| Avoinna arkisin klo 9-17

Millainen koti minulle sopisi?

25-04-2017

Kerrostalo

Jos mielit kotia kaupungin ydinkeskustasta tai muulta tiiviisti rakennetulta kaupunkialueelta, voi valintasi silloin olla kerrostaloasunto. Kerrostalot sijaitsevat lähes aina lähellä palveluita ja hyviä kulkuyhteyksiä, mikä takaa sen, että arki sujuu vaivattomasti, ja kauppaankin pääsee poikkeamaan tarvittaessa pikaisesti. Asumisen vaivattomuutta lisää se, että ongelmien yllättäessä voit aina kilauttaa helposti huoltoyhtiön puoleen, eikä kerrostaloasujan tarvitse huolehtia myöskään ympärivuotisista pihatöistä. Jos ruohonleikkaus, haravointi, lumityöt, pensasaitojen siistiminen ja vastaavat puuhastelut eivät herätä sinussa innostusta, voi asunto-osake kerrostalosta olla silloin nappivalinta.

Kerrostalossa asuessa naapurit ovat seinän takana, mikä on otettava huomioon arjessa. Monelle on kuitenkin rauhoittavaa tietää, että naapurit ovat kerrostalossa aina lähellä, ja tarvittaessa apuakin löytyy nopeasti. Rauhallisessa ja pienehkössä taloyhtiössä asuminen voi lopulta olla luonteeltaan hyvinkin ”omakotitalomaista”, sillä erotuksella, että taloyhtiössä päätöksenteko tapahtuu aina yhteistuumin.

20170308224000_304347_uusikatu_3_a1_24
Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA5546/

Rivi- ja luhtitalo

Rivitalossa ja luhtitalossa asuva pääsee nappaamaan sekä kerrostalo- että omakotiasumisen parhaat puolet: yhtiömuotoisessa asumisessa remonteista ja huolloista ei tarvitse kantaa kokonaan vastuuta itse, ja myös yhteisten piha-alueiden kunnossapito hoituu yhdessä muiden asukkaiden kanssa tai huoltoyhtiön toimesta. Toisaalta käytössä on oma piha, jossa voi nauttia ulkoilusta, puutarhatöistä tai vaikkapa kesällä grillailusta yksin tai yhdessä läheisten kanssa. Rivi- ja luhtitalossa on naapureita tyypillisesti vähemmän kuin kerrostalossa, ja usein asuinympäristö onkin rauhallinen ja viihtyisä.

Koska yhtiömuotoisessa asumisessa päätöksenteosta vastataan yhdessä, on esimerkiksi oman pihan suunnittelussa otettava yleensä huomioon myös muiden asukkaiden toiveet ja näkemykset. Jos esimerkiksi suunnittelet aidan rakentamista tai katettua terassia omalle pihalle, nikkarointia ei kannata aloittaa suin päin, vaan keskustella asiasta etukäteen taloyhtiön hallituksen kanssa.

20170311002239_503695_polettikuja_9_a3_40
Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA5554/

Omakotitalo ja paritalo

Oma tupa tietää myös omaa lupaa, ja juuri asumisen vapaus onkin se seikka, joka houkuttelee asumaan omakotitalossa. Omassa talossa voit asua, harrastaa, sisustaa ja remontoida oman mielesi mukaan, ja pihakin on kokonaan käytössäsi. Vapauden kääntöpuolena on luonnollisesti myös vastuu: korjauksista, remonteista ja huolloista on joko vastattava itse tai etsittävä sopiva ammattilainen kodin kunnossapitoa varten. Jos huoltotyöt ja pihahommat ympäri vuoden eivät haittaa, vaan puuhastelet kotona mielelläsi, on omakotitalo silloin oivallinen valinta.

Paritalo muistuttaa ulkoisesti omakotitaloa, mutta nämä asuntomuodot erottaa toisistaan yhteisöllisyys: yhden kodin sijaan paritalo koostuu kahdesta asunnosta, ja asumisen vastuut on jaettu asunto-osakeyhtiömuotoisesti tai hallinnanjakosopimuksella.

20170227121344_277970_ryskykuja_2_50
Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA5525/

Mikä on erillistalo?

Erillistaloja rakennetaan usein varsinkin uudemmille asuinalueille. Erillistaloa voidaan ajatella oikeastaan omakotitalon ja rivitalon välimuotona: asumismuoto on asunto-osakeyhtiö rivitalon tapaan, mutta asunnoissa ei ole yhteisiä seiniä, vaan jokainen koti on erillinen rakennuksensa. Usein erillistalot ovat kooltaan maltillisia ja soveltuvat hyvin esimerkiksi pariskunnille tai pienille perheille.

Jaa kirjoitus eteenpäin