| Avoinna arkisin klo 9-17

Kierrätys – älä unohda kevätsiivouksen yhteydessä!

20-04-2020

Lajittelun ei tarvitse olla vaikeaa – hyödynnä sovellusta!

Kierrättäminen voi tuntua välillä vaikealta, kun täytyy löytää niin monelle erilaiselle esineelle oikea kohde ja vaihtoehtoja on niin paljon. Onneksi avuksemme on kehitetty monia avustavia sovelluksia, jotka neuvovat oikeaoppisessa kierrättämisessä. Tutustu esimerkiksi Helsingin seudun ympäristöpalvelujen kehittämään jäteoppaaseen.

 

Nykyään on tarjolla myös erilaisia arkea helpottavia palveluita esimerkiksi pullojen kierrättämiseen. Canit on kotimainen mobiilisovellus, jossa käyttäjät myyvät sekä ostavat pantillisia tölkkejä ja pulloja toisiltaan, jolloin molemmat osapuolet hyötyvät ja pullot ja tölkit päätyvät kierrätykseen. 

 

Pidä kierrätyspiste siistinä

Kierrätyspisteet ovat usein useamman henkilön käytössä, jolloin on kohteliasta huomioida kanssakäyttäjät. Jos kierrätyspiste on täynnä, ei keräysastioiden ulkopuolelle saa jättää roskia, jotteivat esimerkiksi eläimet sotkisi keräyspistettä. Tällöin suositellaan soittamaan kierrätyspisteen tyhjennyksestä vastaavalle yritykselle tai henkilölle.

 

Kierrätyspisteelle ei saa tuoda asiaan kuulumattomia tavaroita tai jätteitä. Tällaisia ovat esimerkiksi huonekalut ja muu soveltumaton jäte, jota ei ole tarkoitettu kierrätyspisteelle tuotavaksi. 

 

Taloyhtiöllä vastuu jätepisteiden ylläpidosta

Jätelaki velvoittaa taloyhtiöt edistämään kiertotaloutta vähentämällä jätteen syntyä ja edistämällä kierrätystä. Useimpien taloyhtiöiden kierrätyspisteistä löytyy kartonki-, paperi-, biojäte- ja lasi sekä pienmetallikeräys polttokelpoisen jätteen lisäksi. 

 

Kierrätyspisteeseen liittyvissä ongelmissa tulisi ottaa yhteyttä taloyhtiöön. Yhteystiedot löytyvät usein kierrätyspisteen yhteydestä. Kierrätyspisteillä on ohjeet oikeaoppiseen lajitteluun.

 

Löydä lähin kierrätyspisteesi

Kierrätyksen ekologisuutta syö, jos kierrätyspisteelle täytyy kulkea pitkiä matkoja autolla. Kierrätyksestä on hyvä muodostaa rutiini, jotta jäte ei jää lojumaan, jolloin esimerkiksi tölkkien palauttaminen voi muodostua suureksi taakaksi, jos palautettavaa on kertynyt pussitolkulla. Ekologisin tapa viedä kierrätettävä jäte keräyspisteelle, on tehdä se esimerkiksi kauppareissun yhteydessä, jolloin lisäpäästöjä ei synny edestakaisesta kulkemisesta. Lähimmän kierrätyspisteen erilaisille jätteille vaarallisesta jätteestä rakennusjätteeseen löydät täältä.

 

Aurealkv.fi

Jaa kirjoitus eteenpäin