| Avoinna arkisin klo 9-17

Asuntokaupan askeleet, osa 3: kaupat tuli!

28-10-2015

Tarjouksista kauppaneuvotteluihin

Asunnosta kiinnostunut henkilö jättää asunnosta ostotarjouksen, jonka kiinteistönvälittäjäsi välittää sinulle heti tarjouksen saatuaan. Jos päätät hyväksyä tarjouksen sellaisenaan, alkavat kauppaneuvottelut. Jos et ole aivan tyytyväinen tarjoukseen, voit joko hylätä sen tai esittää vastatarjouksen, jonka ostajaehdokas puolestaan hyväksyy tai hylkää. Ei kannata närkästyä, vaikka ensimmäinen tarjous olisi halvempi kuin asunnosta pyydetty hinta – toisinaan ostajat haluavat kokeilla onneaan, eikä se tarkoita, ettei asunto heidän silmissään olisi niin arvokas, kuin mitä sille on asetettu hinnaksi. Hinnan lisäksi kauppaneuvotteluissa käydään läpi myös muut kaupanteon kannalta tärkeät asiat, kuten hallintaoikeuden siirtäminen ja maksuehdot.

Kaupantekotilaisuudessa ovat läsnä kaikki osapuolet

Kun kauppaehdoista on päästy yhteisymmärrykseen, päästään kaupat lyömään lukkoon välittäjäsi järjestämässä kaupantekotilaisuudessa. Tilaisuudessa paikan päällä on oltava asuntokaupan molemmat osapuolet, kiinteistönvälittäjä sekä molempien pankin edustajat. Lisäksi kaikkien tarvittavien asiakirjojen on oltava mukana, ja osapuolille annetaan tarpeeksi aikaa niiden huolelliseen tarkasteluun. Dokumenteista sinun ei kuitenkaan tarvitse kantaa huolta, sillä kiinteistönvälittäjäsi hoitaa kaikki tarvittavat asiakirjat saataville ja huolehtii kauppa-asiakirjat kuntoon.

Kaupantekotilaisuudessa tarvitaan julkista kaupanvahvistajaa, mikäli kyseessä on kiinteistökauppa. Luottamalla Aurean välityspalveluihin saat käyttöösi myös kaupanvahvistajan palvelut. Lisää kaupanvahvistajan tehtävistä pääset lukemaan tästä.

Muuttamisesta voidaan sopia uuden asukkaan kanssa

Hallintaoikeuden siirtymisen ajankohtaan vaikuttavat toki paitsi ostajan toiveet, myös ennen kaikkea se, milloin itse pääset muuttamaan ”alta pois” vanhasta asunnostasi. Seuraavaan asuntoon siirtymistä kannattaakin pohtia jo aivan asuntokaupan alkajaisiksi. Myytkö entisen asunnon pois vasta, kun uusi koti on jo tiedossa, vai uskallatko myydä vanhan kodin luottaen siihen, että uusi unelmien koti löytyy tarvittaessa nopeallakin aikataululla? Yksi vaihtoehto on muuttaa vuokra-asuntoon uuden kodin etsimisen ajaksi, mutta toisaalta silloin joudut siirtelemään irtaimistoa asunnosta toiseen hieman useammin kuin silloin, jos pääset muuttamaan suoraan omistusasunnosta omistusasuntoon.

Palaute on meille tärkeää, ja haluamme kuulla sinusta vielä asuntokauppojen jälkeenkin. Kaupanteon jälkeen lähetämme sinulle vielä tyytyväisyysselvityksen, johon toivomme sinun kertovan mielipiteesi välittäjän toiminnasta ja kaupankäynnin sujuvuudesta. Näin voimme kehittää toimintaamme jatkuvasti asiakkaidemme hyväksi.

Mielessä asunnon myyminen? Kerro siitä meille!

Aurea LKV

Jaa kirjoitus eteenpäin