| Avoinna arkisin klo 9-17

Muista nämä vapaa-ajan asunnolla! Muistilista mökille

07-06-2016

Tarkista tulisijat ja kiuas

Pitkä ja kylmä talvi voi aiheuttaa vapaa-ajan asunnolla vaurioita, joita ei välttämättä tule huomattua ennen kesän ensimmäistä mökkireissua. Mökin lämmittämisen kanssa kannattaa olla kärsivällinen, sillä liika hoppuilu voi aiheuttaa halkeamia hormiin tai puskea savut sisätiloihin. Lämmitä siis aluksi pienellä tulella ja tarkkaile, vetävätkö hormit. Jos havaitset halkeamia, on syytä ottaa yhteyttä nuohoojaan.

Kiukaan kunto kannattaa niin ikään tarkistaa ennen kesän ensimmäisiä löylyjä. Jos kiuaskivet ovat rapistuneet, ne kannattaa vaihtaa uusiin – hyväkuntoisilla kiuaskivillä sauna lämpiää paremmin.

Varaudu vahinkoihin

Toisinaan vahinkoja tapahtuu myös vapaa-ajan asunnolla, ja siksi niihin kannattaa varautua huolellisesti. Kunnollinen sammutuspeite ja käsisammutin ovat pieniä, mutta tärkeitä hankintoja niin kotiin kuin vapaa-ajan asunnollekin.

Kesällä on mukavaa liikkua luonnossa, ja usein retket voivat suuntautua hieman pidemmällekin. Vahinkojen varalta Hätäkeskukselta voi ladata älypuhelimeen maksuttoman 112-sovelluksen, jonka tehtävänä on helpottaa avunsaantia hätätilanteessa. Sovelluksen kautta soitettu hätäpuhelu paikantaa soittajan automaattisesti ja lähettää sijaintitiedot hätäkeskukselle, minkä ansiosta apu saadaan nopeasti perille oikeaan osoitteeseen.

Päivitä lääkekaapin sisältö

Vapaa-ajan asunto sijaitsee usein paikassa, josta on pitkä matka palveluiden ääreen. Siksi on hyvä tarkistaa, että mökiltä löytyy muutamia sellaisia lääkekaappiin kuuluvia tavaroita, joiden avulla voidaan varautua erilaisiin kolhuihin ja haavereihin.

Sidetarpeet, erikokoiset laastarit ja desinfiointiaine kuuluvat jokaisen lääkekaapin vakiovarustukseen, kuin myös tavalliset särkylääkkeet. Hydrokortisonivoide lievittää kutinaa ja punoitusta, ja sen avulla voidaan rauhoittaa esimerkiksi auringossa palanutta tai hyönteisten puremaa ihoaluetta.

Kyypakkauksen avulla voidaan helpottaa ampiaisen piston aiheuttamia oireita, ja se toimii myös ensiapuna käärmeen puremien varalta. Näiden lisäksi vapaa-ajan asunnon lääkekaappiin kannattaa vielä varata lääkkeitä vatsavaivoihin sekä hiilijauhetta tai -tabletteja myrkytysten varalta. Muista myös päivittää lääkekaappia säännöllisesti ja tarkistaa, ettei kaapissa ole vanhentuneita lääkkeitä.

Muista myös nauttia!

Mökillä puuhastelu on tervetullutta vastapainoa arjen pyöritykselle, ja vapaa-ajan asunnolla tekeminen ei varmasti lopu kesken. Silti kaikkein tärkein asia, joka vapaa-ajan asunnolla lomaillessa kannattaa muistaa, on rentoutumisen jalo taito.

Siispä kun olet siivonnut ja tarkistanut tärkeimmät asiat, kannattaa istahtaa hetkeksi laiturille, juoda kiireettömästi kahvia terassilla tai köllähtää hetkeksi vaikka riippumattoon. Kuulostele kesän ääniä ja nauti ympäröivistä tuoksuista. Kesä on ihanaa aikaa!

Lue lisää aiheesta:

Kesäasunto talvikuntoon

Viihtyisä piha kruunaa kodin

 

Jaa kirjoitus eteenpäin