| Avoinna arkisin klo 9-17

Muuttajan muistilista, osa 1: Ennen muuttoa

04-08-2015

Tee nämä asiat hyvissä ajoin ennen muuttoa:

 

Laadi muuttoilmoitus.

Tekemällä muuttoilmoituksen ajoissa varmistat, että postisi tulevat jouhevasti oikeaan osoitteeseen ja viranomaisilla, kuten Kelalla ja Verohallinnolla, on asumisestasi ajantasaiset tiedot. Muuttoilmoitus kannattaa tehdä hyvissä ajoin, kuitenkin aikaisintaan kuukautta ennen muuttoa. Kätevimmin teet muuttoilmoituksen sähköisessä asiointipalvelussa tai soittamalla muuttopuhelimeen. Sähköisestä asiointipalvelusta voit myös tarkistaa organisaatiot, jotka saavat uudet osoitetietosi suoraan Väestörekisterikeskuksen kautta. Muille tahoille voit tehdä osoitteenmuutoksen erikseen.

Huolehdi sähkösopimuksista ja internetistä.

Irtisano vanhan kodin sähkösopimus ja sovi sähkösopimus uuteen osoitteeseen mielellään pari viikkoa ennen muuttoa. Myös nettiyhteyden siirtämisestä kannattaa ilmoittaa palveluntarjoajalle hyvissä ajoin, sillä toimitusajat voivat olla viikkojakin. Yleensä sähkö- ja internetsopimusasiat hoituvat helpoimmin puhelimitse.

Ilmoita vesilaitokselle ja jätehuollolle.

Jos muutat omakotitaloon, laadi vesisopimus ja jätehuoltosopimus paikallisten palveluntarjoajien kanssa. Omakotitalosta pois muuttavan tulee lukea vesimittarit ja irtisanoa vanhan asunnon vesi- ja jätehuoltosopimukset. Liittymien siirtämisestä uudelle omistajalle voidaan myös sopia asuntokaupan yhteydessä. Jos kiinteistö kuuluu kaukolämpöverkkoon, huolehdi samalla lämmityssopimukset kuntoon.

Varmista koulu- ja päiväkotipaikat

Jos sinulla on jälkikasvua, muista ilmoittaa heidät uuteen kouluun ja/tai päiväkotiin. Lapsen nykyiselle opettajalle tai päiväkodin henkilökunnalle on myös hyvä ilmoittaa muutosta ajoissa.

Päivitä kotivakuutuksen tiedot.

Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi asuntokaupan tekemisen jälkeen. Ilmoittamalla tulevan kotisi tiedot vakuutusyhtiölle varmistat, että vakuutuksesi on riittävä myös uuden asunnon tarpeisiin. Samalla voit tarkistaa, kattaako vakuutus mahdolliset muutosta koituvat vahingot.

Katso Muuttajan muistilistan toinen osa täältä.

Jaa kirjoitus eteenpäin