| Avoinna arkisin klo 9-17

Kerrostalon yhteisöllisyyttä vai omakotitalon rauhaa? Vertailussa eri asuntomuodot

03-11-2015

Omakotitalo

Omakotitalo on tee-se-itse-henkilön paratiisi. Puuhasteltavaa varmasti riittää niin sisällä kuin ulkonakin, ja kodin pienet ja hieman suuremmatkin huoltotoimenpiteet saa hoitaa omaa kekseliäisyyttään ja osaamistaan hyödyntäen. Toisaalta kaikki eivät nauti nikkaroinnista tai pysty suoriutumaan talon askareista esimerkiksi fyysisten rajoitteiden takia, jolloin kodin huoltamisesta voi tulla myös melkoinen asumismukavuutta vaikeuttava taakka.

Vapaus on tärkeä seikka, joka houkuttelee asumaan omakotitalossa. Kun seinänaapureita ei ole, ei sisätiloissa syntyvän metelinkään kanssa tarvitse olla niin tarkkana. Omassa talossa voi toteuttaa itseään mielin määrin ilman, että tarvitsee huolehtia naapureiden suhtautumisesta jokailtaiseen pianonsoittoon tai puutyöharrastukseen. Toisaalta omakotitalo tarjoaa myös rauhaa ja hiljaisuutta sitä kaipaaville.

Omakotitalo sopii puuhastelijalle ja oman tilan tarvitsijalle, joka tekee kodin huoltotöitä mielellään itsenäisesti.

Kerrostalo

Kerrostalossa asumista määrittää pitkälti yhteisöllisyys, sillä kerrostaloasujalla naapurit ovat aina lähellä. Usein vaihtuvat naapurit tai äänekkäät tyypit saattavat vaikuttaa negatiivisesti oman kodin rauhaan, mutta parhaimmillaan naapurisuhteet voivat kehittyä elinikäisiksi ystävyyssuhteiksi, jolloin yksin asuvallakin on aina hyvää seuraa lähistöllä. Kerrostalossa yhteisöllisyys näkyy myös päätöksenteossa. Jos yhtiökokouksessa päätetään julkisivuremontin toteuttamisesta, se koskee kaikkia asuntoja, vaikka itse ei olisi remontin kannalla ollutkaan.

Asumisen helppous houkuttelee monia hankkimaan asunto-osakkeen kerrostalosta, ja kerrostalon ehdoton positiivinen puoli onkin se, että kodin vioista ja huoltotoimenpiteistä vastaa ammattitaitoinen huoltoyhtiö. Kerrostalot sijaitsevat myös yleensä palveluiden lähettyvillä, mikä osaltaan lisää asumismukavuutta.

Kerrostaloasunto sopii mainiosti henkilölle, jolle tärkeitä asioita ovat vaivaton asuminen, palveluiden läheisyys ja yhteisöllisyys.

Paritalo ja rivitalo

Rivi- ja paritalot ovat oivallisia vaihtoehtoja niille, jotka kaipaavat yhteisöllistä asumista, mutta tahtovat samalla enemmän itsenäisyyttä kuin kerrostalossa on mahdollista saada. Rivitalossa ja paritalossa asiat hoituvat yhteisellä päätöksenteolla. Piha-alueiden kunnossapito lumenluonteineen ja haravointeineen voidaan järjestää asukkaiden kesken, mutta yhtä lailla voidaan käyttää huoltoyhtiön palveluita. Rivi- ja paritaloissa asuvalla on käytettävissään oma piha, mikä tuo vapautta ja tilaa asumiseen. Toisin kuin omakotitalossa, ei rivi- tai paritalossa asuminen kuitenkaan takaa täydellistä itsenäisyyttä, vaan naapurit on syytä ottaa huomioon sopuisan asumisen takaamiseksi.

Rivitalo- tai paritaloasunto sopii ihmiselle, joka on valmis jakamaan asumisen vastuita ja osallistuu mielellään yhteisten asioiden hoitoon yhdessä taloyhtiön muiden asukkaiden kanssa.

Olipa sinun valintasi sitten rivitalo, omakotitalo, kerrostalo tai paritalo, meiltä löytyy koteja joka makuun. Ota yhteyttä, niin etsitään yhdessä unelmiesi koti!

Aurea LKV

Jaa kirjoitus eteenpäin