| Avoinna arkisin klo 9-17

Milloin asunnon myyntivoitosta verotetaan?

01-09-2015

Entä jos haluan myydä asuntoni ennen kahden vuoden määräaikaa?

Jos haluat myydä asuntosi ennen kahden vuoden omistus- ja asumisajan täyttymistä, lasketaan asunnostasi saatava myyntivoitto veronalaiseksi tuloksi. Verokarhu nappaa osan myyntivoitostasi myös siinä tapauksessa, jos olet esimerkiksi pitänyt asuntoasi vuokralla eikä vaatimus vähintään kahden vuoden yhtäjaksoisesta asumisestasi asunnossa näin ollen täyty. Mikäli joudut maksamaan myyntivoitostasi veron, saat kuitenkin itse valita itsellesi sopivimman verotustavan. Näistä tavoista kannattaa valita se, joka tuottaa pienemmän myyntivoiton, sillä näin maksat myös vähemmän veroa.

1. tavassa asunnon myyntihinnasta vähennetään ostohinta ja lisäksi asunnon myymisestä aiheutuvat kulut sekä varainsiirtovero. Asunnon myymisestä aiheutuviin kuluihin voidaan laskea esimerkiksi kiinteistönvälittäjän välityspalkkio. Ostohintaan voit lisätä myös asunnon perusparannusmenot. Tämä verotustapa on selkeästi toista tapaa yleisempi.

Käytännön esimerkki: Kimmo Kodinvaihtaja on ostanut asuntonsa viisi vuotta sitten, ja perusparannusmenot ja muut kulut mukaan luettuna ostohinta on ollut 250 000 €. Nyt hän saa asuntonsa myytyä hintaan 275 000 €. Myyntihinnan ja ostohinnan välinen erotus eli myyntivoitto on 25 000 €.

2. tavassa hyödynnetään niin sanottua hankintameno-olettamaa. Hankintameno-olettama voidaan laskea kahdella eri tavalla: jos olet omistanut asunnon vähintään 10 vuotta, on vähennys 40 % myyntihinnasta, ja alle 10 vuotta omistetusta asunnosta vähennys on 20 %. Hankintameno-olettamaan ei voida lisätä muita kuluja.

Käytännön esimerkki: Veikko Vuokranantaja on ostanut sijoitusasuntonsa 15 vuotta sitten 55 000 € hintaan. Vuosien aikana asunnon arvo on noussut niin, että kun Veikko vuonna 2015 myy asunnon, on sen myyntihinta 145 000 €. Hankintameno-olettaman mukaan myyntivoitoksi muodostuu 87 000 €, kun 1. tavan mukaan laskettuna myyntivoitto olisi 90 000 €. Tässä tapauksessa kannattaa siis käyttää hankintameno-olettamaa.

Asuntoa myymässä? Me välitämme! Jätä yhteydenottopyyntö täältä.

Jaa kirjoitus eteenpäin