| Avoinna arkisin klo 9-17

Sijoitusasunnon vuokraus

19-08-2019

Sijoitusasunnon vuokraus – asuntoilmoitus

Sijoitusasunnon vuokraus alkaa markkinoimalla asuntoa potentiaalisille vuokralaisille. Asuntoilmoitukseen kannattaa panostaa. Tärkeää on, että ilmoituksessa on selkeästi kerrottu kaikki oleelliset tiedot asunnosta: asunnon koko, sijainti, asuntotyyppi, vuokra, vuokravakuuden määrä, asunnon vapautuminen ja asunnon kunto.

Asuntoilmoituksessa on hyvä olla myös selkeät ja totuudenmukaiset kuvat asunnosta. Kuten asunnon myynti-ilmoituksissa, myös vuokrailmoituksissa kuvat kiinnittävät usein ensimmäisenä huomion.

Mikäli asunnossa on jotain erityispiirteitä, kannattaa ne tuoda esiin. Tällaisia voivat olla esimerkiksi oma sauna, parveke (mainitse, jos parveke on lasitettu), liitännät omalle pyykinpesuokneelle, parvi, vaatehuone. On hyvä myös mainita taloyhtiön mahdolliset yhteistilat, kuten taloyhtiösauna tai pyykinpesutupa.

Vuokralaisen valinta

Vuokralaisen valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Ensimmäisenä kannattaa miettiä oma kohderyhmä, millaista vuokralaista haet. Kun tiedät, millaista vuokralaista haet, voit paremmin kohdentaa sijoitusasuntosi markkinoinnin.

Asuntonäytöissä haastattele potentiaalisia vuokralaisia. Parasta on, jos voit yleisten näyttöjen lisäksi järjestää henkilökohtaisia näyttöjä, joissa voit jutella ehdokkaan kanssa enemmän kuin yleisnäytössä. Kannattaa esimerkiksi kysyä, missä mahdollinen vuokralaisesi on töissä tai opiskelee ja onko hänellä lemmikkejä. Voit myös pyytää edellisen vuokranantajan yhteystiedot ja kysyä tältä mahdollisesta vuokralaisestasi. Tarkista aina vuokralaisen henkilötiedot sekä tämän luottotiedot ennen vuokrasopimuksen tekoa!

Sijoitusasunnon vuokraus – vuokrasopimus

Kun sopiva vuokralainen on löytynyt, on aika laatia vuokrasopimus. Sopimuksen tulee olla lain mukainen, mutta sen on hyvä täyttää myös hyvän vuokratavan ohjeet.

Netistä löytyy paljon erilaisia vuokrasopimuspohjia, mutta niissä ei aina ole huomioitu kaikkia oleellisia kohtia. Parasta on käyttää ammattilaisten laatimaa vuokrasopimuspohjaa. Sopimuksia tehdään aina vähintään kaksi kappaletta, yksi molemmille sopimuksen osapuolille.

Vuokrasopimuksessa on syytä löytyä seuraavat tiedot ja ehdot: molempien sopimusosapuolten henkilötiedot, vuokran kohde, vuokran suuruus, vuokra-aika, vuokravakuus, vuokrankorotusehdot, kotivakuutus, remontit, lemmikit sekä tupakointi.

Edellä mainitut kohdat tulee kirjata mahdollisimman tarkasti sopimukseen. Vuokran suuruuden lisäksi tulee olla kirjattuna vuokranmaksupäivä sekä tili, jolle vuokra maksetaan. Mainitse myös viivastyskoron periminen voimassaolevan korkolain mukaan. Mainitse myös mahdolliset muut maksut, kuten vesimaksu, ja kuka on vastuussa sähkösopimuksen teosta.

Vuokrankorotusehdon tulee olla selkeä ja mainittuna sopimuksessa. Korotusehto voi olla esimerkiksi sidottu indeksiin tai kiinteä prosenttimäärä. Myös vuokrankorotuksen päivämäärä tulee merkitä sopimukseen.

Vuokra-aika voi olla määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva. Asuntosijoittajille suositellaan usein vuoden määräaikaisten sopimusten tekoa. Saman vuokralaisen määräaikainen sopimus voidaan tietenkin uusia ja kustannustehokkainta onkin saada pitkäaikainen vuokralainen.

Vuokravakuuden määrä, eräpäivä ja maksutiedot tulee olla kirjattuna vuokrasopimukseen. Lisää vuokrasopimukseen myös vaatimus kotivakuutuksesta. Luovuta avaimet aina vuokralaiselle vasta, kun vuokravakuus on maksettu ja vuokralainen on esittänyt todistuksen kotivakuutuksesta.

Sopimukseen on tärkeä kirjata, ettei vuokralaisella ole oikeutta remontoida asuntoa ilman lupaasi. Kirjaa esimerkiksi ”muut ehdot”-kohdan alle myös sallitko asunnossa lemmikkejä tai tupakointia.

Vuokrasopimukseen voi lisätä myös liitteitä. Liite voi olla vaikkapa allekirjoitettu todistus avainten luovutuksesta, jossa on sekä luovutuspäivämäärä että luovutettujen avainten määrä. Erilliseksi liitteeksi kannattaa liittää myös dokumentti asunnon kunnosta. Kun asunnon kunto on tarkastettu ja dokumentoitu, mielellään kuvien kanssa, on vuokralaisen pois muuttaessa helppo tarkastaa, missä kunnossa asunto oli vuokrasuhteen alkaessa, ja mitkä mahdolliset vauriot on vuokralaisen aiheuttamat.

Käy vuokrasopimus ja sen ehdot sisältöineen läpi vuokralaisen kanssa vuokrasopimuksen allekirjoituksen yhtyedessä. Kun vuokrasuhde on lähtenyt käyntiin, seuraa vuoranmaksua säännöllisesti. Mahdollisiin ongelmiin kannattaa puuttua heti.

Vuokranantajana kannattaa lähestyä vuokralaista asiakkaana. Ystävällisenä ja kunnioittavana vuokranantajana saat itsellesi hyvän vuokralaisen!

Lue lisää:

Vinkkejä sijoitusasunnon hankintaan

Miten löytää sijoitusasuntoon hyvä vuokralainen?

Jaa kirjoitus eteenpäin