| Avoinna arkisin klo 9-17

Vapaa-ajan asunnon tai mökin osto

15-07-2019

Millaisen mökin haluan?

Mökkejä ja vapaa-ajan asuntoja on monenlaisia, vaatimattomasta mummonmökista aina hienoon huvilaan. Vapaa-ajan asunto voi myös olla tavallinen asuintalo.

Mökin valinnassa kannattaa ensimmäisenä miettiä, millaista käyttöä mökille juuri sinulla on. Vietätkö mökillä paljon aikaa vai vain viikon pari kesällä? Haluatko viettää mökillä aikaa myös talvisin? Kuinka paljon mukavuuksia kaipaat vapaa-ajan kodissasi?

Mummonmökki on yleensä pienin ja vaatimattomin vaihtoehto. Pieni mökki sopii hyvin, jos mökillä viettää aikaa lyhyissä pätkissä. Huvila on jo huomattavasti paremmin varusteltu vapaa-ajan koti ja soveltuu usein myös talvikäyttöön. Suosituista lomakohteista, esimerkiksi Hangosta, ostetaan usein myös tavallisia asuintaloja vapaa-ajan kodiksi.

Kun tiedät hyvin, mitä vapaa-ajan kodiltasi haluat, on helpompi rajata kiinnostavat kohteet tarjolla olevista.

Mökin osto – mistä hankin mökin?

Mökin sijainnilla on myös iso merkitys. Sen lisäksi, että on päätettävä haluaako mökin maalta, vesistön ääreltä vai läheltä kaupunkia tai lomakeskusta, on myös päätettävä, mistä päin Suomea mökin ostaa ja kuinka kaukana omasta, pysyvästä kodista vapaa-ajan koti saa sijaita.

Jälleen avainasemassa on se, millaista vapaa-ajan käyttöä lomakodilta haluaa. Haluaako mökillä uida tai kalastaa? Haluaako mökillä hoitaa kasvimaata? Haluaako välillä ostoksille kaupunkiin?

Mökin sijainnissa iso merkitys on sillä, kuinka paljon vapaa-aikaa viettää mökillä ja kuinka pitkiä aikoja kerrallaan. Jos mökillä viettää lyhyitä aikoja kerrallaan, on parempi, ettei matka mökille ole kovin pitkä. Ethän halua viettää suurta osaa arvokkaasta vapaa-ajastasi autossa istuen? Jos taas mökillä viettää kerrallaan pitempiä aikoja, voi matkustukseenkin käyttää hieman enemmän aikaa.

Erilaisiä mökkejä ja vapaa-ajan asuntoja on tarjolla ympäri Suomen. Suosittu alue viime vuosina on ollut etelärannikko, jossa tarjolla on hyvin varusteltuja, moderneja vapaa-ajan asuntoja. Perinteiset mökkeilyalueet, Järvisuomi, Savo, Pohjois-Karjala ja Pirkanmaa, ovat kuitenkin myös nostaneet jälleen suosiotaan.

Mökin osto on kiinteistökauppaa

Mökin osto sujuu, tavallisen kodin oston tavoin, helpoiten ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän avulla. Mökin tai vapaa-ajan asunnon ostossa on hankittava asiakirjat ja otettava selvää samoista seikoista, kun normaalin asuintalon ostossakin.

Mökin ostossa tulee selvittää omistajan tiedot ja oikeus mökin myyntiin, tontin rajat, kiinteistön mahdolliset velat ja rasitteet. Selvitä myös alueen kaava- ja rakennuslupatilanne.

Ennen kauppoja on myös tarkistettava, mitä kaupat sisältävät. Kuuluuko kauppaan oikeus vesialueeseen, venevalkama tai parkkipaikka? Miten mökille kuljetaan? Millaiset kalastusoikeudet lähivesistölle saa?

On hyvä muistaa, että vapaa-ajan asunnon kaupoissa ostajalla on sama selonottovelvollisuus kuin tavallisissa asuntokaipoissa. Maakaaren mukaan ostaja ei voi vedota sellaiseen virheeseen, jonka hän on tiennyt tai joka olisi voitu havaita kiinteistön tarkastuksessa ennen kauppaa. Vastaavasti myyjällä on oma selonotto- ja tiedonantovelvollisuus. Kuntotarkastus on suositeltu myös vapaa-ajan asunnon ostossa!

Miten rahoitan mökin oston?

Mökkien ja vapaa-ajan asuntojen hinnoissa on suuria eroja, riippuen mökin tasosta. Mummonmökin saa muutamalla kymmenellä tuhannella, kun taas hyvin varusteltu vapaa-ajan koti on yhtä kalllis kuin omakotitalo.

Mökin tai vapaa-ajan asunnon oston rahoitus poikkeaa hieman tavallisen asuintalon ostosta. Lainaehdot ovat aina neuvoteltavissa, mutta yleisesti laina-ajat ovat vapaa-ajan asuntojen kohdalla lyhyemmät ja hinnoittelu on normaaleja asuntolainoja korkeampi. Tavallisesti laina-aika on n. 10 – 15 vuotta.

Kannattaa huomioida ostohinnan lisäksi muut mökistä aiheutuvat kulut. Kuluja voi syntyä liittymisestä sähkö- tai vesijohtoverkkoon, jätehuollosta tai mökkitien kunnossa pidosta. Muista myös lämmityskulut. Jos mökkisi kuuluu vesijohtoverkkoon, siellä täytyy pitää vähintään peruslämpö läpi vuoden, jotta putket eivät jäädy talvella.

Vapaa-ajan asunnosta maksetaan myös kiinteistövero. Vero on kunta- ja mökkikohtainen ja määräytyy mökin verotusarvon mukaan. Lisäksi mökillekin on hankittava vakuutus!

Vapaa-ajan asunnon tai mökin ostossa on enemmän kuin suositeltavaa olla omia säästöjä. Kannattaa muistaa, että mökki on ylimääräinen luksus elämässä, ei perustarve.

Lue myös:

Kesä mökillä – mökkiläisen muistilista

Millainen mökkeilijä olet?

Jaa kirjoitus eteenpäin