| Avoinna arkisin klo 9-17

Vinkit kodin valaistukseen, osa 3

20-09-2016

Valoisa eteinen toivottaa tulijan tervetulleeksi

Eteisen merkitystä ei sovi väheksyä – vaikka sitä tulee helposti ajateltua pelkkänä läpikulkuväylänä, todellisuudessa eteinen toimii käyntikorttina koko kodille. Liian hämärä eteinen ei houkuttele astumaan peremmälle, mutta toisaalta häikäisevän kirkas valokaan ei kutsu luokseen juuri sen enempää. Eteisen houkuttelevuus ja kodikkuus ovat tärkeitä seikkoja myös asuntonäytössä, sillä ensivaikutelmalla on suuri merkitys sille, millainen kuva kohteesta piirtyy ostajaehdokkaiden mieliin.

Ihanteellisin eteisen valaistus on lämmin ja tunnelmallinen, mutta toisaalta riittävän kirkas, jotta oikeat kengät löytyvät kenkätelineestä sujuvasti ja avaimet, laukku ja muut tärkeät välineet on helppo napata mukaan ulos lähtiessä. Tasaisen yleisvalaistuksen voi toteuttaa esimerkiksi katon tai seinien kautta heijastuvan, epäsuoran valaistuksen avulla tai valoa eri suuntiin heijastavien valaisimien avulla. Jos valoteho ei riitä valaisemaan kaappeja tai hattuhyllyä, voidaan valaistusta täydentää esimerkiksi hyllyille suunnattavilla spottivaloilla, ledinauhoilla tai vastaavilla kohdevalaisimilla.

Eteisen valaistussuunnittelu

Usein eteisen seinällä on peili, johon luodaan vielä viimeinen silmäys ennen astumista ulkomaailmaan. Jotta peilikuvaan saadaan kohdistettua tarpeeksi valoa, voidaan peilin läheisyyteen sijoittaa seinävalaisimet antamaan lisätehoa valaistukseen. Tasainen valaistus varmistaa, ettei peilikuvaan muodostu ikäviä varjoja, ja omakuva on hyvin nähtävissä kauttaaltaan.

Tunnelmaa ja lukulampun valoa makuuhuoneeseen

Jos sinun pitäisi kuvailla unelmiesi makuuhuonetta adjektiiveilla, millaisia sanoja käyttäisit? Todennäköisesti sanavalintasi olisivat sellaisia, kuten kutsuva, tunnelmallinen tai rauhallinen – onhan makuuhuoneen tehtävä tarjota ennen kaikkea rauhallinen ympäristö lepoa ja rentoutumista varten. Tunnelmallisuus ja levollisuus korostuvat myös makuuhuoneen valaisinvalinnoissa, ja erityisen hyvin makuuhuoneeseen soveltuukin lämmin ja häikäisemätön valaistus.

Makuuhuoneen valaistussuunnittelu

Makuuhuoneen valaistuksen tarpeeseen vaikuttavat luonnollisesti myös huoneen muut käyttötarkoitukset. Mikäli makuuhuoneeseen on sijoitettu myös työpiste tai vaikkapa meikkauspöytä, vaaditaan valaistukselta enemmän tehoja kuin pelkästään nukkumista varten pyhitetyssä makuuhuoneessa. Kattoon ripustettava yleisvalo helpottaa huoneen siivousta, mutta lukemista ja sängyllä rentoutumista varten kattovalaisin ei ole ihanteellisin ratkaisu, sillä se häikäisee helposti. Erilaisten läpikuultavien varjostimien avulla saat valon suodattumaan makuuhuoneeseen kauniisti, ilman häikäisyn vaaraa.

Monelle kenties tärkein osa makuuhuoneen valaistusta on toimiva lukuvalo. Lukuvalot sijoitetaan sängyn viereen joko seinään kiinnittäen tai erilliselle yöpöydälle. Himmennettävä ja suunnattava lukuvalo on mukava etenkin silloin, kun nukkujia on useampi kuin yksi – näin toinen voi lukea niin, että toinen voi nukkua vieressä unen häiriintymättä. Lukuvalojen ja yleisvalon ohella kannattaa huolehtia siitä, että vaatekaappeihin tulee riittävästi valoa. Tasaisesti kohdistetun vaatekaapin valaistuksen avulla vaatteet erottuvat hyvin ja löytyvät hyllyiltä helposti.

Makuuhuoneen valaistussuunnittelu

Kysy apua ammattilaiselta

Hyvin suunniteltu valaistus palkitsee käyttäjänsä joka päivä, ja siksi kodin toimivan valaistuksen eteen kannattaa nähdä hieman vaivaa. Sisustusliikkeiden ammattitaitoinen henkilökunta osaa kertoa eri lamppujen ominaisuuksista ja valaisinten ihanteellisesta sijoittelusta eri huoneisiin. Kysy siis rohkeasti neuvoa valaisinostoksilla!

Muutetaanko yhdessä unelmat kodiksi?

Aurea LKV

Lue lisää:

Vinkit kodin valaistukseen, osa 1

Vinkit kodin valaistukseen, osa 2

Jaa kirjoitus eteenpäin