| Avoinna arkisin klo 9-17

Käsitteet haltuun: mikä on varainsiirtovero?

09-05-2017

Mikä on varainsiirtovero?

Varainsiirtoveroksi kutsutaan veroa, joka maksetaan Suomessa kiinteistön, asunto-osakkeen tai muun arvopaperin hankkimisen yhteydessä. Varainsiirtoveron maksaa yleensä ostaja, ja veron määrä riippuu siitä, mitä ollaan ostamassa: Asunto-osakekaupassa varainsiirtovero on 2 % asunnon velattomasta hinnasta, ja kiinteistökaupassa varainsiirtoveron määrä puolestaan on 4 % kiinteistön kauppahinnasta. Varainsiirtovero maksetaan Verohallinnon tilille erillisten maksuohjeiden mukaisesti.

Milloin varainsiirtovero maksetaan?

Varainsiirtoveron maksamisen ajankohta määräytyy käytännössä sen mukaan, onko kyseessä asunto-osake vai kiinteistö, ja onko asuntokaupassa käytetty välittäjää vai ei. Varainsiirtoveroasiat käydään vielä tarkemmin läpi yhdessä välittäjän kanssa, ja välittäjäsi neuvoo sinua mielellään läpi kaupantekoprosessin.

Kiinteistönvälittäjän kautta tehdyssä asunto-osakkeen kaupassa vero maksetaan kaupantekotilaisuuden yhteydessä. Kiinteistönvälittäjän vastuisiin kuuluu huolehtia, että varainsiirtovero tulee maksetuksi, joten sinun ei ostajana tarvitse stressata, muistatko varmasti maksaa veron oikeaan aikaan.

Asunto-osakkeen ostamisen yhteydessä maksettavasta varainsiirtoverosta on tehtävä myös varainsiirtoveroilmoitus Verohallinnolle. Kun teet asuntokaupat kiinteistönvälittäjän kautta, varainsiirtoveroilmoituksen tekeminen ja toimittaminen Verohallinnolle on niin ikään välittäjän vastuulla. Ilmoituksen tekemisen jälkeen välittäjä antaa sinulle kopion tai tulosteen, josta ilmenee, että varainsiirtovero on maksettu.

Kiinteistön kaupassa varainsiirtovero maksetaan ennen lainhuudon tai kirjaamisen hakemista Maanmittauslaitokselta, viimeistään kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun kauppakirjat on allekirjoitettu. Toisin kuin asunto-osakkeen kohdalla, kiinteistökaupoista ei tarvitse tehdä erikseen varainsiirtoveroilmoitusta Verohallinnolle. Tarkemmat ohjeet varainsiirtoveron maksamiseen käydään vielä yhdessä läpi kaupanvahvistajan kanssa kaupantekotilaisuudessa.

Jos kyseessä on uudiskohde, on varainsiirtovero pääsääntöisesti maksettava kahden kuukauden kuluessa omistusoikeuden siirtymisestä, ja tällöin ostajan on huolehdittava itse varainsiirtoveroilmoituksen tekemisestä ja tarvittavien liitteiden toimittamisesta Verohallinnolle. Lue lisää uudiskohteen ostamisesta: Ostaisinko uudiskohteen?

Ensiasunnon ostaminen ja varainsiirtovero

Jos olet ostamassa ensiasuntoa ja täytät ensiasunnon ostajan kriteerit, ei sinun tarvitse maksaa ostamastasi kohteesta varainsiirtoveroa lainkaan, vaan pelkkä varainsiirtoilmoituksen tekeminen Verohallinnolle riittää. Sinut lasketaan ensiasunnon ostajaksi, jos olet kaupantekohetkellä 18-39-vuotias, asunto tulee asuinkäyttöösi ja olet muuttamassa siihen kuuden kuukauden kuluessa kaupanteosta, omistat asunnosta vähintään 50 % etkä ole aiemmin omistanut asunnosta tai asuinrakennuksesta 50 prosenttia. Kun teet asuntokaupat kiinteistönvälittäjän välityksellä, varainsiirtoveroilmoituksen tekeminen on tällöin yleensä kiinteistönvälittäjän vastuulla.

Asuntoa ostamassa vai vasta pohtimassa? Tutustu myytäviin asuntoihimme täällä!

 

Lue lisää:

Käsitteet haltuun: Mitä eroa on kiinteistöllä ja asunto-osakkeella?

Mitä kaupantekotilaisuudessa tapahtuu?

Ensiasunnon ostajan muistilista

Jaa kirjoitus eteenpäin