| Avoinna arkisin klo 9-17

Muuttaisinko omakotitaloon?

25-08-2015

Tutustu tarkasti papereihin.

Ennen kuin kirjoitat nimesi kauppakirjaan, lue läpikotaisin kaikki asiakirjat, jotka sinulle tarjotaan nähtäväksi. Näin tiedät varmasti, mitä olet ostamassa. Tärkeisiin asuntokaupan papereihin kuuluvat ainakin lainhuudatus- ja rasitustodistus, kiinteistörekisteriote sekä raportti kuntotarkistuksesta. Myös esimerkiksi pohjapiirrokseen, rakennuslupiin sekä johto- ja viemäriverkostokarttoihin kannattaa tutustua huolellisesti.

Varaudu olemaan oman elämäsi kiinteistönhuoltaja.

Kerrostaloasujalle ainoa lumenluonnista koituva vaiva on mahdollinen herääminen lumiauran kolahduksiin aamuyöllä, mutta omakotitalossa sinun on huolehdittava lumenluonnista itse, vaikka sitten lumimyräkän jälkeisenä hyytävänä ja pimeänä maanantaiaamuna ennen töihin lähtöä. Ole rehellinen itsellesi: olethan varmasti valmis huolehtimaan sekä tontin että talon kunnossapidosta ympäri vuoden?

Säännölliset huoltotyöt ovat omakotitaloasujalle erittäin tärkeitä, sillä niiden laiminlyönti voi kostautua isona remonttilaskuna tulevaisuudessa. Haravointi, lumenluonti, ruohonleikkuu, vesikourujen puhdistaminen, nuohoojan tilaaminen, lämmitysjärjestelmän ja ilmanvaihdon kunnossapito, erilaiset pienet korjaukset ja remontit – tässä muutama toimenpide, joihin omakotitaloon muuttavan on syytä varautua. Pihatöistä pitävälle ja nikkaroinnin harrastajalle omakotitalo tontteineen tarjoaa loputtomasti mielenkiintoista puuhasteltavaa.

Pidä henkilökohtainen budjettiriihi.

Lämmityskustannukset haukkaavat loven lompakkoon erityisesti talvisin, mutta toisaalta järkevillä energiaratkaisuilla voit säästää pitkän pennin. Myös kiinteistövero, vakuutukset ja jätemaksut kuuluvat säännöllisiin menoeriin, kuten myös lainanlyhennykset ja mahdollinen tonttivuokra. Kun lasket etukäteen arvion tulevan kotisi kustannuksista ja jätät pelivaraa myös yllättäviä kuluja varten, voit elellä kodissasi huoletta, ilman pelkoa vyön saati hermojen kiristelystä.

Ja vielä viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä: käytä ammattitaitoista kiinteistönvälittäjää! Kiinteistökaupassa ammattilaisen asiantuntemus korostuu, sillä papereita, sopimuksia ja lainsäädännöllisiä seikkoja riittää. Kiinteistönvälittäjää koskevat myös lakisääteiset tiedonanto- ja selonottovelvollisuus, joten ammattilaisen kanssa asioidessasi voit olla varma sinulle toimitettujen papereiden ajantasaisuudesta ja oikeellisuudesta.

Aikeissa tehdä unelmat todeksi? Kerro siitä meille! Välitämme vuosittain satoja omakotitaloja, joista yksi voi olla juuri sinun tuleva kotisi. Monet kohteistamme menevät kaupaksi jo ennen kuin ehtivät julkiseen myyntiin. Voit selata kohteitamme täältä tai ottaa suoraan yhteyttä meihin.

Jaa kirjoitus eteenpäin