| Avoinna arkisin klo 9-17

Vinkkejä etätyöskentelyyn – toimiva työpiste kaiken A ja O

20-04-2020

Pidä työpisteesi siistinä

Epäjärjestys voi syödä motivaatiota ja siksi onkin tärkeää huolehtia työpisteen siisteydestä. Tavarapaljoudessa tärkeät dokumentit hukkuvat helposti ja juuri silloin, kun eniten tarvitsisi, ei niitä löydy mistään. Työpäivän lopuksi olisi hyvä siistiä ylimääräiset tavarat piiloon, jotta ne voi taas seuraavana työpäivänä kaivaa esiin. 

 

Hahmottele päivän tavoitteet listaksi

Tehtävälistat edistävät tehokasta työskentelyä. Päivän agenda hahmottuu helpommin tehtävälistan avulla, jossa on luokiteltu askareet tärkeysjärjestykseen. Tällä tavoin, vaikka et saisi kaikkea suoritettua, on todennäköisempää, että kuitenkin saat enemmän aikaan kuin ilman tehtävälistaa.

 

Tee selkeä raja työ- ja vapaa-ajan välille

Moderni työkulttuuri voi uuvuttaa helposti, jos oletetaan ympärivuorokautista saatavilla olemista. Etätyöskentely voi lisätä tunnetta siitä, että koko ajan on oltava tavoitettavissa tai toisaalta voi olla houkuttelevaa hoitaa pieniä työaskareita silloin tällöin, myös työajan ulkopuolella. Pidemmän päälle tämä voi lisätä haitallista stressiä ja pahimmillaan aiheuttaa loppuunpalamisen. Säästele siis voimavarojasi ja tarkkaile jaksamistasi.

 

Vapaa-ajalla on tärkeää poistua välillä sisätiloista, kuitenkin viranomaisten suositusten mukaisesti. Esimerkiksi kävely välttäen kontaktia muihin ulkoilijoihin voi virkistää ja lisätä voimavaroja arjen haasteista selviämiseen.

 

Vertaistukea etänä

Sosiaalinen kanssakäyminen on ihmisen perustarve. Koronatilanteen takia suositellaan välttämään fyysisiä ihmiskontakteja mahdollisuuksien mukaan, mutta tekniikan ansiosta voi esimerkiksi työkavereihin olla yhteydessä etänä. Työpaikan yhteishenkeä lisää kanssakäyminen myös näin korona-aikana sekä työkaverit voivat tarjota vertaistukea, kun tuntuu, että seinät kaatuvat päälle. 

 

Pidä kiinni rutiineista

Etätyöskentelyn tehokkuutta voi lisätä pyrkimys ylläpitää samoja rutiineja kuin työpaikallakin. Jos lounastaukosi on 11.30, niin kokeile noudattaa samaa aikataulua myös kotona. Rutiinit helpottavat selviytymistä tästä poikkeuksellisesta ajasta.

 

Taukojen pitäminen on tärkeää jaksamisen ylläpitämiseksi. Nauti kuppi kahvia välillä ja poista työt hetkeksi mielestäsi. 

 

Pyhitä itsellesi oma työskentelytila

Työskentelyyn tai opiskeluun on helpompi keskittyä, jos ulkoiset häiriötekijät rajoitetaan minimiin. Työpiste tulisi varata vain työskentelyyn, jolloin raja vapaa-ajan ja työajan välillä on selkeämpi, eikä toinen vie aikaa toiselta. 

 

Oma toimisto kodin ulkopuolella voi olla juuri mitä tarvitset, jos kotona tuntuu mahdottomalta keskittyä. Hanki itsellesi työhuone meidän avullamme: https://www.aurealkv.fi/

 

Jaa kirjoitus eteenpäin