| Avoinna arkisin klo 9-17

Onnistu asuntokaupassa! Vinkkejä asunnon ostoon

26-04-2016

 

Ostajan vinkit sujuvaan asuntokauppaan:

 

1. Mieti, missä järjestyksessä ostat ja myyt

Jos olet vaihtamassa omistusasunnosta toiseen, kannattaa miettiä, miten asunnonvaihto sujuisi mahdollisimman helposti. Moni ostaja haluaa saada edellisen asunnon myytyä ennen uuden ostamista. Vanha asunto voi mennä kaupaksi nopeastikin riippuen sijainnista ja muista asunnon kiinnostavuuteen vaikuttavista seikoista. Asunnonvaihdon järjestämisestä kannattaa keskustella kiinteistönvälittäjän kanssa, sillä hän on tottunut asuntokauppojen järjestelijä ja tietää, miten kussakin tapauksessa kannattaisi toimia.

Lue lisää asunnonvaihdon järjestämisestä.

 

2. Selvitä rahoitus

Tavallisesti ostaja turvautuu asunnon oston rahoittamisessa asuntolainaan. Kun olet tehnyt päätöksen uuden kodin hankinnasta, kannattaa olla mahdollisimman pian yhteydessä pankkiin lainaneuvottelujen aloittamiseksi. Lainalupaus on hyvä olla olemassa jo ennen asunnon etsimistä, jotta voit tutustua tarjontaan rauhallisin mielin. Asuntolainoja kannattaa kilpailuttaa, sillä eri pankit tarjoavat erilaisia marginaaleja ja lainaehdot voivat poiketa toisistaan paljonkin.

Lainaneuvotteluissa arvioidaan ostajan maksukykyä ja mahdollisen tulevan lainan ehtoja. Lainaneuvottelujen sisällöstä kannattaa ottaa etukäteen hieman selvää, sillä pankkivirkailijan mainitsemat euriborit ja korkokatot sekoittavat helposti pään, jos talousasiat eivät ole ennestään tuttuja juttuja. Muista, että virkailijalta voi ja pitääkin kysyä kaikesta, mikä asuntolainassa mietityttää.

 

3. Mieti todellisia asumismenoja

Varsinaisen ostohinnan lisäksi omaa unelma-asuntoa etsiessä kannattaa pohtia myös muita asumiseen liittyviä kuluja. Esimerkiksi lämmitysmuoto voi vaikuttaa merkittävästi kuukausittaisiin asumiskustannuksiin. Oman lisänsä tuovat mahdolliset remonttikustannukset, kiinteistöverot, vesi- ja jätemaksut ja muut vastaavat menot. Asumiskustannuksien kokonaisuus kannattaa huomioida myös, kun sovit pankin kanssa asuntolainan takaisinmaksuerien suuruudesta: lainaerän maksun ja muiden asumiskustannuksien jälkeen on jäätävä vielä rahaa elämiseenkin.

Lue lisää omistusasunnon asumismenoista.

 

4. Harkitse, mutta ole nopea päätöksissäsi

Kun sopivan oloinen asunto löytyy, kannattaa ostopäätös tehdä harkiten, mutta ripeästi. Tämä ei suinkaan ole mahdoton yhtälö, jos olet pohtinut etukäteen, millaisia odotuksia sinulla on tulevaa kotiasi kohtaan. Mitkä ovat sinun mielestäsi välttämättömiä ominaisuuksia kodissa? Entä mistä ominaisuuksista olet valmis tinkimään tarpeen vaatiessa?

Halutuimmille kohteille on usein monta ostajaehdokasta, joten jos unelmakotisi on jo kiikarissa, kannattaa tarttua heti tuumasta toimeen. Jos sopivalta tuntuva kohde vastaa sinun ja perheesi asumistarpeita, niin tee tarjous rohkeasti!

 

Haluatko muuttaa unelmat kodiksi? Me yhdistämme asunnot ja ostajat.

Selaa myytäviä kohteitamme täällä!

 

Lue lisää aiheesta asunnon osto:

Muistilista asunnon ostajalle

Miten ostaja voi valmistautua asuntoesittelyyn?

Millainen on ostajan selonottovelvollisuus asuntokaupassa?

Jaa kirjoitus eteenpäin