteus tekee pidemmän päälle hallaa myös rakenteille ja sähkölaitteille, joten tuuletuksesta huolehtiminen on tärkeää. Tulisijojen hormien pellit voidaan jättää talveksi hieman raolleen, jotta ilma pääsee vaihtumaan sisätiloissa. Savupiipun suojaksi asennetaan piippuhattu, joka estää piipun tukkeutumista. Säännöllinen nuohous pitää tulisijan turvallisena käyttää.

Vapaa-ajan asunnon suojaaminen erilaisilta talvisilta luonnonilmiöiltä varmistaa sen, että kevään tullen mökille on jälleen turvallista ja mukavaa palata. Syksyn sateet ja talvella lumen paino rasittavat kattoa, joten ennen mökin laittamista talviteloille katto kannattaa puhdistaa ja tarkistaa samalla räystäskourujen kunto. Jos vapaa-ajan asunto sijaitsee vesistön rannalla, vene siirretään talviteloille suojaisaan paikkaan ja laituri nostetaan ylös vedestä, jos mahdollista.

Omanlaisiaan luonnonilmiöitä ovat myös mökin pienet tuholaiset eli hiiret ja muut jyrsijät. Jotta siimahännät eivät pääse nauttimaan mökkeilyn riemusta, on asunnon rakenteet suojattava huolellisesti ja katsottava, ettei kuiva-ainekaappeihin jää suojaamattomia elintarvikkeita, jotka houkuttelevat kutsumattomia vieraita luokseen.

Varo voroja!

Mökin turvallisuudesta kannattaa pitää huolta ja siirtää arvokkaimmat tavarat ykköskotiin talvikauden ajaksi. Lukkojen tarkistaminen kuuluu rutiineihin joka kerta, kun mökiltä ollaan lähdössä. Avaimia ei kannata jättää liian helppoon paikkaan – kynnysmaton tai kukkapurkin alta avaimet löydetään varmasti.

Yksi parhaista keinoista vapaa-ajan asunnon suojelemiseen on vanha kunnon naapuriapu. Lähistöllä asuvaa tuttua henkilöä kannattaa pyytää tarkkailemaan tiluksia ja ilmoittamaan, jos mökin tienoilla liikkuu tuntematonta väkeä. Näin kakkoskodin omistaja voi viettää talvensa kotona levollisin mielin.

Turvallista ja huoletonta asumista!

Aurea LKV

Jaa kirjoitus eteenpäin