| Avoinna arkisin klo 9-17

Kiinteistönvälittäjän ja toimeksiantajan tehtävät asuntokaupassa

22-03-2016

Kiinteistönvälittäjän tehtävät ennen myynnin aloitusta:

Myyntihinnan arviointi.

Kiinteistönvälittäjän tekemään hinta-arvioon vaikuttavat mm. asunnon sijainti, kunto ja ominaispiirteet. Alustavan hinta-arvion voit saada Aurealta myös sähköisesti, ja lopullinen hinta-arvio määräytyy aina henkilökohtaisen arviokäynnin perusteella.

Hintaa arvioidessaan kiinteistönvälittäjä hyödyntää kattavia tilastoja alueen asuntojen hintakehityksestä sekä yleisestä asuntokaupan hintakehityksestä. Aiemmasta blogikirjoituksestamme voit lukea lisää asuntojen hintaa määrittävistä seikoista.

Toimeksiantajan opastaminen ja myyntisuunnitelman laatiminen.

Kun myyjä päättää käyttää kiinteistönvälittäjän palveluita, laaditaan tilanteesta aina kirjallinen toimeksiantosopimus. Toimeksiantosopimus käydään läpi yhdessä asiakkaan kanssa, ja kiinteistönvälittäjä opastaa toimeksiantajaa sopimukseen liitettävän selostusliitteen täyttämisessä.

Asuntokauppaan ei kannata lähteä suin päin suunnittelematta. Tehokkaan myynnin takaamiseksi kiinteistönvälittäjä laatii kohteesta myyntisuunnitelman, joka hyväksytetään asiakkaalla aina ennen myynnin aloittamista.

Kaikkien tarvittavien asiakirjojen tilaaminen.

Asunnon myynnissä tarvitaan tukku virallisia papereita ja todistuksia. Aivan ensimmäiseksi kiinteistönvälittäjän tehtävänä on selvittää kohteen omistus- ja hallintaoikeus, minkä jälkeen alkaakin muiden asiakirjojen hankinta.

Kiinteistökaupassa vaadittavia asiakirjoja ovat muun muassa lainhuudatustodistus, kiinteistörekisteriote, rasitustodistus, rakennuslupa-asiakirjat ja kohteen piirustukset, vesihuoltoon ja jätevesijärjestelmään liittyvät asiakirjat, mahdollinen energiatodistus ja maanvuokrasopimus. Asunto-osakekaupassa vaaditaan puolestaan esimerkiksi isännöitsijäntodistusta, taloyhtiön tilinpäätösasiakirjoja, talousarviota, yhtiöjärjestystä, kaavoitustietoja, mahdollista vuokrasopimusta ja pohjapiirrosta. Kiinteistönvälittäjän toimenkuvaan kuuluu kaikkien tarvittavien asiakirjojen hankinta ja tarkastus, joten välittäjän avulla asunnon myyjä säästyy melkoiselta paperirumbalta.

Myyntiesitteen laatiminen ja kohteen valokuvaaminen.

Ennen varsinaisen myynnin käynnistymistä kohteesta laaditaan myyntiesite, josta ostajaehdokkaat voivat helposti saada selville asunnon perustiedot. Laadukkaat ja totuudenmukaiset valokuvat puolestaan herättävät ostajien kiinnostuksen, ja usein kuvat ovat ratkaisevassa asemassa siinä, vaivautuuko ostaja tulemaan esittelyyn ylipäätään.

Koska kuvien merkitys on suuri, Aurealla kohteiden kuvauksen hoitaa ammattilaistason valokuvaaja. Näin takaamme jokaiselle kodille kuvat, joissa kohteen ominaispiirteet saadaan esitettyä parhaalla mahdollisella tavalla.

Toimeksiantajan tehtävät ennen myynnin aloitusta:

Hinta-arvion hyväksyminen.

Kiinteistönvälittäjä esittää sinulle tilastojen ja arviokäynnin pohjalta laatimansa perustellun asunnon hinta-arvion, jonka voit joko hyväksyä tai jättää hyväksymättä. Arviokäynti on aina maksuton, eikä se sido sinua mihinkään. Jos hyväksyt hinta-arvion, on seuraava askel toimeksiantosopimuksen laatiminen.

Toimeksiantosopimuksen tutkiminen ja selostusliitteen täyttäminen yhdessä välittäjän kanssa.

Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä varmistaa, että asiakas tietää koko ajan, mitä myyntiprosessissa tapahtuu. Toimeksiantosopimus liitteineen käydään läpi yhdessä välittäjän kanssa, jotta toimeksiantajalle ei varmasti jää epäselvyyksiä myynnin vaiheista.

Myyntisuunnitelman hyväksyminen ja avaimien luovuttaminen välittäjälle esittelyitä varten.

Myynti aloitetaan vasta, kun toimeksiantaja on hyväksynyt myyntisuunnitelman ja esitteessä mainitut tiedot.

Asunnon valmisteleminen valokuvausta varten.

Jotta asunnosta saadaan edustavia kuvia, on pieni siivous paikallaan. Valokuvaukseen voidaan valmistautua pitkälti samalla tavalla kuin asuntoesittelyynkin. Lue vinkit asuntoesittelyyn valmistautumiseen täältä!

Käyttämällä asuntokaupassa ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän palveluita pääset itse helpolla, sillä kiinteistönvälittäjä hoitaa puolestasi lähes kaikki asuntokaupan käytännön toimenpiteet. Kun olet aikeissa myydä asuntosi, kerro siitä meille. Laitetaan yhdessä pyörät pyörimään!

Aurea LKV

Blogin toiseen osaan pääset tästä.

Lue myös nämä artikkelimme:

Näin käy asunnon myynti! Asuntokaupan askeleet suunnittelusta kaupantekoon
Olisiko nyt hyvä aika myydä asunto?
Millainen on kiinteistönvälittäjän vastuu asuntokaupassa?

Jaa kirjoitus eteenpäin