| Avoinna arkisin klo 9-17

Viihtyisän ruokailutilan sisustus, osa 1

16-05-2017

Ruokapöytä on muutakin kuin ruokapöytä

Nimestään huolimatta ruokapöytä on hyvin harvoin olemassa pelkästään syömistä varten. Ruokapöydän äärellä luodaan muistoja, nautitaan yhdessäolosta ja tehdään tärkeitä päätöksiä, ja usein kaikkein merkityksellisimmät keskustelut käydäänkin juuri ruokapöydän äärellä. Siksi ei ole lainkaan yhdentekevää, millainen ruokailuryhmä kotiin valitaan, ja usein ruokailuryhmään ollaankin valmiita satsaamaan myös rahallisesti.

Ruokailuryhmän valintaan vaikuttaa ennen kaikkea se, kuinka monelle henkilölle tulee riittää tilaa ruokapöydässä. Jos perheessä on paljon ruokailijoita, on ruokapöydänkin oltava kooltaan isolle perheelle sopiva, kun taas yksin tai kaksin asuvalle riittää todennäköisesti arjessa pienempikin pöytä. Tarvittaessa ruokapöydän on kyettävä vastaamaan muuttuviin vaatimuksiin esimerkiksi silloin, kun kotona järjestetään rentoja illanistujaisia tai perheen lapset ovat paikalla vuoroviikoin. Muuttuvia tilanteita varten voi harkita esimerkiksi jatkettavan pöydän tai klaffipöydän hankintaa, jolloin lisätilaa on helppo loihtia aina tarvittaessa.

20170227121340_907566_ryskykuja_2_46
Perinteisen pirtinpöydän ääreen mahtuu useampikin ruokailija. Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA5525/

Yleisohjeen mukaan jokaiselle ruokailijalle tulisi olla ruokapöydässä noin 60 cm pöytätilaa, minkä lisäksi tarvitaan ekstrapituutta silloin, jos pöydän päähän on tarkoitus sijoittaa tuoleja ruokailijoita varten. Lisäksi on varmistettava, että istumiseen jää tarpeeksi tilaa, ja jokainen ruokailija mahtuu vaivatta nousemaan ja liikkumaan pöytään ja pois pöydästä. Kannattaa ottaa huomioon, että myös pöydän jalkojen muoto vaikuttaa siihen, kuinka paljon ruokailijoita pöydän ääreen todellisuudessa mahtuu.

Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA5715/
Myös istujien taakse tulee jättää tarpeeksi tilaa. Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA5715/

Pyöreä vai perinteinen suorakaide?

Ruokailuryhmän valinnassa on hyvä kiinnittää huomiota myös pöydän muotoon. Pöydän muoto riippuu paitsi ruokailutilan mallista, myös puhtaasti omista mieltymyksistä. Toisille suorakaide on ainoa oikea ruokapöydän malli, kun taas toiset viehättyvät enemmän pyöreästä pöydästä, jossa kaikki ruokailijat näkevät toisensa. Suorakaiteen muotoinen pöytä puolestaan voi antaa enemmän mahdollisuuksia vaihteluun, sillä pöydän voi sijoittaa joko ilmavasti keskelle huonetta tai seinän viereen, jolloin se vie myös vähemmän tilaa. Myös soikea tai neliön muotoinen ruokapöytä voi olla oivallinen valinta.

20170506103947_331252_Rihmakuja_7_-24
Neliön muotoinen ruokapöytä sointuu tähän tilaan täydellisesti. Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA5673/
Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA5675/
Suorakaiteen muotoinen pöytä on monen suosikki. Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA5675/

Tarkkana pintamateriaalin valinnassa

Ruokapöydän pintamateriaali ja käyttötottumukset vaikuttavat merkittävästi siihen, säilyykö pöytä hyvännäköisenä pitkään. Toiset pintamateriaalit vaativat enemmän huoltoa kuin toiset, ja siinä missä jotkin materiaalit kestävät kovaakin kulutusta, on osa materiaaleista herkempiä erilaisille vaurioille. Esimerkiksi lapsiperheessä on usein tarpeen valita ruokapöytä, joka kestää kolhuja ja joka on helppo puhdistaa roiskeista, värikynän jäljistä ja muista tahroista.

Ruokapöydän pintamateriaaliin kannattaa kiinnittää huomiota. Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA5734/
Ruokapöydän pintamateriaaliin kannattaa kiinnittää huomiota. Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA5734/

Kokopuinen ruokapöytä on tyylikäs ja aikaa kestävä, ja tarvittaessa kulunut pöytälevy voidaan pintakäsitellä uudelleen. Kokopuuta kevyempää ulkoasua haluava voi valita viilupintaisen pöytätason, ja mahdollisimman ilmavaa vaikutelmaa etsivä puolestaan voi viehättyä lasipöydän höyhenenkevyestä ulkonäöstä. Ruokapöydän pintamateriaali voi olla myös esimerkiksi laminaattia tai linoleumia. Koska pintamateriaalit voivat erota toisistaan paljonkin, kannattaa ruokapöytäostoksilla usein turvautua ammattilaisen apuun.

20170228063336_572626_rantaniityntie_30_55
Lasipöytä tuo tilaan ilmavuutta. Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA5511/

Lue artikkelin toinen osa täältä!

 

Lue lisää:

Ideoita keittiön sisustukseen

Asunnon stailaaminen myyntikuntoon: keittiö ja kylpyhuone

Lisää tilaa! Viisi vinkkiä pienen asunnon sisustukseen

Jaa kirjoitus eteenpäin