| Avoinna arkisin klo 9-17

Koti siistiksi ennen asuntonäyttöä – viime hetken tarkistuslista

28-11-2017

Kodin sisätilat:

 • Eteinen: Ensivaikutelma on tärkeä, myös asuntonäytössä. Etenkin pieneen eteiseen syntyy asuntonäytössä helposti ruuhkaa, joten ylimääräiset tavarat ja päällysvaatteet kannattaa siistiä näytön ajaksi sivummalle.
 • Huolehdi myös, että eteisen valaistus on kunnossa: kutsuvaan eteiseen on mukava astua peremmälle.
 • Olohuone: Etenkin olohuoneessa ostajat haluavat nähdä, millaiset maisemat olohuoneen ikkunasta avautuvat. Mahdollinen metsä- tai vesistömaisema on sitä paitsi kodin myyntivaltti, jota kannattaa ehdottomasti korostaa. Avaa verhot ja sälekaihtimet ja varmista, että ikkunasta näkee esteettömästi ulos.
 • Kalusteet ja koriste-esineet: Löytyyhän huoneista tarpeeksi liikkumatilaa? Asuntonäytössä koriste-esineiden ja kalusteiden suhteen kannattaa aina muistaa, että vähemmän on enemmän: mitä vähemmän henkilökohtaisia tavaroitasi ostaja näkee asunnossa, sitä helpompaa hänen on mielessään sisustaa asunto omilla tavaroillaan. Ostajia kiinnostaa varsinkin seinä- ja lattiapintojen kunto, joten pintoja ei kannata peittää kokonaan matoilla, huonekaluilla ja tauluilla. Myös herkästi särkyvät tavarat kannattaa siirtää näytön ajaksi sivummalle.
 • Keittiö: Varaudu siihen, että keittiö tutkitaan asuntonäytössä todennäköisesti varsin tarkkaan. Tiskaa tiskit, vie roskat ja huolehdi, että myös uuni ja liesituuletin ovat puhtaat. Rasva- ja likatahrat irtoavat helposti tarkoitukseen soveltuvalla pesuaineella tai taikasienellä. Varmista kuitenkin ennen siivousta, että pintamateriaali kestää hankauksen, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä!
 • Keittiöltä haetaan ennen kaikkea toimivuutta ja tarpeeksi työskentelytilaa. Sen vuoksi etenkin keittiössä avainsana on selkeys: Laita ylimääräiset kodinkoneet kaappiin sekä siivoa magneetit, muistilaput ja lasten lukujärjestykset jääkaapin ovesta, niin ostajien huomio kiinnittyy tavaroiden sijasta itse asuntoon.
 • Kylpy- ja wc-tilat: keittiön ohella asuntonäytöllä tarkimmin tutkittavia tiloja ovat kosteat tilat eli kylpyhuone ja sauna. Sen vuoksi siisti kaakelit ja saumat, wc-istuimet ja pesualtaat, kiillota hanat ja siisti kosmetiikka- ja hygieniatuotteet pois näkyviltä. Vaihda vielä lopuksi puhtaat käsi- ja kylpypyyhkeet.
 • Muut huoneet: Makuuhuoneissa ja lastenhuoneissa petaa sängyt, siisti ylimääräiset tavarat, pyykit ja muut vaatteet pois näkyviltä. Vaatehuonekin kiinnostaa ostajaehdokkaita, joten huolehdi, että vaatteet ovat ojennuksessa ja säilytystilan määrä helposti hahmotettavissa.

Pihalla:

 • Tavarat ja liikuntavälineet: Kuten sisätiloissa, myös pihalla siisteys ja selkeys ovat avainasemassa. Siivoa kuisti ja pihan edusta ylimääräisistä tavaroista ja laita liikuntavälineet, lasten lelut ja työkalut asuntonäytön ajaksi varastoon.
 • Turvallisuus: Talvella on tärkeää huolehtia, että piha on turvallinen kulkea. Hiekoita liukkaat kulkuväylät ja varmista, että pihaan pääsee helposti autolla.
 • Valaistus: Talvikaudella etenkin arki-iltoina järjestettävien asuntoesittelyiden aikaan ulkona on usein jo hämärää. Riittävällä pihavalaistuksella saat pihan näyttämään houkuttelevalta myös silloin, kun päivänvalo ei valaise pihaa.

Vähän ennen asuntonäyttöä muista:

 • Viime silaus: Kulje vielä kertaalleen koti läpi ja tarkista, että pölyt on pyyhitty, peilit ja kaapinovet ovat puhtaat, roskat ja kuihtuneet huonekasvit on viety roskiin ja verhot avattu niin, että kotiin tulvii mahdollisimman paljon valoa.
 • Tuuletus: Ennen asuntonäyttöä koti kannattaa aina tuulettaa kunnolla ja huolehtia, ettei ilmassa leiju ylimääräisiä hajusteita. Puhdas ja raikas tuoksu kertoo ostajille paljon kodin kunnosta.
 • Vältä mielellään suihkussa käyntiä ja saunomista ennen asuntoesittelyä. Näin varmistat, että kylpyhuoneen lattia on kuiva asunnon esittelyhetkellä ja kosteus on ehtinyt haihtua.

 

Lue lisää:

Siivous, stailaus vai remontti?

Asunnon myyjän muistilista

Pihan valmistelu asuntonäyttöä varten: Viisi vinkkiä

Jaa kirjoitus eteenpäin