| Avoinna arkisin klo 9-17

Uudiskohteen ostaminen

22-11-2018

Mikä on uudiskohde?

Uudiskohde on rakenteilla oleva tai vasta valmistunut asunto, joka otetaan asumiskäyttöön ensimmäistä kertaa.

Uudiskohteita rakennetaan paljon kasvukeskuksiin. Uudiskohde voi olla mikä tahansa asunto: omakotitalo, paritalo, kerrostalo tai rivitalo. Yleinen uudiskohteen tyyppi on myös erillistalo, jossa asuinrakennukset ovat erillisiä, mutta kuuluvat osaksi asunto-osakeyhtiötä.

Mitä etua uudiskohteen ostaminen tarjoaa?

Uudiskohteen suurin etu on asumisen huolettomuus vuosiksi. Uuteen kohteeseen muuttaessa ei tarvitse huolehtia tulevista remonteista pitkään aikaan. Kodin tekniikka ja kodinkoneet ovat ajantasalla ja rakennus vastaa nykyaikaisia rakennusmääräyksiä.

Uudiskohteeseen muuttaessa kodin pinnat ovat upouusia ja käyttämättömiä. Jos uudiskohteen ostaa jo rakennusvaiheessa, pääsee monesti myös vaikuttamaan sisustusratkaisuihin ja pintamateriaalien valintaan. Mitä aiemmin kohteen ostaa, sitä enemmän on mahdollisuus vaikuttaa kohteeseen. Omakotitalojen kohdalla voi mahdollisesti päästä vaikuttamaan jopa lämmitysjärjestelmän valintaan.

Uudiskohteiden lisäksi muuttovalmista kotia etsivien kannattaa kuitenkin muistaa, että markkinoilla on myös uudenveroisia, muutamia vuosia sitten valmistuneita koteja. Vanhoissa kohteissakin voi olla tarjolla remontoituja, uutta vastaavia kohteita.

Uudiskohteen ostaminen – ennakkomarkkinointi

Monesti uudiskohteiden kohdalla rakennuttaja käyttää ennakkomarkkinointia. Tämä tarkoittaa, että rakennuttaja tarjoaa kohdetta varattavaksi jo ennen kuin sen rakennus on aloitettu. Rakentaminen aloitetaan usein vasta, kun tietty osa suunnitelluista asunnoista on varattu.

Varatessa uudiskohteen maksetaan varausmaksu. Varausmaksu ei ole sitova, joten jos ostaja perääntyy kaupoista ennen niiden viimeistelyä, saa hän varausmaksun takaisin täysimääräisenä. Kauppojen varmistuessa varausmaksu lasketaan osaksi myyntihintaa.

Kauppa muuttuu sitovaksi sovittuna ajankohtana. Kauppakirja tehdään tavalliseen tapaan kirjallisena.

Uudiskohteen ostamisen riskit?

Uudiskohteen ostamisen riskien minimoimiseksi on kehitetty niin sanottu RS-järjestelmä. Monesti myynti-ilmoituksissa on mainuttu sana ”RS-kohde” ja useimmat asunto-osakkeiden uudiskohteet ovatkin RS-kohteita. RS-järjestelmä suojaa ostajaa, kun sitovat kaupat kohteesta tehdään ennen kohteen valmistumista.

RS-järjestelmän vaatimusten mukaan rakennuttajan on asetettava yhtiön ja osakkeenostajien hyväksi tietyt vakuudet, joiden tehtävänä on turvata kohteen valmistuminen myös siinä tapauksessa, että rakennuttaja joutuu maksuvaikeuksiin. Lisäksi perustajaosakkaan tulee huolehtia, että lain edellyttämät osakeyhtiötä ja rakentamishanketta koskevat turva-asiakirjat luovutetaan säilytettäviksi pankkiin tai aluehallintovirastoon.

Uudiskohteen ostaminen – ota yhteys kiinteistönvälittäjään!

Uudiskohteen ostaminen eroaa hieman käytetyn asunnon ostosta. Ostamisprosessissa on myös eroa riippuen ostaako asunnon rakentamisvaiheessa vai jo sen valmistuttua.

Löytäessäsi kiinnostavan uudiskohteen, ota yhteys sen välittäjään. Välittäjä kertoo sinulle kaikki yksityiskohdat kohteen varaamisesta, maksamisesta ja milloin kohde on muuttovalmis. Välittäjältä voit kysyä myös vielä rakenteilla olevan kohteen muutos- ja lisätyömahdollisuuksista. Ennen muuttoa uudiskohteeseen pääset vielä tutustumaan asuntoon ja voit ilmoittaa mahdollisista puutteista.

Lue lisää:

Käsitteet haltuun – ennakkomarkkinointi

Käsitteet haltuun – mikä on ostotarjous?

Jaa kirjoitus eteenpäin