| Avoinna arkisin klo 9-17

Kevään tarkistuslista pihalle

18-04-2017

Ohjaa sulavat lumet pois rakennuksesta.

Kevään lämpö saa lumet sulamaan, ja sen myötä pihamaalle voi kertyä paljonkin sulamisvettä. Jos talon seinänvierustoilla on vielä kovin paljon lunta, on hyvä lapioida kinoksia kauemmaksi rakennuksesta, jotta sulamisvedet eivät vahingossakaan pääse kulkeutumaan talon perustuksiin. Varmista myös, että vesi pääsee ohjautumaan esteettömästi rakennuksesta poispäin.

Katso kattoon!

Talven lumipeitteen alla katto joutuu koville. Katon tarkistus on hyvä ottaa jokakeväiseksi tavaksi, ja tarkistuksen yhteydessä katsotaan myös räystäiden ja syöksytorvien kunto ja puhdistetaan räystäskourut mahdollisista roskista ja tukkeumista. Katon tarkistuksen yhteydessä voi samalla palautella mieleen, kauanko nuohoojan edellisestä käynnistä on aikaa. Muista aina noudattaa turvallisuusohjeita, ja tilaa aina tarvittaessa paikalle ammattilainen suorittamaan perusteellisemmat tarkistukset ja korjaukset.

Laadi lista kunnostustarpeista.

Talvipakkaset ja lumikinokset ovat voineet tehdä pihamaalla tepposensa, ja ajan hammas on saattanut kuluttaa pihapiirin rakennuksia muuten vain. Tee kevään tullen pihalla tarkistuskierros ja laadi lista asioista, jotka tulevana kesänä kaipaisivat kunnostusta. Olisiko vihdoin aika uusia talon maalipinta tai kunnostaa kasvihuone? Entä missä kunnossa ovat pihalaatat? Kun kunnostuskohteet ovat selkeästi ylhäällä paperilla, jää suunnittelulle ja tarvikkeiden hankkimisellekin hyvin aikaa.

Tarkista puut ja pensaat.

Pihan puut ja pensaat tarvitsevat kukoistaakseen säännöllistä huoltoa. Omenapuiden, marjapensaiden ja muiden satoa tuottavien kasvien leikkaus pitää kasvuston ilmavana, vahvistaa jäljelle jäävien oksien kuntoa ja parantaa satoa. Ensimmäiset leikkaukset voi aloittaa aikaisin keväällä heti kovimpien pakkasten mentyä ja ne on syytä suorittaa ennen kuin lehtisilmut puhkeavat. Myös koristepensaiden ja havujen, kuten kuusiaidan, kohentaminen ja vanhojen tai vaurioituneiden oksien poistaminen voi olla ajankohtaista. Suunnittele leikkaukset huolellisesti ja varo leikkaamasta liikaa, jotta kasvit eivät vaurioidu.

Jotkut ikivihreät kasvit, kuten tuijat ja alppiruusut, voivat olla keväisin kovilla auringon lämmön ja kylmien kevätpuhurien ansiosta. Nämä kasvit kannattaa suojata aina siihen asti, kunnes routa on sulanut.

Huolla nurmikko.

Kaunis ja siisti nurmikko vaatii huoltamista ja kalkitsemista aika ajoin, joten nurmikon hoito-ohjeisiin kannattaa tutustua. Kalkin voi tarvittaessa levittää jo lumen päälle, josta se imeytyy maaperään. Lumen alta paljastunut kostea nurmikko on vielä jokseenkin altis vaurioille, joten haravointi ja lannoitus on syytä aloittaa vasta, kun maaperä on hieman kuivunut.

Virittele terassi käyttökuntoon.

Mikäpä olisikaan parempi paikka ottaa kevät vastaan kuin oman kodin suojaisa terassi? Puhdista pihakalusteet, siivoa terassin ympäristö ja tuo talvisten koristeiden tilalle raikkaita, keväisiä värejä. Vähitellen grilliäkin voi alkaa valmistella grillauskauden aloitusta varten. Urakoinnin jälkeen ota kuppi kahvia ja istahda terassille kuuntelemaan lintujen keväistä laulua – kesä on ihan pian täällä!

 

Lue lisää:

Viihtyisä piha kruunaa kodin

Kotipiha kauniiksi, osa 1: Pihasuunnittelu

Jaa kirjoitus eteenpäin