| Avoinna arkisin klo 9-17

Ostaisinko ensiasunnon?

16-02-2016

Omaisuuden kerryttäminen

Vuokralla asuessasi kerrytät vuokranantajasi varallisuutta vuokranmaksun muodossa, mutta asuessasi omistusasunnossa maksamasi lainanlyhennykset kerryttävät omaa varallisuuttasi. Omistusasunto onkin useimmille suomalaisille tärkein yksittäinen varallisuuserä. Tuottoa voit saada myös myydessäsi asunnon tulevaisuudessa.

Asuntolainan korot ja asunto-osakeyhtiöissä hoitovastike ovat sellaisia kuluja, joista et varsinaisesti hyödy itse taloudellisesti, mutta nämä kulut ovat huomattavasti pienempiä kuin vastaavan asunnon vuokrasumma. Vuonna 2016 asuntojen vuokrien odotetaan nousevan entisestään, kun taas asuntolainojen korot ovat pysyneet matalina.

Ensiasunnon ostaja saa taloudellista etua

Kun ostat ensimmäistä asuntoasi, voit hyödyntää ensiostajan etuja. Osa asuntolainojen koroista voidaan vähentää verotuksessa, ja jos täytät ensiasunnon ostajan kriteerit, on tämä verovähennysosuus suurempi kuin silloin, jos omistamasi asunto ei ole ensimmäisesi.

Ensiasunnon ostajana vältyt myös varainsiirtoveron maksamiselta. Lue lisää ensiasunnon ostajan eduista täältä.

Oma tupa, oma lupa

Omistusasunnossa asumiseen houkuttelee tietysti se, että se on todella sinun omasi. Saat remontoida siitä unelmiesi asunnon ja maalata seinät sen värisiksi kuin itse haluat. Vuokra-asunnossa asumisen ajatellaan usein olevan vain väliaikainen ratkaisu, joten maalausurakat saattavat jäädä sikseen, vaikka vuokranantajalta niihin lupa heltiäisikin.

Taloyhtiössä remontoidessa on toki kohteliasta ottaa naapurit huomioon, ja tiettyjä rajoituksia remontoinnin suhteen löytyy omistusasunnoissakin. Unelmien keittiö, modernin tyylikäs kylpyhuone tai upeilla väreillä sävytetyt seinät ovat kuitenkin asioita, joita vuokra-asunnosta harvemmin löytyy. Omistusasunnossa nuo kaikki unelmat on mahdollista muuttaa todeksi.
Aikeissa muuttaa unelmat kodiksi?

Ota yhteyttä meihin!
Aurea LKV

Jaa kirjoitus eteenpäin