| Avoinna arkisin klo 9-17

Miten asunnon vaihto kannattaa järjestää?

01-03-2016

Kodin vaihtaminen toiseen on jännittävää, ja toisten mielestä myös hieman pelottavaa. Asuntokuumeen noustessa alkaa myös pohdinta nykyisen kodin myynnistä: missä järjestyksessä kodin vaihtaminen olisi kaikkein riskittömintä?

Moni asunnon vaihtaja haluaa pelata varman päälle ja myydä pois vanhan asuntonsa ennen uuden etsimistä. Tällöin vanhan asunnon vapautumisajaksi voidaan merkitä pidempi ajanjakso, jotta uuden unelmakodin löytymisen kanssa ei tule kiire. Kiinteistönvälittäjän kanssa keskustelemalla selviää, millainen myyntiaika nykyiselle kodille kannattaisi asettaa – välittäjä tuntee asuntokaupan vaihtelun ja on harjaantunut arvioimaan, kuinka kauan asunnon myynti juuri tällä alueella ja tällaisen asunnon kohdalla keskimäärin kestää.

Yksi mahdollinen vaihtoehto on niin kutsuttu ehdollinen tarjous. Ehdollinen tarjous tarkoittaa, että sitoudutte ostamaan uuden asunnon vasta, kun omalle asunnollenne löytyy ostaja. Tämän menettelytavan kääntöpuolena on, että ostajia odotellessa se uusi unelma-asunto saattaakin mennä sivu suun – harva myyjä nimittäin suostuu pitämään asuntoa varattuna pidempään, jos joku toinen on valmis ostamaan asunnon jo aiemmin.

Jos nykyisestä asunnosta on enää vähän tai ei ollenkaan asuntolainaa jäljellä, on yksi mahdollisuus pyytää pankista väliaikaisrahoitus uuden asunnon ostoa varten ja pitää hetki kahta asuntoa omistuksessa. Tästä ratkaisusta on keskusteltava etukäteen pankin kanssa.

Kiinteistönvälittäjä on asuntokaupan ammattilainen, joten asuntokuumeen iskiessä kannattaa jutella oman välittäjän kanssa siitä, mikä vaihtoehto juuri teidän tilanteessanne olisi paras. Antoisaa kodinetsintää!

Jaa kirjoitus eteenpäin