| Avoinna arkisin klo 9-17

Asunto-osakkeen osto mielessä, mitä kannattaa muistaa?

21-11-2017

Yhtiön taloudellinen tilanne.

Taloyhtiön taloudellinen tilanne kertoo ostajalle tärkeää tietoa siitä, kuinka taloyhtiötä on hoidettu. Taloyhtiön viimeisimmästä tilinpäätöksestä näet esimerkiksi sen, mihin asunnon omistajien maksamia vastikkeita on käytetty ja millainen on taloyhtiön varallisuustilanne. Myös taloyhtiön yhtiöjärjestykseen, taloussuunnitelmaan sekä tilinpäätöksen mukana tulevaan toimintakertomukseen kannattaa tutustua. Jos asiakirjoissa on hankalia kohtia, kysäise rohkeasti välittäjältä apua papereiden tulkitsemiseen.

Taloyhtiön kunto ja remontit.

Kaikki keskeinen informaatio taloyhtiöstä ja sen kunnosta löytyy isännöitsijäntodistuksesta, joten todistukseen kannattaa tutustua huolellisesti ennen ostopäätöstä. Isännöitsijäntodistuksesta voit tarkistaa esimerkiksi, millaisia remontteja taloyhtiössä on vuosien varrella toteutettu ja millaisia remonttisuunnitelmia kohteeseen on tehty tulevaisuutta ajatellen. Erityisesti isompien remonttien, kuten putkiremontin, ajankohta kannattaa ottaa selville. Vanhassa taloyhtiössä remontteja on luonnollisesti ehditty tehdä enemmän, kun taas uudehkossa taloyhtiössä isot remontit ovat luultavasti vasta kaukana tulevaisuudessa.

Isännöitsijäntodistuksesta selviävät myös sellaiset tärkeät seikat kuten yhtiölainan määrä sekä mahdollisten hoito- ja pääomavastikkeiden suuruus. Hoito- ja pääomavastikkeet muodostavat yhdessä yhtiövastikkeen, jonka tarkoituksena on kattaa asunto-osakeyhtiön menoja. Hoitovastike on suunnattu kattamaan taloyhtiön hoidosta ja ylläpidosta kertyviä menoja, kun taas pääomavastikkeen (eli rahoitusvastikkeen) avulla katetaan pitkävaikutteisia menoja, jotka ovat syntyneet esimerkiksi peruskorjauksista tai uudistuksista. Joissain tapauksissa huoneistoon kohdistuvan lainaosuuden voi myös maksaa kerralla pois, jolloin pääomavastiketta ei enää tarvitse maksaa. Lainaosuuden maksamismahdollisuudesta voit kysyä lisää välittäjältä.

Isännöitsijäntodistuksesta voit lukea lisää täältä.

Muut asumiskustannukset.

Yhtiövastikkeen lisäksi taloyhtiössä voidaan periä myös muita maksuja, kuten autopaikkamaksua tai saunavuoromaksuja. Myös vesi- ja lämmityskuluista kannattaa ottaa selvää, jotta käyttökustannukset eivät myöhemmin tule yllätyksenä. Nämäkin asiat selviävät helposti kysymällä välittäjältä.

Asunnon kunto.

Taloyhtiön kunnon lisäksi on tietysti tärkeää tietää, millainen on itse asunnon kunto, ja millaisia uudistuksia asuntoon on vuosien varrella toteutettu. Lähes kaikki asuntoon tehdyt remontit selviävät isännöitsijäntodistuksesta, ja myös välittäjältä voit kysyä lisätietoja remonteista. Lain mukaan taloyhtiölle on ilmoitettava esimerkiksi sellaisista toimenpiteistä, kuten kylpyhuoneremontista, parketin asennuksesta, kaappien vaihtamisesta tai vaikkapa ovisilmän asennuksesta. Nämä kaikki tiedot löytyvät isännöitsijäntodistusta vilkaisemalla.

Muut sinulle tärkeät asiat.

Edellä mainittujen seikkojen lisäksi on tietysti monta muutakin asiaa, jotka vaikuttavat ostopäätöksen tekemiseen. Vastaako kohteen pohjaratkaisu sinun ja perheesi tarpeita? Millaisia ovat lähialueen palvelut ja kulkuyhteydet? Jos asunto tuntuu kaikin puolin sopivalta, anna mennä ja muuta unelmasi kodiksi!

 

Lue lisää:

Miten ostaja voi valmistautua asuntoesittelyyn?

Ensiasunnon ostajan muistilista

 

 

Jaa kirjoitus eteenpäin