| Avoinna arkisin klo 9-17

Käsitteet haltuun: Mitä ovat yhtiövastike, hoitovastike ja rahoitusvastike?

13-03-2018

Yhtiövastikkeen maksu kuuluu asunto-osakkeen omistajalle

Asunto-osakkeen ostaja ei varsinaisesti osta asuntoa vaan osakkeen, jolla saa hallintaoikeuden yhtiöjärjestyksessä määrättyyn huoneistoon tai muuhun osaan yhtiön hallitsemasta rakennuksesta tai kiinteistöstä. Asunto-osake voi olla muutakin kuin kerros- tai rivitaloasunto, esimerkiksi osa paritalosta tai useammasta erillistalosta.

Yhtiövastike

Yhtiövastikkeella tarkoitetaan asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä määrättyjen perusteiden mukaan määräytyvää maksua, joka peritään jokaiselta taloyhtiön osakkaalta. Maksulla katetaan yhtiön menoja. Yhtiövastike ei ole erillinen maksu hoitovastikkeen ja mahdollisen rahoitusvastikkeen lisäksi, vaan itseasiassa koostuu näistä kahdesta.

Yhtiövastikkeesta säädetään asunto-osakeyhtiölaissa: ”Osakkeenomistaja on velvollinen maksamaan yhtiön menojen kattamiseksi yhtiövastiketta yhtiöjärjestyksessä määrättyjen perusteiden mukaan.” (Asunto-osakeyhtiölaki luku 3 1§)

Hoitovastike

Hoitovastikkeen määrän päättää varsinainen yhtiökokous vuosittain. Hoitovastikkeella katetaan rakennuksen ylläpito, pienet yllättävät korjaukset sekä monenlaisia yhtiön juoksevia kuluja.

Rahoitusvastike

Rahoitusvastikkeella maksetaan taloyhtiön pitkäaikaista pääomalainaa sekä korkokuluja. Rahoitusvastiketta kutsutaan myös pääomavastikkeeksi. Rahoitusvastike maksetaan kuukausittain osana yhtiövastiketta tai yhtiölainaosuuden voi maksaa kerralla pois asunnon oston yhteydessä.

Mitä kuluja yhtiövastikkeella maksetaan?

Minkälaisia kuluja yhtiövastike tarkemmin ottaen kattaa? Yhtiövastike voi kattaa muun muassa:

  • Kiinteistön hankinnan ja rakentamisen kuluja
  • Mahdollisen maa-alueen vuokran
  • Lämmityskustannukset, vesi- ja jätemaksut, puhtaanapidon kustannukset
  • Yhtiön käyttämän sähkön, esimerkiksi ulkovalaistus
  • Isännöintipalkkiot
  • Vakuutusmaksut sekä katumaksut
  • Kiinteistörakennusten peruskorjauksen, lisärakentamisen tai laajentamisen kulut
  • Kiinteistön käyttöön liittyvän hyödykkeen tai yhtiön toimintaan liittyvän yhteishankinnan kulut, esimerkiksi internet-palvelun hankinta
  • Viranomaistahojen perimät maksut, esimerkiksi kiinteistövero

Yhtiövastikkeen määrä päätetään yhtiöjärjestyksessä, ja vastikkeelle on toteuduttava maksuperusteet. Perusteina voi olla esimerkiksi huoneiston pinta-ala tai osakkeiden lukumäärä. Myös esimerkiksi luotettavasti arvioitavissa olevat LVI-kustannukset voivat toimia perusteena. Kun käsitteet ovat hallussa, voi asuntokaupoille suunnata turvallisin mielin.

Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä avuksi löytyy tästä!

Lue lisää aiheesta:

Pieni opas kodinvaihdosta haaveilevalle

Ensiasunto mielessä, mitä tulisi ottaa huomioon?

Näin asunnon osto etenee! Pieni muistilista ostajalle

Jaa kirjoitus eteenpäin