| Avoinna arkisin klo 9-17

Mitä ovat omistusasunnon kulut?

18-05-2020

Taloyhtiön kuluja rahoitetaan yhtiövastikkeella

Yhtiövastike koostuu rahoitus- ja hoitovastikkeesta. Rahoitusvastiketta maksetaan kuukausittain ja sillä lyhennetään taloyhtiölainaa. Asunto-osakkeen yhtiölaina on usein merkittävä erityisesti uusissa asunnoissa tai yhtiölainalla rahoitettujen remonttien jälkeen. 

 

Sijoittajalle yhtiölainan maksaminen rahoitusvastikkeena on kannattavinta verotuksen kannalta. Rahoitusvastike on asuntosijoittajalle vähennyskelpoinen, jos se on tuloutettu taloyhtiön kirjanpidossa. Omistusasunnon ostajan taas kannattaa maksaa yhtiölaina pois asuntolainalla, sillä rahoitusvastike ei ole vähennyskelpoinen verotuksessa. 

 

Yhtiölaina on ehdoiltaan joustavampaa, kuin yksityishenkilön pankkilaina. Yhtiölainan maksussa voi olla lyhennysvapaata, joka on useimmiten 1-3 vuotta, mutta voi kestää myös kauemmin. Tällöin maksettavaksi tulee vain yhtiölainan korko. Asunto-osakkeen ostajan kannattaa kiinnittää huomiota tähän, sillä monesti esimerkiksi uudiskohteissa rahoitusvastikkeen maksaminen voi alkaa viiveellä.

 

Hoitovastikkeella katetaan taloyhtiön ylläpitokustannuksia ja se määräytyy yleensä asunnon pinta-alan perusteella. Ylläpitokustannuksiin sisältyvät esimerkiksi lämmitys, siivous sekä jäte- ja kiinteistöhuolto. Asuntosijoittajalle rahoitusvastike on vähennyskelpoinen verotuksessa toisin kuin yhtiövastike.

 

Taloyhtiön asukkaiden kuluihin voi kuulua lisäksi erillinen kuukausimaksu autopaikasta tai saunavuorosta, jonka määrä on taloyhtiökohtainen.

 

Kulutustottumukset vaikuttavat lämmitys-, vesi- ja sähkömaksuihin

Juokseviin omistusasunnon kuluihin, kuten lämmitys-, vesi- ja sähkömaksuihin vaikuttaa kulutustottumusten lisäksi rakennuksen energiatehokkuus sekä lämmitysmuoto. Taloyhtiön energiatehokkuuteen voit tutustua isännöitsijältä tilattavan energiatodistuksen avulla. Sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa, sillä se on helppo tapa säästää rahaa. 

 

Jokaisella tulisi olla kotivakuutus

Kotivakuutus voi säästää isolta laskulta vahingon sattuessa. Kotivakuutuksen ehdot ja omavastuu riippuu sopimuksesta, joten on tärkeää kilpailuttaa kotivakuutus, jotta saat juuri sinulle sopivimman ja edullisimman sopimuksen.

 

Omakotitalossa asuva maksaa kiinteistöveroa sekä jätehuollon kuluja

Omakotitalon omistajien tulee maksaa vuosittaista kiinteistöveroa. Kiinteistövero on maan ja rakennusten arvoon perustuva vero, jonka määrän päättää kunta.

 

Omakotitalon omistajan tulee solmia erillinen sopimus jätehuollosta jätehuoltoyrityksen kanssa. 

 

Jaa kirjoitus eteenpäin