| Avoinna arkisin klo 9-17

Mitä tarkoittaa asunto-osakkeen lunastuslauseke?

28-06-2016

Lähtökohtaisesti osakeyhtiölakiin kuuluu, että osakkeet ovat vapaasti vaihdettavissa. Lunastuslausekkeen avulla voidaan kuitenkin rajoittaa asunto-osakkeiden luovutusoikeutta taloyhtiön ulkopuolisille tahoille. Jos yhtiöjärjestyksestä löytyy lunastuslauseke, se tarkoittaa, että kaupanteon jälkeen taloyhtiön nykyiset osakkaat eli useimmiten naapurit voivat tietyn määräajan sisällä pyörtää asuntokaupan ja ostaa asunto-osakkeen itselleen. Tuolloin osakkeen lunastushintana toimii osakkeen käypä hinta. Toisinaan lunastuslauseke voi kohdistua vaikkapa pelkästään autopaikkaosakkeisiin.

Lunastuslausekkeessa mainitaan erikseen, kuinka pitkä lunastusaika kyseisen taloyhtiön asunto-osakkeilla on. Tyypillisin lunastusaika on kahdesta neljään viikkoa, mikä tarkoittaa sitä, että kyseisen aikahaarukan sisällä kuka tahansa talon nykyisistä osakkaista voi lunastaa asunnon itselleen. Lunastuslausekkeen käyttö on useimmiten peräisin ajalta, jolloin etenkin pienissä taloyhtiöissä asukkaat olivat toisilleen ennestään tuttuja, ja lunastuslausekkeen avulla haluttiin säilyttää asukkaiden oikeus valikoida, keitä taloyhtiöön otetaan asumaan. Kiinteistönvälittäjän velvollisuuksiin kuuluu kertoa ostajalle aina, mikäli myytävä kohde sisältää lunastuslausekkeen.

 

Milloin lunastuslauseketta ei voida hyödyntää?

Vaikka taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä olisi maininta lunastuslausekkeesta, sen käytössä esiintyy myös poikkeuksia. Yleensä lunastusoikeus ei päde esimerkiksi tapauksissa, joissa osakkeen saaja on edellisen omistajan lähisukulainen tai aviopuoliso, tai mikäli osake on saatu testamentin perusteella. Tämä riippuu kuitenkin täysin kunkin lunastuslausekkeen täsmällisestä sisällöstä.

 

Unelma-asunto ja lunastuslauseke – mikä neuvoksi?

Mitä sitten kannattaisi tehdä tapauksessa, jossa upea kohde on kiikarissa, mutta taloyhtiön järjestyssäännöissä on maininta lunastuslausekkeesta?

Lunastuslauseke ei vielä yksinään tarkoita sitä, että unelma-asunnolle kannattaisi heittää hyvästit saman tien. Lauseke antaa taloyhtiön osakkaille mahdollisuuden asunnon lunastamiseen, mutta läheskään aina tätä mahdollisuutta ei käytetä. On siis aivan mahdollista, ja jopa todennäköistä, että ostaessasi asunnon lunastuslausekkeellisesta taloyhtiöstä saat pitää asuntosi aivan kuten tavallisessa asuntokaupassa.

Jos löydät mieleisesi kohteen, mutta yhtiöjärjestyksessä mainitaan lunastuslauseke, voit siis aivan hyvin jättää ostotarjouksen myös tällaisesta asunnosta. Jotta välttyisit mahdolliselta mielipahalta tapauksessa, jossa joku osakas päättäisikin lunastaa ostamasi osakkeen itselleen, kannattaa aluksi kuitenkin odotella maltillisesti ennen muuton ja remontin aloittamista. Lunastaja ei nimittäin ole velvoitettu maksamaan remontista aiheutuneita korvauksia ostajalle, vaikka ostaja olisikin joutunut tekemään niin sanotusti turhaa työtä korjatessaan asuntoa, jota ei loppujen lopuksi saa pitää itsellään.

Kun lunastuslausekkeessa mainittu määräaika on kulunut, ei asuntoa voida enää lunastaa muiden osakkaiden toimesta. Jos siis ostat asunto-osakkeen lunastuslausekkeellisesta taloyhtiöstä, eikä kukaan nykyisestä osakkaista lunasta kohdetta itselleen, osake on varmasti sinun. Sitten voitkin alkaa valmistella muuttoa ja mahdollista remonttia aivan kuten ”tavallisessakin” ostokohteessa. Lunastuslauseke siis sisältää pienen riskin pettymykseen, mutta toisaalta riskin ottamisen palkintona voi olla oman unelmakodin saaminen mahdollisesti varsin arvokkaasta ja hyvästä taloyhtiöstä.

 

Lue lisää:

Kerrostalon yhteisöllisyyttä vai omakotitalon rauhaa? Vertailussa eri asuntomuodot

Ota nämä asiat huomioon ennen ostopäätöstä! Muistilista asunnon ostajalle

Vuokralaisesta kodinomistajaksi: vinkkejä ensiasunnon ostajalle

Jaa kirjoitus eteenpäin