| Avoinna arkisin klo 9-17

Hakusessa toimiva vuokrasuhde? Vinkkejä sijoitusasunnon vuokraajalle

18-08-2015

Valitse luotettava vuokralainen

Hyvä vuokrasuhde alkaa hyvän vuokralaisen valinnalla. Tasaisen vuokratuoton turvaamiseksi vuokralaisen taloudellisen tilanteen on oltava kunnossa. Luottotietojen tarkistaminen on hyvä tapa selvittää vuokralaisen maksukyky. Luottotietojen tarkistamisen lisäksi kannattaa olla kiinnostunut vuokralaisen elämäntilanteesta ylipäätään. Hyviä ja asiallisia kysymyksiä ovat esimerkiksi muuton syy, mahdolliset lemmikit sekä kysymykset tuloista, opiskelupaikasta ja työstä.

Laadi vuokrasopimus huolellisesti

Vuokrasopimukseen kannattaa merkitä huolellisesti ainakin sopimuksen luonne (määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva), vuokrankorotusehdot sekä tiedot vuokravakuudesta. Sopimuksessa kannattaa ilmaista selkeästi, millaisten ehtojen mukaan vuokraa voidaan korottaa ja minä ajankohtana korotukset on mahdollista toteuttaa. Vuokrankorotus voidaan toteuttaa esimerkiksi elinkustannusindeksin tai jonkin kiinteän prosenttiluvun mukaan. Myös tupakointia ja lemmikkieläimiä koskevat kohdat on hyvä sisällyttää vuokrasopimukseen.

Muista vakuusmaksu

Vuokralaisen maksama vuokravakuus turvaa vuokranmaksua sekä mahdollisia vuokralaisen aiheuttamien vaurioiden korjauksista koituvia kuluja. Vakuus on tyypillisesti 1–3 kuukauden vuokran suuruinen. Vuokravakuus maksetaan joko vuokranantajan tilille tai sitä varten perustetaan erillinen vuokravakuustili. Vakuus maksetaan takaisin vuokralaiselle vuokrasuhteen päätyttyä, mikäli asunto on moitteettomassa kunnossa ja vuokranmaksut hoidettu ajallaan. Normaali kuluminen kuuluu asumiseen, ja esimerkiksi pienet kolhut tai naarmut eivät vielä aiheuta vuokralaiselle korvausvastuuta.

Pidä kirjaa asunnon kunnosta

Sekä vuokranantajan että vuokralaisen kannalta on tärkeää suorittaa asunnossa muuttotarkastus sekä vuokrasopimusta solmittaessa että vuokrasopimuksen irtisanomisen yhteydessä. Tarkastuksessa kirjataan paperille havainnot huoneiston kunnosta sekä tiloissa mahdollisesti ilmenevät viat tai puutteet. Jos vikoja tai puutteita ilmenee asumisen aikana, vuokralainen on velvollinen ilmoittamaan niistä vuokranantajalle.

Etsitkö vielä sopivaa sijoitusasuntoa? Tutustu tämän hetken tarjontaamme täältä!

Jaa kirjoitus eteenpäin