| Avoinna arkisin klo 9-17

Vinkit kodin säilytykseen, osa 1: Tavaroiden säilytys

18-10-2016

Hyödynnä hukkatila

Lähes jokaisesta kodista löytyy jokin sellainen paikka, jota voisi kutsua hukkatilaksi: se on tyhjää tilaa, jolle ei löydy käyttötarkoitusta, eikä sinne oikein mahdu huonekalujakaan. Se voi olla esimerkiksi tyhjä nurkkaus huoneessa, seinäsyvennys tai portaiden alle jäävä tila. Hukkatila voi kuitenkin koostaan riippuen tarjota oivallisen vaihtoehdon pienempien tavaroiden, kuten lelujen, cd-levyjen tai vaikkapa kenkien säilytykseen.

Saat hukkatilasta kaiken hyödyn irti, kun sijoitat sinne pienen, valmiin avohyllykön tai kiinnität tilan seinustalle irtohyllyjä. Halutessasi saat kokonaisuuden piiloon esimerkiksi verhon tai sermin avulla, mutta toisaalta avohylly voi toimia myös hyvänä sisustuselementtinä riippuen siitä, millaisia tavaroita hyllylle sijoitat.

Täsmävinkki! Sängyn luota löytyy kosolti hyödynnettävää tilaa. Jos sijoitat tavaroita sängyn alle, kannellisten vetolaatikkojen avulla varmistat, ettei tavaroiden päälle kerry pölykerrosta ja tavarat on helppo ottaa esiin tarvittaessa. Sängyn päätyyn voit sijoittaa matalan hyllyn tai arkun säilytystilaa lisäämään. Markkinoilla on myös paljon sängynrunkoja, joissa säilytystilaa on valmiina joko sängyn päädyissä tai sivuilla.

Vinkkejä säilytykseen
Tämänkin portaikon alle mahtuu monenlaista. Millaisen säilytysratkaisun sinä keksisit?

Kurkota korkeuksiin

Lattialle sijoitettavien kalusteiden lisäksi kannattaa luoda katse myös huoneen seinustoille. Pystysuunnassa sisustaminen kannattaa erityisesti silloin, jos tilaa on vähän ja tavaraa paljon. Seinähyllyjen avulla voit rakentaa mieleisesi säilytyskokonaisuuden, joka voi ulottua lattiasta kattoon saakka. Myös oviaukon yläpuolelle jäävä tila on oivallinen paikka esimerkiksi harvemmin luettujen kirjojen, keräilyesineiden tai kauniiden astioiden säilytykseen. Kylpyhuoneessa WC:n yläpuolelle jäävä tila kannattaa niin ikään hyödyntää seinähyllyjen avulla.

20160205110852_535159_koskitie_39_b4_67

Täsmävinkki! Seinähyllyt voivat toimia myös sisustuksellisena elementtinä. Jos suinkin mahdollista, kannattaa hyllyihin jättää myös tyhjää tilaa, jotta kokonaisuus säilyy ilmavana. Mikäli laitat seinähyllyille kirjoja ja lehtiä, kokeile asettaa osa kirjoista pysty- ja osa vaakasuuntaan sekä ripotella joukkoon pari koriste-esinettä. Näin kokonaisuus näyttää mielenkiintoiselta.

Suojaa pölyltä

Kodin tavarat keräävät helposti pölyä puoleensa etenkin silloin, jos niitä käytetään vain harvoin. Tavarat pysyvät paremmin suojassa pölyltä, kun sijoitat ne ovelliseen hyllyyn tai vitriiniin. Voit päättää itse, haluatko mieluummin piilottaa vai paljastaa hyllyn sisällön, ja valita joko läpinäkyvät tai umpinaiset ovet sen mukaisesti. Perinteisen kirjahyllyn sijaan voit aivan hyvin sijoittaa kirjasi myös esimerkiksi kaappiin, senkkiin tai lipastoon.

kodin säilytys

Pidä tavaramäärä maltillisena

Tämä on helpommin sanottu kuin tehty, mutta joka tapauksessa: jos pyrit pitämään tavaramäärän kurissa, säilyttäminenkin helpottuu. Luultavasti meiltä jokaiselta löytyy kaappeja, hyllyköitä tai vastaavia tiloja, joiden perukoille on kertynyt tavaroita, joiden olemassaoloa ei enää edes muista. Kun käyt tavarasi läpi säännöllisesti ja raivaat ylimääräiset pois, saat säilytettyä jäljelle jääneet tavarat tilavammin, jolloin niiden käyttäminenkin on mukavampaa.

Täsmävinkki! Jos sinulla on vaikeuksia luopua ylimääräisistä tavaroista, nykyään löytyy monenlaisia oppaita, joiden avulla tavaroiden karsimisesta tulee helpompaa. Myös sisustuskuvien katseleminen voi inspiroida pohtimaan, mitkä omista tavaroistasi ovat tärkeitä, ja mistä puolestaan voisit mahdollisesti luopua.

 

Aurea LKV

Lue lisää:

Kodin työpiste toimivaksi!

Vinkit lapsiperheen kodin sisustukseen

Jaa kirjoitus eteenpäin