| Avoinna arkisin klo 9-17

Vinkit kodin säilytykseen, osa 3: Eteisen säilytys

01-11-2016

Vältä pikkuesineiden kaaos

Koska eteinen on tila, jonka läpi kuljetaan päivittäin, sinne kertyy varsin helposti jos jonkinlaista tavaraa. Kotiin tullessa on tärkeää, että ulkovaatteet, avaimet ja muut päivittäiset tavarat on helppo laittaa omille paikoilleen, josta ne löytyvät taas seuraavan kerran ulos lähtiessä. Pienet naulakot, hyllyköt ja koukut ovat omiaan selättämään eteisessä vallitsevan pikkuesineiden kaaoksen.

Jotta tavaroita ei tarvitsisi turhaan etsiskellä lähtötohinassa, kannattaa jokaiselle tavaralle pyrkiä varaamaan eteiseen oma paikkansa. Yleinen ”pikkutavaroiden” säilytyskori ei välttämättä ole paras ratkaisu, sillä usein tällaisiin koreihin tuppaa kertymään niin paljon pientä tavaraa irtokolikoista ja heijastimista lähtien, että loppujen lopuksi tavaroita joutuu kuitenkin etsimään korin uumenista. Kaikkein tärkeimmille tavaroille, kuten lompakolle ja avaimille, voit varata esimerkiksi erillisen tarjottimen, josta tavarat on helppo napata mukaan. Varo kuitenkin, ettet ala epähuomiossa täyttää tarjotinta juuri aiemmin mainituilla yleisillä pikkutavaroilla – niin käy nimittäin yllättävän helposti!

Satsaa kalusteisiin

Monikäyttöiset ja maltillisen kokoiset kalusteet pelastavat kapeankin eteisen. Nykyään monessa kodissa on valmiina suuret peilikaapistot, joihin koko perheen ulkoiluvaatteet ja harrastusvälineet mahtuvat näppärästi, mutta hieman vanhemmista ja pienemmistä asunnoista tällaiset säilytysjärjestelmät voivat puuttua. Jos eteisessä on säilytystilaa vain niukalti, sinne kannattaa hankkia erillinen kaappi tai lipasto, joka toimii paitsi säilytyspaikkana, myös laskutilana. Eteisen huonekalujen valinnassa kannattaa suosia mahdollisimman kapeita kaapistoja, jotta kulkutilaa jää tarpeeksi.

Jotta muutkin perheenjäsenet muistaisivat, mikä tavara kuuluu minnekin, kannattaa kaappeihin varata jokaiselle henkilökohtainen hylly tai kori, josta omat tavarat on helppo löytää. Henkilökohtaiseen säilytystilaan on helppo sujauttaa omat hanskat, pipot ja muut kamppeet. Korit voit nimikoida tai vaikka maalata jokaisen lempivärin mukaan – näin lastenkin on mukavampi laittaa omat tavarat paikoilleen heti käytön jälkeen.

20161014162728_979943_liistetie_4_b3_14

Muista myös vieraat

Vaikka eteisessä olisikin tarpeeksi säilytystilaa ja naulakoita jokaisen perheenjäsenen tarpeisiin, kannattaa vieraitakin varten jättää tarpeeksi tilaa. Vieraiden on mukavampi ripustaa takki tilavaan seinänaulakkoon kuin etsiä takkirivistön keskeltä vapaata henkaria, johon oman takin saisi sujautettua. Kauniit seinänaulakot ja värikkäät koukut näyttävät hyvältä tyhjänäkin, joten niitä kannattaa hyödyntää vierasvarana. Pari alemmas sijoitettavaa koukkua varmistavat, että lapsivieraidenkin on helppo laittaa ulkovaatteet naulaan tullessaan kyläilemään. Myös erilliset pystynaulakot ovat oivallisia vierasvarana, sillä ne vievät vähän tilaa ja ovat samalla tyylikkäitä sisustuselementtejä.

Sekä vieraita että talonväkeä varten eteiseen kannattaa varata myös istuin, jonka päällä voi sitoa kengännauhat ja mahdollisesti myös odotella muita perheenjäseniä, kun ollaan lähdössä yhdessä ulos. Erityisen käteviä ovat penkit, joiden istuimen alta löytyy säilytystilaa. Tällaiseen säilytysratkaisuun voit sijoittaa esimerkiksi harvemmin tarvittavia harrastusvälineitä, kausivaatteita tai ylimääräisiä kenkiä.

20161012001351_949747_pirtintaival_7_43

Yksinkertaista!

Koska eteinen on yleensä suhteellisen pieni tila, sen tavaramäärä kannattaa pyrkiä pitämään maltillisena. Kenkäröykkiöt, pipoja pursuava hattuhylly ja takkien painosta notkuvat naulakot saavat helposti koko tilan näyttämään levottomalta, ja siksi tavarat kannattaa pyrkiä sijoittamaan mahdollisuuksien mukaan kaappeihin, koreihin ja laatikostoihin.

Avonaulakosta saat hallitumman näköisen, kun sijoitat hattuhyllylle kauniit säilytyskorit, joihin pipot, hanskat ja lapaset on helppo laittaa kotiin tullessa. Kengille kannattaa varata useampikerroksinen kenkäteline, jotta jalkineet eivät ajelehtisi pitkin lattioita. Myös kenkäkaapit sopivat mainiosti myös pieneen tilaan, ja pienikin eteinen näyttää heti selkeämmältä, kun kengät on kätketty kaapin uumeniin.

20161014002153_841741_rautionkatu_26_a39_10

Aurea LKV

Lue lisää:

Vinkit kodin säilytykseen, osa 1: Tavaroiden säilytys

Vinkit lapsiperheen kodin sisustukseen

Ihana valo! Vinkkejä eteisen ja makuuhuoneen valaistukseen

Jaa kirjoitus eteenpäin