| Avoinna arkisin klo 9-17

Omistusasunnon remontointi

18-07-2018

Omistusasunnon remontointi – tuottoa remontilla

Teki remontin oman unelmakodin saadakseen tai tuotto mielessä on hyvä miettiä, miten remontti vaikuttaa asunnon arvoon.

Tuottoisimpia remonttikohteita asunnossa ovat esimerkiksi keittiö, kylpyhuone sekä lattiat. Myös pienempien yksityiskohtien, kuten sähköpistokkeiden, ovenkahvojen ja hanojen päivitys voi olla hyvin tuottoisaa ja raikastaa asunnon ilmettä pikkurahalla.

Keittiöremontti on usein hintava ja ihmisten erilaisten makujen vuoksi herkkä kohde tuoton kannalta. Maltillinen, hyvin suunniteltu keittiöremontti on kuitenkin mahdollisesti yksi tuottoisimmista. Keittiötä on myös mahdollista piristää edullisesti vaihtamalla vain uuden vetimet kaappeihin ja laatikoihin ja maalaamalla keittiökaapit.

Lattiat luovat asuntoon tunnelmaa ja ovat merkittävä remontointikohde. Nuhruiset muovimatot lattiassa näyttävät vanhanaikaisilta ja voivat myytäessä karkottaa ostajat. Laminaattilattiat tai parketti tuovat kohtuullisella sijoituksella tyylikkyyttä ja arvoa asunnolle.

Kylpyhuoneet eivät ole aivan yhtä alttiita makujen vaihtelulle kuin keittiöt. Kylpyhuoneet ovat myös usein melko pieniä tiloja, joten remonttikustannukset pysyvät hyvillä materiaalivalinnoilla kohtuullisina. Kylpyhuoneissa selkeys ja raikkaus ovat valttia, kannattaa kuitenkin panostaa hieman johonkin mielenkiintoiseen yksityiskohtaan, esimerkiksi moderniin, kauniiseen hanaan.

Mikäli talossasi on ylimääräinen huone, sen remontoiminen ja vuokraaminen voi olla hyvin tuottava sijoitus. Esimerkiksi opiskelijakaupungeissa on hyvin kysyntää remontoiduille ekstrahuoneille tai vaikkapa kellaritiloille. Vuokra-asunnoissa halutuimpia kohteita ovat hyväkuntoiset, pienet asunnot, joten sijoitusasunnon remontoiminen voi olla myös hyvin tuottoisaa. Asunnon saa vuokrattua helpommin ja se ei seiso tyhjänä ja asunnosta voi pyytää isompaa vuokraa.

Remointointi asunto-osakkeessa

Omakotitalon omistaja voi remontoidessa voi toimia hieman vapaammin kuin asunto-osakkeen omistaja. Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkaan on ilmoitettava taloyhtiölle kirjallisesti remontista aina, kun remontti voi vaikuttaa taloyhtiön vastuulla oleviin talon rakenteisiin tai naapuriasuntoihin. Parasta on kuitenkin käytännössä ilmoittaa kaikista remonteista. Ilmoitus tehdään tavallisesti isännöintiyritykseen ja usein yrityksillä on ohjeet ilmoituksen tekoon, esimerkiksi verkkosivuillaan. Ilmoitus on syytä tehdä hyvissä ajoin, loma-aikoina pari kuukautta ennen suunniteltua remontin aloitusta.

Ilmoituksesta tulee käydä ilmi osakkeen omistajan nimi ja yhteystiedot, osakkeen tarkka osoite, mitä ja milloin remontoidaan ja kuka remontin tekee. Remontista täytyy ilmoittaa oikeat tiedot, jotta ne voidaan kirjata oikein isännöitsijäntodistukseen.

Mikäli remonttii vaikuttaa naapureihin, on hallituksen tai isännöinnin tehtävä ilmoittaa naapureille. Naapurit voivat sitten harkita, onko heillä mahdollisuus puuttua remonttiin. Kannattaa kuitenkin myös itse ilmoittaa suunnitellusta remontista ja sen mahdollisista haitoista naapureille.

Omistusasunnon remontointi – budjetti

Remontoitu asunto on yleensä helpompi myydä kuin remontoimaton. Remonttibudjetti kannattaa kuitenkin harkita tarkkaa, jos remontilta haluaa tuottoa. Ei esimerkiksi kannata käyttää liian kalliita materiaaleja suhteessa asunnon muuhun arvoon. Jos tarkoitus on vain luoda unelmien koti itselleen, voi budjetin suhteen olla vapaampi ja tehdä se omien varojen mukaan. Mikäli remontilta haluaa tuottoa, tulee olla harkitsevaisempi.

Maltillinen, mutta hyvin tehty remontti on varmin valinta, kun haetaan tuottoa. Asunnon ostajat hakevat yleensä modernia, laadukasta jälkeä. Kannattaa pitää mielessä, että makuja on monia ja valita selkeä, trendikäs tyyli, joka miellyttää mahdollisimman monia ostajaehdokkaita. Pienillä yksityiskohdilla voi tuoda esiin myös persoonallisuutta.

Remontin kustannuksia voi arvioida esimerkiksi verkosta löytyvien hinta-arviosivujen avulla. Tarjouksia kannattaa pyytää useilta eri urakoitsijoilta ja vertailla näitä sekä keskenään että internetsivuilta löytyvien hinta-arvioiden kanssa.

Valitsemalla oikeat remointointikohteet, laatimalla kohteelle sopivan budjetin ja tekemällä laadukkaan remontin, voi omistusasunnon remontointi olla hyvin tuottoisaa ja lisäksi vauhdittaa asunnon kauppaa myyntitilanteessa.

Lue lisää:

Miten asuntoni hinta arvioidaan?

Jaa kirjoitus eteenpäin