| Avoinna arkisin klo 9-17

Kodin tunnelmavalot – valoa syksyyn!

16-10-2018

Valaistus lähtee suunnittelusta

Kodin valaistuksessa on suunnittelu yhtä tärkeää kuin muussakin sisustuksessa. Parhaimmillaan valaistus on suunniteltu jo rakennusvaiheessa. On tärkeää, että kodin huoneissa on hyvä yleisvalaistus, joka tarvitaan muun muassa siivotessa. Työpisteet ja esimerkiksi meikkipöytä tarvitsevat myös hyvän valaistuksen.

Tunnelmavalaistuksen lähtökohta on erilainen kuin yleisvalaistuksen. Tunnelmavalojen suunnittelu on siten hieman vapaampaa. Kodin tunnelmavalot sopivat huoneisiin, joissa vietetään aikaa rentoutuen, kuten olohuoneeseen, makuuhuoneisiin ja saunaan. Mikseipä myös ruokailutilaan!

Kodin tunnelmavalaistuksen suunnittelussa voi käyttää myös suunnittelijaa apuna. Valaistus on hyvin tärkeä sisustuselementti. Kysy neuvoa liikkeissä asiantuntijoilta tai palkkaa sisustussuunnittelija avuksi.

 

Kodin tunnelmavalot

 

Pehmeää valoa ja yksityiskohtien korostusta!

Tunnelmavalo on luonteeltaan pehmeää ja lämmintä. Kodin tunnelmavalot vaativat vähemmän valaisutehoa kuin yleisvalastus. Valaistus kannattaa suunnitella niin, että se ei ole suoraa. Valon voi esimerkiksi heijastaa seinän kautta. Epäsuora valo ei häikäise silmiä.

Tunnelmavalo ei ole yleisvalaistus, joten tarkoitus ei ole valaista koko tilaa tai huonetta. Valon ja varjojen kontrasti on tärkeää tunnelman luonnissa. Tunnelmavaloilla voidaan keskittyä valaisemaan kodin yksityiskohtia. Kohteena voi esimerkiksi olla olohuoneen nurkan löhönojatuoli, joka pehmeästi valaistuna houkuttulee istumaan.

Kodin tunnelmavalot kannatta pääasiassa sijoittaa matalalle, esimerkiksi pöytätasoille. Yleisvalon voi sen sijaan sijoittaa korkealle.

Pihan tunnelmavalaistus

Tunnelmavalojen käyttöä ei tarvitse rajoittaa vain sisälle. Pihalle voi samoin keinoin luoda tunnelmaa pimeneviin iltoihin kuin sisälläkin. Pihalla voi valaistuksella korostaa esimerkiksi kaunista pihapuuta tai pihan kukkaistutuksia.

Myös pihavalaistuksessa on hyvä käyttää epäsuoraa valoa. Näin ei ole riskiä, että valot häikäisisivät talon ohikulkijoita. Esimerkiksi alhaalta ylöspäin suuntautuva valo voi sopia hyvin pihan tunnelmavaloksi.

Pihalla on tärkeää huomioida valaistuksessa turvallisuus. Portaikot ja kulkutiet on hyvä pitää valaistuna. Samoin talon numero on hyvä valaista, jotta vieraat tai tarvittaessa hätäajoneuvot löytävät kotisi helposti.

 

Kodin tunnelmavalot

 

Kodin tunnelmavalot – valon lähteet

Tunnelmavalaistus voidaan luoda hyvin monenlaisin valonlähtein. Joskus tunnelmavalaistus voidaan ainakin osittain luoda samoja valaisimia käyttämällä kuin yleisvalaistuskin. Valaisimissa on hyvä tällöin olla himmentimet.

Tunnelmavalaistukseen voidaan käyttää muun muassa erilaisia spottivalaisimia. Näin valo voidaan kohdistaa helposti johonkin yksityskohtaan ja myös suunnata tarpeen mukaan. Spottivalot ovat erinomaisia myös pihan tunnelmavalaistukseen.

Pienet yksittäiset valaisimet, kuten pöytälamput ovat omiaan tunnelmavalaistuksen luontiin. Usein pöytälamput eivät ole kovin tehokkaita ja ne voidaan helposti sijoittaa mihin halutaan. Vaihtoehtoja ja erityylisiä lamppuja on saatavilla paljon.

Pallovalosarjat ja lyhdyt sopivat käyttöön muulloinkin kuin jouluna. Valosarjat ja lyhdyt ovat erinomaisia kodin tunnelmavalon luojia ja toimivat samalla sisustuselementteinä. Valosarjat voi ripustaa rennosti peilin ympärille tai vaikka asettaa maljakkoon pöydälle, vain mielikuvitus on rajana. Lyhdyistä voi tehdä sommitelmia käyttämällä erilaisia ja eri kokoisia lyhtyjä. Valosarjoja ja lyhtyjä on myös helppo siirrellä ja vaihdella.

Lyhdyt ja valosarjat sopivat tunnelmavalaistuksen tekoon sisällä ja ulkona. Varmista kuitenkin aina valaisimen käyttöohjeista käykö se ulko- vai sisäkäyttöön vai molempiin.

 

Kodin tunnelmavalot

 

Kodin tunnelmavalot – Elävä valo

Oikean tulen luoma valo on tunnelmaltaan ehkä voittamaton. Kynttilälyhdyt ja kynttilät luovat kaunista valoa kotiin, mutta niiden käytössä on myös oltava erityisen huolellinen paloturvallisuuden kannalta.

Kynttilät tulee aina olla kynttilänjalassa, tuikussa tai muulla paloturvallisella alustalla. Kynttilöitä ei myöskään pidä asettaa liian lähelle toisiaan. Muista, että kynttilät eivät tee hyvää sisäilmalle ja esimerkiksi astmaatikkojen on syytä välttää kynttilöitä kokonaan.

Lyhtyjen kohdalla tulee varmistaa, että niissä käyttää oikeanlaista ja -kokoista kynttilää. Tarkista myös, onko lyhty sopiva sisä- vai ulkokäyttöön. Älä koskaan jätä kynttilää palamaan ilman valvontaa sisälle tai ulos!

Kynttilää turvallisempaa on käyttää led-valaisimia. Ledejä löytyy nykyää jokaisesta valaisinluokasta. Ledit ovat sekä energiatehokkaita että turvallisia. Led-kynttilä voi olla hyvä vaihtoehto tavallisen kynttilän tilalle. Saatavilla on myös välkkyviä, oikeaa kynttilää jäljitteleviä vaihtoehtoja. Led-lyhtyjen valikoima on myös hyvä ja monesti ne toimivat aurinkoenergialla.

Lue myös:

Ihana valo! Vinkit kodin valaistukseen, osa 1

Ihana valo! Vinkin kodin valaistukseen, osa 2

Vinkit kodin valaistukseen, osa 3

Pihavalaistus tuo turvaa ja tunnelmaa

Jaa kirjoitus eteenpäin