| Avoinna arkisin klo 9-17

Pintamateriaalien valinta kotiin

21-11-2018

Aloita budjetista

Pintamateriaalien valinta edessä ja eri vaihtoehtoja on valtavasti? Aloita materiaalivalinnat laatimalla itsellesi budjetti. Tämä auttaa jo karsimaan vaihtoehtoja.

Pintamateriaalit myydään usein neliöhinnoin. 10 tai 20 € ero neliöhinnassa ei näytä isolta, mutta isoon tilaan materiaaleja valitessa kokonaishinnassa voi tulla huomattava ero. Kuvittele, että tarvitset 100 neliömetriä parkettia. Toinen vaihtoehto maksaa 52 €/m² ja toinen 43 €/m². Ensimmäisen vaihtoehdon kokonaishinnaksi tulee 5 200 € ja jälkimmäisen 4 300 € eli kokonaishinnassa eroa on jo 900 €.

Budjetti kannattaa miettiä etukäteen kaikkien materiaalien kohdalla. Hintaeroja löytyy niin parketeissa, kaakeleissa kuin maaleissa. Muista budjetoinnissa myös kulut työstä, mikäli et tee remonttia itse vaan käytät ammattilaisia.

 

Pintamateriaalien valinta

 

Pintamateriaalien valinta – muista käytännöllisyys!

Toinen pintamateriaalien valintaa rajoittava tekijä on käytännöllisyys. Pintamateriaalit tulee valita tilan ja käytön vaatimusten mukaan. Kosteisiin tiloihin ei kannata asentaa laminaattilattiaa tai paperitapettia.

Mieti pintamateriaaleja valitessa millaiseen tilaan materiaali tulee. Materiaalien valintaan vaikuttaa mm. tilan kosteus, mihin tilaa käytetään ja ketkä tilaa käyttävät. Lapsiperheissä on esimerkiksi hyvä panostaa pintamateriaalien kestävyyteen ja turvallisuuteen. Vältä esimerkiksi liukkaita lattiamateriaaleja.

Lemmikkitalouksissa on myös hyvä harkita materiaalivalintoja tarkkaan. Esimerkiksi ison koiran omistajien ei ehkä kannata panostaa kalliseen parkettiin lattiamateriaalina, sillä koiran kynnet helposti naarmuttavat lattian.

Mieti myös pintamateriaalin puhdistusta. Erityisesti lapsi- ja lemmikkitalouksissa kannattaa panostaa helposti puhdistettaviin pintamateriaaleihin. Kodissa kuin kodissa on keittiössä hyvä käyttää helposti puhdistettavia pintamateriaaleja, samoin kylpuhuoneessa.

 

Pintamateriaalien valinta

 

Pintamateriaalien valinta – värit ja tekstuurit

Erilaisten värien ja tekstuurien käyttö pintamateriaaleissa on pitkälti omien mieltymysten mukaista. Kun käytännöllisyys ja budjetti on huomioitu saa pintamateriaalien valinnassa käyttääkin mielikuvitusta ja omaa makua. Kodin pitää tuntua omalta.

Kannattaa kuitenkin muistaa muutamia käytännön seikkoja myös värivalinnoissa. Tummalla vaakatasoisella pinnalla pöly näkyy helposti. Kylpyhuoneessa tummilta pinnoilta näkyy helposti esimerkiksi saippuatahrat. Myös vaaleissa ja valkoisissa pinnoissa monet tahrat ja vaikkapa lemmikin karvat näkyvät helposti.

Erilaiset värit, kuviot ja tekstuurit pintamateriaaleissa kannattaa valita oikeiden mallien mukaan siinä tilassa, johon ne tulevat. Näin näet, miltä materiaali käyttötilassa ja sen valaistuksessa oikeasti näyttää. Esimerkiksi maaleja kannattaa testata rohkeasti seinälle, jotta näet todellisen värisävyn. Myymälävalaistuksessa tai internetsivujen kuvissa värisävyt voivat näyttää aivan erilaisilta kuin kodissasi.

Erilaisia materiaaleja yhdistellessä kannattaa myös miettiä niiden yhteensopivuutta. Kokoa samaan tilaan tulevien materiaalien mallikappaleista kokoelmia ja vertaa näitä rinnakkain toisiinsa.

Pintamateriaalien valinta on hyvin henkilökohtaista, mutta voit silti käyttää sisustussuunnittelijaa apunasi. Sisustussuunnittelijaa käyttämällä voit varmistaa, että materiaalivalinnat ovat sointuvia ja hän osaa myös neuvoa käytännöllisten materiaalien valinnassa.

Lue lisää:

Lattiaremontti – materiaalivalinnalla on väliä!

Omistusasunnon remontointi

Jaa kirjoitus eteenpäin