| Avoinna arkisin klo 9-17

Valmistaudu talveen, osa 2 – vapaa-ajan asunnon muistilista

14-11-2017

Nykyään yhä useampi vapaa-ajan asunto soveltuu mainiosti myös ympärivuotiseen käyttöön. Esimerkiksi moni asunto-osakkeen omistaja haluaa hankkia itselleen hyvin varustellun vapaa-ajan asunnon kaupunkiasumisen vastapainoksi: jos kakkoskoti sijaitsee suhteellisen lähellä omaa kotia, sinne on helppo suunnata rentoutumaan vaikkapa viikonlopuksi. Nykyaikaisen lämmitysjärjestelmän ansiosta vapaa-ajan asunnolla on helppo viihtyä, vaikka ulkona paukkuisikin pakkanen – ja mikäpä olisikaan tunnelmallisempaa kuin nauttia talvella iltahämärästä loma-asunnon rauhassa?

Muista nämä vapaa-ajan asunnolla talven tullen:

  • Irrota veneen perämoottori ja siirrä se talveksi lukittuun varastoon suojaan voroilta. Myös muut arvokkaammat laitteet ja työkalut kannattaa huolehtia lukkojen taakse. Veneelle on hyvä olla talvikaudeksi kunnon säilytyspaikka, jossa se on suojassa ankarilta sääolosuhteilta.
  • Milloin nuohooja on käynyt viimeksi vapaa-ajan asunnolla? Lain mukaan yksityiseen käyttöön tarkoitetun vapaa-ajan asunnon ja sen saunan tulisijat ja hormit on nuohottava kolmen vuoden välein. Jos vapaa-ajan asunnolla kuitenkin oleillaan paljon, voi nuohousvälin pitää huomattavasti lyhyempänä. Vertailun vuoksi: kotona jatkuvassa käytössä oleva tulisija on nuohottava vuoden välein.
  • Kylmyys voi houkutella sisätiloihin pieniä, kutsumattomia vieraita. Jotta hiiret eivät asettuisi kakkoskotiisi taloksi, muista pakata keittiössä kaikki kuiva-aineet tiiviisiin metalliastioihin tai koviin muovirasioihin tai kuljettaa ne kokonaan pois loma-asunnolta. Myös vuodevaatteet, peitot ja tyynyt on hyvä suojata.
  • Onko lukitusjärjestelmä varmasti kunnossa? Vaikka vapaa-ajan asunnolla tulisikin käytyä säännöllisesti myös talviaikaan, ei lukkojen laadusta kannata tinkiä. Varusta loma-asunto laadukkaalla lukitusjärjestelmällä ja muista lukita myös piharakennusten ovet. Fiksu ajatus on pyytää naapuria tai lähellä asuvaa tuttavaa pitämään ympäristöä silmällä ja ilmoittamaan, mikäli vapaa-ajan asunnon liepeillä näkyy mitään tavallisuudesta poikkeavaa.
  • Kuten omakotitalossa, myös vapaa-ajan asunnolla on järkevää suorittaa pieni vuositarkastus, jossa tarkistetaan esimerkiksi ikkunoiden ja ovien tiivisteiden kunto, katto ja sadevesijärjestelmä sekä lämmitys-, ilmanvaihto-, vesi-, ja sähköjärjestelmien toimivuus. Näin voit nauttia huolettomasta lomailusta läpi vuoden.

 

Rentouttavaa asumista – arkena ja vapaa-ajalla!

 

Lue lisää:

Valmistaudu talvea varten, osa 1: Omakotitalon muistilista 

Pihavalaistus tuo turvaa ja tunnelmaa

Vinkkejä mukavampaan lämmityskauteen

Jaa kirjoitus eteenpäin