| Avoinna arkisin klo 9-17

Makuuhuoneen sisustus – sängyn valinta osa 2

19-02-2018

 

Nukkumisasento vaikuttaa sängyn valintaan

Nukutko kyljellään, vatsallaan vai selällään? Useimmat ihmiset nukkuvat kyljellään, vaikka nukahtaisivatkin johonkin muuhun asentoon. Nukkuma-asennolla on merkitystä sängyn ja patjan valinnalle. Nukkuessa sängyn tulee tarjota oikeanlainen tuki.

Kyljellään nukkuessa olkapään ja lantion tulee päästä painautumaan patjan sisälle, jotta selkärangalle sekä kylkikaarelle muodostuu oikeanlainen tuki. Selkärangan tulee olla suorassa kyljellään nukkuessa. Selällään nukuttaessa tärkeää on, että koko selkä ja alaselkä ovat kosketuksissa patjaan. Mikäli selällään nukkuessa selän ja patjan välille jää tilaa, on patja liian kova.

Sängyn ja patjan lisäksi nukkumisasentoon vaikuttavat myös valitut tyynyt. Kyljellään ja selällään nukkuvan hyvä valinta on muotoiltu tyyny, joka tukee kaularankaa. Mahallaan nukkuvan on kiinnitettävä huomiota tyynyn paksuuteen ja ohut tyyny on parempi valinta. Niska-hartiaseudun vaivat voivat olla seurausta vääränlaisesta tyynystä tai huono tyyny voi pahentaa vaivoja.

Nukkujien erilaiset tarpeet

Nukkujan koolla on merkittävä vaikutus sängyn ja patjan valintaan. Isokokoinen, painava henkilö tarvitsee erilaisen patjan kuin pieni ja kevyt henkilö. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että painavampi nukkuja tarvitsee jäykemmän patjan ja kevyt nukkuja pehmeämmän patjan. Patjan jäykkyyteen kuitenkin vaikuttaa myös nukkuma-asento ja muut tarpeet, esimerkiksi mahdolliset selkävaivat.

Parisängyssäkin sängyn puolet voivat olla erilaiset. Joustinpatjoissa on usein eri pehmeydet eri puolilla. Toinen nukkuja voi käyttää patjan pehmeämpää puolta ja toinen kovempaa. Moottoroitu sänky tarjoaa mahdollisuuden säätää sängyn asentoa erikseen molemmille nukkujille.

Myös sijauspatjan valinnalla voidaan vaikuttaa nukkumiseen yksilöllisesti, mutta yhteinäisellä sijauspatjalla saadaan myös yhtenäisyyttä sänkyyn, mikäli sijauspatjan alla on erilaiset patjat. Mikäli toinen nukkuja kääntyilee paljon unissaan ja häiritsee toisen unia, kannattaa harkita jousetonta patjaa. Myös tyynyt tulee valita nukkujan tarpeen mukaan ja peitto voi olla joko henkilökohtainen tai yhteinen.

Sängyn valinta

Sängyn valinta – käyttöikä

Laadukas sänky kestää pitkään, mutta ei ole ikuinen. Sängyn maksimi-ikänä voidaan pitää 15 vuotta. Käännettävät patjat lisäävät sängyn käyttöikää, mutta eivät loputtomiin. Sijauspatjat tulisi uusia tiheämmin, noin 3 – 5 vuoden välein. Sijauspatjan suojalla käyttöikää voi pidentää. Suoja ja patjan päällinen tulee pestä säännöllisesti.

Kulunut ja joustavuuden menettänyt patja on ikävä nukkumiseen. Vanha patja voi häiritä unia tai aiheuttaa selkävaivoja.

Materiaaleihin on syytä kiinnittää huomiota jo sänkyä ostaessa, sillä ne vaikuttavat myös sängyn kestävyyteen ja käyttöikään. Sängyn tulee kestää kulutusta.

Sänkykaupoilla on hyvä olla apuna asiantunteva myyjä, joka osaa kysellä tarpeistasi ja suositella sopivia tuotteita. Itse kannattaa myös olla hereillä ja kertoa omista tarpeista ja toiveistaan. Muista myös kokeilla sänkyä liikkeessä.

Makoisia unia!

Lue lisää aiheesta:

Makuuhuoneen sisustus – sängyn valinta osa 1

Ideoita makuuhuoneen sisustukseen

 

Jaa kirjoitus eteenpäin