| Avoinna arkisin klo 9-17

Viihtyisä piha kruunaa kodin

17-05-2016

 

Panosta sisäänkäyntiin

Ensivaikutelma asunnosta luodaan usein jo ennen kuin ulko-ovesta on edes ehditty astua sisään. Siisti ja hoidettu piha kaunistaa koko ympäristöä ja luo positiivisen mielikuvan myös itse asunnosta. Piha-aluetta kannattaakin ajatella ikään kuin asunnon käyntikorttina: se kertoo yhdellä silmäyksellä, mitä asunnossa on odotettavissa, ja onko kiinteistön kunnossapidolle maltettu varata riittävästi aikaa.

Pihasta saat helposti siistimmän näköisen jo siistimällä lasten lelut ja muut tavarat yhteen paikkaan, josta ne saa helposti esille aina tarvittaessa. Jos kuistin maalipinta on jo parhaat päivänsä nähnyt tai etupihan kiveys kaipaisi uudistusta, harkitse, olisiko tänä kesänä viimein aikaa pienelle piharemontille. Pienillä teoilla voit saada aikaan suuren muutoksen, ja kodistasi entistä kutsuvamman näköisen.

Tarjoa näkösuojaa

Me suomalaiset olemme yksityisyyttä arvostavaa kansaa. Monelle omakotitalo onkin ainoa oikea vaihtoehto juuri sen tarjoaman oman rauhan takia. Vaikka naapureita on aina mukava tavata, haluaa moni silti kotinsa takapihan olevan se yksityinen alue, jonka suojassa voi ladata rauhassa akkujaan ja nauttia kesän lämmöstä.

Yksityisyyttä ja näkösuojaa saat pihalle helposti erilaisilla aitaratkaisuilla. Kuusi- tai muu pensasaita on perinteinen ja kaunis ratkaisu, mutta vaatii yleensä säännöllisiä hoitoleikkauksia, ja sen kasvattamisessa menee aikaa. Pikaisesti näkösuojaa kaipaava voi rakentaa esimerkiksi puuaidan tai hankkia erilaisia aitaelementtejä valmiina. Ennen kuin alat aidanpystytyspuuhiin, muista tarkistaa lupa-asiat. Aidan rakentamiseen saatat tarvita toimenpide- tai rakennusluvan asuinkunnastasi riippuen. Toki myös naapureiden kanssa on kohteliasta keskustella suunnitelmista, ennen kuin alat pystyttää aitaa tonttienne rajalle.

Korista piha kasveilla

Kauniisti kukkivat omenapuut, runsassatoiset marjapensaat tai huolellisesti istutetut perennapenkit ovat loistavia esimerkkejä siitä, miten kasvillisuuden avulla kiinteistöstä saadaan loihdittua valloittava ja idyllinen kokonaisuus. Viherpeukalolle on luontevaa suunnitella pihan istutukset itse, mutta nykyään yhä useampi turvautuu pihan suunnittelussa mielellään ammattilaisen apuun.

Olitpa sitten omatoiminen viherrakentaja tai luotitpa ammattilaisen visuaaliseen silmään, kannattaa tässäkin asiassa muistaa, että maltti on valttia. Monet kasvit kasvavat hitaasti, ja pihan saattaminen lopulliseen loistoonsa saattaa kestää useamman vuoden. Kaikki kasvit eivät myöskään sovi kaikille pihoille, vaan kasvien menestyminen riippuu pitkälti maaperän ominaisuuksista.

Asunnon jälleenmyyntiarvon kannalta ei ole oikeaa vastausta sille, millainen piha olisi kaikkein paras. Jokainen piha on yksilöllinen ja asukkaidensa näköinen. Yksi nauttii luonnonmukaisesta ja rönsyilevästä puutarhasta, kun taas toisen silmä lepää siisteissä kasvirivistöissä ja suorissa reunakiveyksissä. Kolmannelle tasainen ja laaja nurmikko tarjoaa parhaat edellytykset pihasta nauttimiseen. Kunhan piha on rakkaudella hoidettu, se kiinnittää varmasti myös muiden huomion. Mukavia kesähetkiä pihalla!

Sitä oikeaa unelmakotia etsimässä?

Tutustu myytäviin asuntoihimme täällä.

Lue lisää aiheesta:

Neljä seikkaa, jotka määräävät asunnon hinnan

Kerrostalon yhteisöllisyyttä vai omakotitalon rauhaa? Vertailussa eri asuntomuodot

Muuttaisinko omakotitaloon?

Jaa kirjoitus eteenpäin