| Avoinna arkisin klo 9-17

Sauna on kodin sielu

19-12-2017

Millainen saunoja, sellainen kiuas

Kuulutko sinä niihin, joille puukiuas on se ainoa oikea vaihtoehto? Niin kuuluu moni muukin – mutta onneksi myös sähkökiuas voi tarjota erinomaiset löylyt etenkin silloin, kun se on mitoitettu saunan kokoon sopivaksi.

Tämän hetken trendikkäimpiä kiukaita ovat niin sanotut pilarikiukaat. Suuren kivimääränsä ansiosta pilarikiukaan löylyt ovat pehmeät, ja saunakokemus on miellyttävä myös matalammissa lämpötiloissa. Jos haluat kiukaan sulautuvan mahdollisimman hyvin ympäristöönsä, voi ratkaisu silloin olla lauteisiin integroitava kiuas. Integroitavan kiukaan pintalämpötila on sen verran matala, että kiuas on turvallista sijoittaa lauteiden lähelle. Matala pintalämpötila on turvallisuutensa vuoksi myös monien lapsiperheiden mieleen.

Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA6119/
Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA6119/

Itse kiukaan lisäksi myös erilaisia kiuaskiviä on markkinoilla runsaasti, ja niiden materiaali, koko ja muoto vaikuttavat saunomiskokemukseen. Saunakivetkin kannattaa vaihtaa säännöllisesti. Kun vaihdat kiuaskiviä, tarkista ohjeista oikeaoppinen ladontatapa, sillä se vaikuttaa merkittävästi löylytehoon.

20171121122810_945146_Roosankuja_12_-9

Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA6113/

Saunan valaistus

Saunassa ei yleensä kaivata kovin tehokasta valaistusta, vaan mukavinta on saunoa hämärässä ja tunnelmallisessa saunassa. Perinteinen, vanhan ajan saunatunnelma syntyy luonnonvalosta, ja etenkin valoisina kesäiltoina pehmeä luonnonvalo voi riittääkin ainoaksi valaistukseksi. Talvihämärässä luonnonvalo ei kuitenkaan riitä, ja silloin apuun tarvitaan erillistä tunnelmavalaistusta.

Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA6078/
Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA6078/
20170917115622_608234_PIKKARALANTIE_10_A_127 (1)
Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA5999/

Suosituimpia valaistusratkaisuja saunaan ovat erilaiset epäsuorat valaisimet, jotka ovat usein niin sanottuja kuituvalaisimia. Epäsuora valaistus voidaan kohdistaa esimerkiksi saunan seiniin, alemmille lauteille tai kattoon, jolloin saunan pintamateriaalit korostuvat kauniisti. Kuituvalojen avulla korostettu kiuas tai kiukaan takana oleva tehosteseinä luo hienon tunnelman saunaan.

20170630215555_781267_Turkkitie_28_-8 (1)
Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA5806/

Sauna kauniiksi huoltamalla

Saunan toimintaan ja käyttömukavuuteen vaikuttaa hyvän suunnittelun ohella myös säännöllinen huolto. Monen mielestä parhaat ajankohdat saunan pesuun ovat juuri ennen juhannusta ja joulua, sillä juhannussaunassa ja joulusaunassa käynti on monessa suomalaisessa perheessä olennainen osa juhlapäivien viettoa. Käyttötiheydestä riippuen sauna olisikin hyvä pestä muutaman kerran vuodessa perusteellisesti miedolla pesuaineella.

Puhdistuksen lisäksi lauteet kaipaavat säännöllisesti myös parafiiniöljykäsittelyä, mikä suojaa lauteita lialta ja liialta kosteudelta. Lauteiden kunnossapitoa helpottaa, kun käytät saunoessa lauteiden suojana laudeliinaa. Laudeliinat ovat paitsi hyödyllisiä, myös kaunis osa saunan sisustusta.

20171213145902_551888_Leimaajantie_13_
Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA6151/
Kuva: Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA6060/
Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA6060/

Saunan ilmanvaihdosta huolehtiminen pitää saunatilat hyväkuntoisina ja pitkäikäisinä. Tuuleta sauna käytön jälkeen perusteellisesti ja avaa venttiilit, jotta ilma pääsee vaihtumaan. Laita saunomisen lopuksi löylykauha ja -kiulu kuivumaan ja odottelemaan seuraavaa käyttökertaa.

Jaa kirjoitus eteenpäin