| Avoinna arkisin klo 9-17

Lattiaremontti – materiaalivalinnalla on väliä!

19-09-2018

Lattiaremontti – Miksi tekisin lattiaremontin?

Lattiat ovat merkittävä tekijä kodin tunnelman ja yleisilmeen kannalta. Vanhan muovimaton päivitys moderniin materiaaliin tai kolhiintuneen parketin korjaaminen tekee jo suuren vaikutuksen kodin kunnolle. Lattian voi vaihtaa tehdäkseen kodista itselleen mieluisan tai myynti silmällä pitäen.

Lattiaremontti on yksi tuottoisimmista ennen myyntiä. Nykyään ostajat haluavat yhä useammin muuttovalmiin kodin, johon ei tarvitse tehdä remonttia. Lattiaremontti voi ostajan silmissä vaikuttaa suurelta työltä ja karkoittaa ostajan.

Lattiaremonttia suunnitellessa kannattaa muistaa, että uuden lattian on tarkoitus olla pitkäaikainen. Lattiaremontti on verrattain työläs ja hintava, joten se kannattaa tehdä harkiten ja huolella. Monet lattiat on helppo asentaa, mutta, jos et ole varma omista taidoistasi, turvaudu ammattilaisen apuun.

Lattiamateriaalin valinta

Lattiamateriaaleja on tarjolla monenlaisia ja materiaalivalinta on syytä tehdä harkiten, kun lattiaremontti on ajankohtainen. Materiaalia valitessa tulee huomioida, millaiseen tilaan ja käyttöön lattia tulee. On hyvä miettiä myös tulevaisuuteen. Onko tarkoitus hankkia lapsia tulevaisuudessa? Onko kotiin tulossa lemmikkejä jossain vaiheessa? Lattiaremontissa ei kannata tehdä kompromisseja, lattian tulee kestää elämää.

Kun sopiva materiaali uudelle lattialle on valittu, voidaan keskittyä lattian ulkonäköön. Useimpia materiaaleja on saatavilla eri sävyissä ja kuviossa. Jotkut materiaalit tarjoavan jopa satoja eri sävyjä ja kuvionteja.

Lattialämmitys sopii useimpien lattiamateriaalien alle. Mieti lattialämmityksen tarve etukäteen materiaalia valitessa ja varmista lämmityksen sopivuus myyjältä.

 

Lattiaremontti

 

Lattiaremontti – lattiamateriaalit

Parketti ja puumateriaalit ovat perinteisiä, tyylikkäitä ja ajattomia. Parketti tai lautalattia on aina hyvä sijoitus ja ne sopivat kaikiin kodin kuiviin tiloihin. Lattiaa voidaan hioa ja käsitellä eri tavoilla. Lautalattia tai parketti ei kuitenkaan ole paras valinta esimerkiksi lemmikkikotiin. Eläinten kynnet naarmuttavat helposti puupintaa. Puumateriaalit myös muuttavat ajan mittaan väriään auringonvalon vaikutuksesta. Parketti on usein melko hintava lattiamateriaali.

Laminaatti on parkettia edullisempi sekä kestävämpi vaihtoehto, joka sopii kaikkiin kuiviin tiloihin. Laminaattilattiat muistuttavat monesti ulkonäöltään puulattioiden luonnollisia sävyjä ja kuvionteja, valinnanvaraa ulkonöän puolesta riittää. Laminaattilattia on kuitenkin liukkaampi ja kylmempi lattiamateriaali kuin puu. Laminaattilattiat myös kopisevat kenkien alla puulattiaa enemmän. Laminaattilattiaa ei ole helppo hioa tai korjata, joten usein ison kolhun saanut laminaatti on helpompi korvata uudella. Laminaattien laadussa ja hinnassa voi olla isoja eroja.

Korkki on ekologinen, joustava ja hyvin kosteutta kestävä lattiamateriaali. Korkkilattia eristää ääntä ja lämpöä ja palautuu hyvin painaumista. Korkki kuitenkin naarmuuntuu helposti ja on hinnaltaa melko kallis, parkettien kanssa samalla tasolla.

Laattalattia on perinteinen valinta keittiössä, eteisessä ja kypyhuoneissa. Laattalattiat ovat kestäviä ja helppohoitoisia. Värejä ja kuvionteja löytyy jokaiseen makuun. Laattalattia on kova ja kylmä materiaali. Laattalattia on usein työläs asentaa, mutta markkinoille on tullut myös helpommin asennettavia vaihtoehtoja, joihin ei välttämättä tarvitse ammattilaisen apua.

 

Lattiaremontti

 

Betoni on moderni lattiamateriaali, joka on erittäin kestävä ja eristää hyvin ääniä. Kesäisin betonilattia pysyy viileänä, mutta talveksi siitä saadaan lämmin lattialämmityksen avulla. Betonilattian asennus vaatii aikaa, sillä valamisen jälkeen pinta pitää hioa, kiillottaa ja käsitellä suoja-aineilla. Käsitelty betonilattia vaatii myös huoltoa. Betonilattiaa voidaan sävyttää pintakäsittelyvaiheessa, mutta betonimassan sävy vaikuttaa aina lopputulokseen.

Vinyyli ja muut muovimateriaalit ovat pehmeitä ja hiljaisia lattiamateriaaleja. Vinyylilattioita on saatavilla niin lankkuina kuin laattoina ja ne tarjoavat tyylikkäämmän ja modernimman vaihtoehdon muovimaton tilalle. Ohut vinyylilattia kestää hyvin kosteuttakin, mutta ei vaimenna ääniä samoin kuin paksumpi vinyylilattia. Vinyylilattia naarmuuntuu melko helposti eikä se ole halvimmasta päästä lattiamateriaaleista.

Nahka on vielä melko harvinainen lattiamateriaali ja valikoima on vielä niukkaa. Nahkalattiat tehdään ylijäämänahkapurusta ja ovat ekologinen vaihtoehto. Nahka on lämmin, tunnelmallinen ja pehmeä materiaali, jolla voi olla erilaisia pintoja. Nahkalattiat ovat yllättävänkin kestäviä ja ne on helppo asentaa. Kustannuksiltaa nahkalattiat ovat kuitenkin kalliita.

Lue lisää:

Omistusasunnon remontointi

Jaa kirjoitus eteenpäin