| Avoinna arkisin klo 9-17

Mitä kiinteistönvälittäjän toimenkuvaan kuuluu?

19-09-2017

Asunnon arviointi ja hinta-arvion laatiminen.

Asunnon hinnan arviointi on yksi kiinteistönvälittäjän tärkeimmistä tehtävistä, sillä oikea hintapyyntö vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka paljon kiinnostusta kohde herättää asuntomarkkinoilla. Oman kodin hinnan arvioiminen itse voi olla varsin haastavaa, sillä itse tehtyyn arvioon vaikuttavat helposti tunnesiteet ja esimerkiksi tieto siitä, kuinka paljon rahaa ja vaivannäköä kodin kunnossapito ja remontit ovat vaatineet vuosien aikana.

Kiinteistönvälittäjä muodostaa hinta-arvion kokemuksen, vankan tilastotiedon ja aluetuntemuksen perusteella: hintaan vaikuttavat niin asunnon ominaisuudet kuin alueen yleinen hintatasokin. Lopullinen hinta-arvio tarkentuu asunnossa suoritetun katselmuksen jälkeen. Hinta-arvion muodostumisesta voit lukea lisää täältä.

Myyntistrategian suunnittelu.

Ennen kuin myynti alkaa, laatii välittäjä jokaiselle kohteelle oman myyntisuunnitelman. Myyntisuunnitelma laaditaan toimeksiantajan omien toiveiden pohjalta, joten suunnitelmaa laatiessa keskustelemme esimerkiksi aikatauluista, arvioidusta myyntiajasta sekä esimerkiksi mahdollisista uuden asunnon ostamiseen liittyvistä järjestelyistä. Suunnittelun tavoitteena on räätälöidä juuri sinulle ja asunnollesi sopiva palvelukokonaisuus.

Tarvittavien asiakirjojen hankinta ja tarkistus tarvittaessa.

Asuntokauppaan kuuluu koko joukko erilaisia selvityksiä, todistuksia ja muita virallisia dokumentteja, joiden hankkimisesta kiinteistönvälittäjä huolehtii. Välittäjä tutustuu asiakirjoihin huolellisesti ja mikäli hän havaitsee puutteita tai virheitä asiakirjoissa, tiedot selvitetään mahdollisuuksien mukaan.

Lainsäädännön tunteminen on olennainen osa välittäjän työtä, joten välittäjää käyttäessäsi varmistat, että asuntokauppa sujuu oikein ja säädösten mukaisesti. Välittäjän apu on erityisen tärkeää myös silloin, kun kaupantekoon liittyy erityisvaatimuksia (esimerkiksi ositus tai kuolinpesän myynti).

Myyntiesitteiden valmistelu ja markkinoinnin esivalmistelut.

Koska asuntomarkkinoilla on runsaasti tarjontaa, on asuntoilmoituksen erotuttava edukseen muiden kohteiden joukosta. Sitä varten asunnosta otetaan laadukkaat kuvat, myynti-ilmoitus laaditaan huolellisesti ja muista asunnon markkinointiin vaikuttavista seikoista huolehditaan asianmukaisesti.

Me Aureassa panostamme erityisen huolellisesti kohteiden visuaaliseen näkyvyyteen – siksi tarjoamme myytäville kohteille laajan näkyvyyden niin printtimediassa, internetin asuntoportaaleissa kuin omilla verkkosivuillammekin. Uusimpana mahdollisuutena tarjoamme myös 3D-virtuaaliesittelyitä, joiden avulla ostajat pääsevät entistä paremmin perehtymään myytäviin kohteisiimme.

Valmiin ostajaverkoston kartoitus.

Kiinteistönvälittäjän tehtäviin kuuluu yhdistää toisilleen sopivat ihmiset ja asunnot, ja siksi huolehdimme siitä, että olemme perillä myös ostajien tarpeista. Kun laitat kotisi myyntiin, meillä voi hyvinkin olla sille ostaja tiedossa jo valmiina – nopeimmillaan kaupat voivat syntyä ennen ensimmäistäkään yleisesittelyä!

Tiedusteluihin vastaaminen ja esittelyiden järjestäminen.

Yksi kiinteistönvälittäjän varmimmista tuntomerkeistä lienee se, että hänen puhelimensa pirisee taukoamatta. Puhelin ja sähköposti ovat erottamaton osa kiinteistönvälittäjän työtä, sillä myyntityö on usein nopeatempoista ja vaatii jatkuvaa valmiutta kohteen myynnin hoitamiseen. Välittäjän työhön kuuluu pitää yhteyttä ostajaehdokkaiden kanssa, vastata tiedusteluihin ja pitää myös asunnon myyjä ajan tasalla siitä, missä mennään.

Ostotarjouksien vastaanottaminen ja kauppaneuvotteluista huolehtiminen.

Potentiaaliset ostajat jättävät kohteesta kirjallisen ostotarjouksen, jonka välittäjä vie eteenpäin myyjälle. Kummallekin osapuolelle sopivan myyntihinnan löytäminen vaatii usein hieman neuvottelua, ja kiinteistönvälittäjän tehtävänä on huolehtia ostotarjouksien ja vastatarjouksien välittämisestä myyjän ja ostajan välillä. Ostotarjoukseen kirjataan tavallisesti tarjouksen voimassaoloaika, kohteesta tarjottu hinta sekä muut seikat, joiden halutaan olevan osa lopullista myyntisopimusta. Välittäjä neuvoo aina mielellään ostotarjouksen laatimisessa.

Ennakkojärjestelyt ja kaupantekotilaisuuden järjestäminen.

Kun asunnon myyntihinnasta ja muista seikoista on päästy yksimielisyyteen, on kaupanteon aika. Ennen kaupantekotilaisuutta välittäjä laatii kauppakirjat ja huolehtii kauppakirjaluonnosten ja muiden tarvittavien asiakirjojen toimittamisesta kaupan molemmille osapuolille. Kaupantekotilaisuudessa kiinteistönvälittäjä käy vielä kertaalleen läpi kauppaan liittyvät käytännön asiat ja muut ehdot osapuolten kanssa. Mikäli sopimukseen kuuluu vielä kaupanteon jälkeen hoidettavia asioita, nämäkin asiat kertaamme vielä kaupantekotilaisuuden yhteydessä.

 

Kun annat asunnon myynnin ammattitaitoisen välittäjän hoidettavaksi, jää sinulla aikaa siihen tärkeimpään – elämästä nauttimiseen. Ota yhteyttä, niin laitetaan pyörät pyörimään!

 

Jaa kirjoitus eteenpäin