| Avoinna arkisin klo 9-17

Vinkit kodin säilytykseen, osa 2: Tekstiilien säilytys

25-10-2016

Ripusta ja ryhmittele

Vaatteiden ja muiden tekstiilien säilyttäminen helpottuu, kun jokaisella vaatetyypillä, liinavaatteilla ja pyyhkeillä on oma paikkansa. Kaikkia vaatteita ei välttämättä kannata viikata, sillä monet vaatekappaleet säilyvät paremmin henkariin ripustettuina. Mekkojen ja takkien lisäksi voit ripustaa vaatetangolle esimerkiksi pitkähihaiset paidat ja neuleet. Usein käytettävät lempivaatteesi voit halutessasi siirtää omaksi ryhmäkseen erilliseen naulakkoon tai vaatetangolle.

Jos vaatekaapista uhkaa loppua tila, voi vaatetangon aivan hyvin ripustaa näkyville esimerkiksi makuuhuoneeseen tai kodinhoitohuoneeseen. Erillisen vaatetelineen voit ostaa joko valmiina tai nikkaroida sellaisen itse esimerkiksi vanhasta verhotangosta.

Tekstiilien säilytys
Tässä vaatehuoneessa tila ei lopu aivan heti kesken!

Hyödynnä koreja ja laatikoita

Erilaiset korit ja laatikot ovat monikäyttöisiä ja helpottavat arkea huomattavasti. Esiin vedettävästä laatikosta näet helposti kaikki vaatteet kerralla, eikä sinun tarvitse kurkotella syvälle kaapin uumeniin löytääksesi juuri tietyn vaatekappaleen. Pienempien korien avulla pysyvät aisoissa myös asusteet, kuten vyöt, huivit tai sukkahousut. Valmiiden säilytysratkaisujen lisäksi voit hyödyntää muitakin laatikoita, ja esimerkiksi kenkälaatikot soveltuvat oivallisesti myös pienempien vaatekappaleiden tai käsipyyhkeiden säilytykseen. Myös vaatetankoon kiinnitettävät riippuvat lokerikot tai oveen ripustettavat naulakot lisäävät säilytystilaa kätevästi.

Jotta saisit maksimoitua säilytystilojen määrän, kannattaa hyllytilat mitata ennen kuin suuntaat koriostoksille. Näin pystyt hankkimaan sellaiset säilytyslaatikot, jotka sopivat hyllyyn täydellisesti. Läpinäkyvistä vetolaatikoista sisällöt erottuvat helposti, mikä vähentää turhan penkomisen ja etsimisen määrää. Myös laatikoiden nimikoiminen auttaa muistamaan, mistä laatikosta mitkäkin tekstiilit löytyvät. Laatikoita voi huoletta pinota useammankin päällekkäin, sillä niiden siirtely on huomattavasti sujuvampaa kuin erillisten vaate- ja lakanapinojen kaiveleminen.

Korit ovat oivallisia tekstiilien säilytykseen.

Piilota sopivasti

Harvemmin käytettyjä vaatteita tai varatyynyjä ja -peittoja ei turhaan tarvitse säilyttää samassa paikassa kuin useammin käytettäviä vaatteita. Jos tekstiili on käytössä vain harvoin, sen ei tarvitse olla niin helposti saatavilla, vaan voit huoletta sijoittaa sen piiloon esimerkiksi yläkaapin kätköihin tai monikäyttöisen huonekalun sisään. Säilytysrahit ja -arkut ovat käteviä, ja samalla ne voivat palvella myös laskutasona tai varaistuimena. Myös esimerkiksi vanhat matkalaukut ovat käyttökelpoisia ja kauniita säilytyspaikkoja. Käytä rohkeasti luovuuttasi!

Tekstiilien säilytys

Tee inventaario

Aika ajoin vaatekaapeissa on hyvä suorittaa perusteellinen inventaario. Pitkään käyttämättä olleet puserot, huonosti istuva puvuntakki tai ne kuuluisat ”sitten kun”-farkut, jotka eivät ole mahtuneet päälle vuosikausiin – siinäpä muutamia esimerkkejä vaatekappaleista, joiden omistamisesta tuskin on todellisuudessa juurikaan hyötyä, ja niiden säilyttäminen johtuu lähinnä tottumuksesta. Myös vanhat, kulahtaneet lakanat ja pyyhkeet ovat varmasti jo palvelleet niin kauan, että niille on aika heittää hyvästit. Kun pidät tekstiilien määrän maltillisena ja maltat laittaa epäsopivat tai parhaimmat päivänsä nähneet vaatteet eteenpäin joko lähipiirille tai kierrätykseen, on vaatekaapin järjestys huomattavasti helpompi pitää aisoissa.

Aurea LKV

Lue lisää:

Vinkit kodin säilytykseen, osa 1: Tavaroiden säilytys

Vinkit lapsiperheen kodin sisustukseen

Jaa kirjoitus eteenpäin