| Avoinna arkisin klo 9-17

Ihana valo! Vinkit kodin valaistukseen, osa 2

13-09-2016

Keittiö – työtasojen tehokasta valoa ja ruokailutilan tunnelmaa

Keittiötilojen valaistus voidaan jakaa kahteen osaan: miellyttävän ruuanlaiton mahdollistavaan työtasojen valaistukseen sekä ruokailutilan valaistukseen, jossa puolestaan korostuvat kiireettömät ja tunnelmalliset valaisinratkaisut. Näiden lisäksi keittiössä tulee olla toimiva yleisvalaistus. Yleisvalaistuksen tarve riippuu pitkälti keittiön koosta: pienessä keittiössä ruokapöydän yllä sijaitseva valaisin voi riittää valaisemaan koko tilan, kun taas suuremmassa keittiössä tarvitaan tehokasta lisävaloa työtason ja ruokapöydän valaisimien lisäksi.

Keittiön työtasojen valaisimet saavat olla valoteholtaan voimakkaitakin, sillä niiden tehtävänä on varmistaa osaltaan, että ruuanlaitto sujuu turvallisesti. Perinteiset, yläkaappien alle sijoitettavat loisteputkivalaisimet ovat jo muutaman vuoden ajan olleet vähenemään päin, sillä ledinauhat ja erilaiset kalusteisiin integroitavat valaisinratkaisut ovat yhä useamman sisustajan suosiossa. Silti loisteputkivalaisimet ovat edelleen toimiva ratkaisu, mikäli huolehditaan siitä, ettei niistä tuleva valo häikäise keittiössä olijoita tai ruokapöydän äärellä istujia.

Työtasojen valaistusta suunniteltaessa on tärkeää ottaa huomioon, että valon tulee jakaantua pinnoille tasaisesti ”pistemäisesti” suunnatun valon sijaan. Valo ei myöskään saisi häikäistä pöytäpintojen, kuten tiskipöydän tai korkeakiiltoisen työtason kautta.

Kodin valaistus (Salvostie 25)

Ruokailutilan valaistuksessa kannattaa puolestaan satsata tunnelmalliseen yleisilmeeseen. Ruokapöydän ylle sijoitettava riippuvalaisin on paitsi valontuoja, myös ruokailutilan yleisilmettä merkittävästi muokkaava sisustuselementti. Ruokapöydän koosta riippuen valaisimia voi olla yksi tai useampi – tärkeintä on, että valaisin on sijoitettu niin, ettei se häikäise ruokapöydän ääressä olijoita.

Koska ruokapöytä on harvoin pelkästään ruokapöytä, himmennettävien valaisimien avulla ruokailutilan valaistusta voidaan säädellä käyttötarkoituksen mukaan. Kun pöydän ääressä luetaan päivän lehtiä, askarrellaan tai työskennellään, on riittävän tehokas valonsaanti tärkeää, kun taas ruokailuhetkien yhteydessä hämärämpi valaistus tekee syömisestä entistä nautinnollisempaa.

20160829133504_990746_jumppajussintie_12_33

Työhuone – luonnollista valoa käyttötarkoituksen mukaan

Työhuoneessa toimivin valaistus riippuu siitä, millaisia askareita huoneessa tavallisesti suoritetaan. Yleisohjeena työhuoneen valaistuksesta voidaan sanoa, että sen olisi hyvä muistuttaa sävyltään mahdollisimman paljon luonnonvaloa – näin tilassa on miellyttävä työskennellä, eivätkä värisävyt vääristy esimerkiksi liian lämpimän sävyisen valaistuksen vuoksi.

Tehokas yleisvalaistus takaa, etteivät silmät rasitu näyttöpäätteen ääressä liian hämärässä huoneessa. Epäsuora valaistus puolestaan estää valon ikävän heijastumisen näytöltä. Yleisvalaistuksen lisäksi työpöytä kaipaa seurakseen erillistä liikuteltavaa ja säädeltävää kohdevaloa etenkin silloin, jos pöydän ääressä kirjoitetaan, tehdään käsitöitä tai suoritetaan muita tarkkuutta vaativia tehtäviä.

Kodin valaistus työhuoneessa (Tulustie 2)

Näiden työpisteen perusvalaisimien lisäksi mikään ei estä lisäämästä työhuoneen viihtyisyyttä myös muilla valaisinratkaisuilla. Inspiroivassa työhuoneessa on tilaa myös kauniille koristevalaisimille ja kodikkaille tunnelmavalaisimille. Tunnelmallisessa kotitoimistossa työskentelykin sujuu kuin tanssi!

Lue juttusarjan viimeinen osa täältä.

 

Muutetaanko yhdessä unelmat kodiksi?

Aurea LKV

Lue lisää:

Vinkit kodin valaistukseen, osa 1

Kodin työpiste toimivaksi!

 

Jaa kirjoitus eteenpäin